събота, 22 януари 2011 г.

ЦВЕТЕЛИНА ТАЙНО ПРЕВЗЕМА ЕНЕРГИЙНИЯ СЕКТОР! ЦВЕТЕЛИНА УПРАВЛЯВА ЕНЕРГИЙНИЯ СЕКТОР В БЪЛГАРИЯ!

Оказва се, че ВЕЦ-ът е една много търсена стока на пазара у нас. В приватизацията на ВЕЦ-овете в България са участвали цял отбор известни и по-малко известни бизнесмени. Приватизацията на ВЕЦ-ове през последните 7 години беше оспорвана, предимно чрез публични търгове, при които цената надхвърля в пъти първоначално обявената.

Първи се класира чрез фирмата си „Ел Ем Импекс“ по онова време прохождащият, а сега „стратегически“ инвеститор в енергетиката Христо Ковачки, някога свързван с убития в Амстердам в присъствието на манекенката Цеци Красимирова „картофен бос“ Константин Димитров – Самоковеца. Днес Христо Ковачки чрез различни свои фирми притежава цяла империя от енергийни дружества, сред които ТЕЦ „Марица 3“ - Димитровград, “Брикел” - Гълъбово, “Атоменергоремонт”, няколко въгледобивни дружества и няколко топлофикации, но в ранната 2000 година крак му повлече успешната сделка за каскада „Искър“ и прилежащите й ВЕЦ-ове “Пасарел” и “Кокаляне”.

По-късно Ковачки продаде придобивката си на френската фирма „Мекамиди”, която пък също още през 2000 г. си купи от Агенцията по приватизацията (АП) още една каскада - „Пиринска Бистрица”, в това число ВЕЦ-овете “Пирин” и “Спанчево”.

От 2000 г., когато започна раздържавяването на водноелектрическите централи на НЕК, Агенцията за приватизация е сключила 28 сделки за малки ВЕЦ-ове и каскади. Чрез тях са продадени общо 44 ВЕЦ-а. Към днешна дата от дългия списък за приватизация са останали само 8 ВЕЦ-а, но пък с големи проблеми по документацията. Някои от централите попадат в защитени територии, за други има реституционни претенции и неразбирателства между собственици на терени, общини и държава.

Поради дългото забавяне на процедурите за последните 8 ВЕЦ се очаква Агенцията да ги пусне за продажба, въпреки спорната им документация. Такова предложение е направил навремето и бившият министър на икономиката Николай Василев, като единствен изход от ситуацията, казаха от АП.

Първите сред 8-те ВЕЦ, за които АП се очаква да обяви процедури за приватизация в близките месеци, са ВЕЦ “Бели искър”, ВЕЦ “Видима”, ВЕЦ “Луковит”, ВЕЦ “Мала църква”, ВЕЦ “Симеоново” и ВЕЦ “Тъжа”. Ако търговете са успешни, опитът може да се приложи и за оставащите ВЕЦ “Устово” и ВЕЦ “Троян”-1.

Рекордът за най-много ВЕЦ-ове, приватизирани в един и същ ден от Агенцията по приватизацията, държи “Руно-Казанлък”, свързано със СИБанк. Председател на надзорния съвет на банката е Цветелина Бориславова, известна и като „дамата на сърцето“ на Бойко Борисов.

На 28 октомври 2003 г. „Руно Казанлък“ приватизира 8 водноелектрически централи - ВЕЦ “Асеница I” и ВЕЦ “Асеница II”, обединени в каскада “Асеница”, ВЕЦ “Китка”, ВЕЦ “Горни Лом” и ВЕЦ “Миджур”, обединени в каскада “Горни Лом”, ВЕЦ “Ракита”, ВЕЦ “Фалковец” и ВЕЦ “Малуша”. „Руно - Казанлък“ АД е кандидатът, който потвърди последната предложена на търга цена от 32.9 млн. лв., и така стана собственик на ВЕЦ-овете. Търгът се провежда при обявена начална цена от 14 млн. лв. и стъпка от 300 хил. лв. Още три участника се включват в наддаването - „Ренюабъл енерджи България“ АД, София, „Миролио електрисити“ ЕООД, Сливен, и „Тракия 97“ ЕООД, Свиленград. Заслуга за увеличаването на цената два пъти над началната има кандидатът „Тракия 97“ ЕООД, чийто представител Фуат Гювен решително се състезава със СИБанк. Собственици на „Руно - Казанлък“ са „Катекс“ с 49.9%, „СТ инженеринг“ (49.9%) и „Еврад“ (0.183%). Изпълнителен директор на дружеството е Илия Димитров Вандов, а членове на управителния съвет са Данаил Каменов и Евгени Стоянов Пальов. Казанлъшкото предприятие е с капитал от 2.9 млн. лв. и е вписано от Старозагорския окръжен съд с предмет на дейност покупка на вълна и последваща продажба в преработен вид, производство на вълнени тъкани и облекла, търговско посредничество, складова дейност и др. За „Руно - Казанлък“ от страна на СИБанк беше упълномощен да наддава Данаил Каменов (който освен това влиза в управлението на казанлъшкото дружество). Освен него управлението на СИБанк беше представено в АП и от Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на банката. „Руно - Казанлък“ АД обединява интересите на група фирми в енергетиката, като не всички са от казанлъшкия регион”, поясни Бориславова, но не изложи повече подробности. Според председателя на надзорния съвет на СИБанк банката се явява като консултант на спечелилото наддаването дружество, използвайки опита и експертизата си от приватизацията на ВЕЦ-ове в миналото. Не е изключено банката да се включи и с малки дялове в собствеността на централите, допълва тогава Бориславова.
Цветелина Бориславова
По време на управлението правителство на Иван Костов СИБанк (тогава БРИБанк, свързана със Славчо Христов) беше избрана за консултант по продажбата на първата група от 22 ВЕЦ като част от раздържавяването на НЕК. Тогава банката беше обвинена в конфликт на интереси, тъй като определи за купувач на две от най-атрактивните централи РМД, близки до самата банка. ОЦК и „Катекс“, в които мажоритарен собственик бе БРИБанк, предложиха общо 65 млн. долара, но до сделка не се стигна, тъй като чуждестранните кандидат-купувачи отнесоха въпроса до Европейската комисия и Световната банка.
Екипът на чаровната бизнес дама работи в много приоритетни области - енергетика, възобновяеми енергийни източници, туризъм, биомаса, което е бъдещето, както сама признава. „При всички случаи има огромен интерес на чуждестранни инвеститори към участие в нашите проекти, които може да са и над 500 млн. евро, но и много повече. Имаме много читави проекти и зависи до каква степен ще влязат външни инвеститори,” казва Бориславова. Последно време за нея се говори че атакува сериозно всички фронтове за създаване на монопол в секторите и този в който вече успява да го наложи е енергийният. Според водещи спецове тя дори вече окончателно го е превзела чрез поставени лица и свои фирми, докато другите са на мнение че процесът тече към днешна дата и не е финализиран. Очаква се обаче да завърши с положителен резултат.
За няма и десет години любимата на министър председателя Бойко Борисов Цветелина Бориславова е успяла да спести благосъстояние, което се оценява на 1 милиард лева. Горещата новина съобщи преди време на нарочна пресконференция левият народен представител Антон Кутев. Човекът си направил труда и пресметнал, че за такова богатство е необходима скорост по-голяма от 200 хиляди лева на ден, защото иначе това означава бизнес дамата да е правела по толкова бона и през уикендите и националните празници, което е малко вероятно.
Народните представители от Коалиция за България направили проучване, което според тях показва, че хубавата Цветелина има съсобственост в повече от 20 фирми. Логично е левите избраници да поставят въпроса колко е наброила дамата за тези фирми и откъде толкова пари както и най-ключовата питанка: колко данъци е внесла през тези очевидно много благодатни за нея години. Защото е знайно, че в България летящият старт в бизнеса, както и пускането му на яки корени в икономическата почва става само като се взима много, без да се дава или почти да не се дава нищо в замяна.
Има обаче хора паметливи. Те си спомнят как проспериращата банка на Цветелина Бориславова СИбанк за един ден смени собствеността си. И от ръцете на Славчо Христов се оказа в ръцете на Цветелина Бориславова. Ама ще се запитате: при толкова много банки, защо точно СИбанк беше пожелана, а не някоя друга. Отговор има. И той е, че през банката на Славчо Христов – човекът издигнал се от готвач на постни манджи за вегетарианеца Иван Костов до топ банкер, минаваха всички бюджетни плащания. А те всеки месец са на обща сума милиарди. Така, в ерата, когато банките в България все още не раздаваха кредити, което означава, че и не печелеха кой знае колко, Славчо Христов и кръгът „Олимп” около него и Иван Костов си преживяваха твърде добре. И в момента всяка банка гледа да се докопа до обслужването на бюджетните пари – това са пенсиите, това майчинските, заплатите на учителите, заплатите и издръжката на министерствата, агенциите и т.н. Тоест – гарантирани приходи.
Бойко Борисов в присъщия си импулсивен стил заяви по повод горното: „Ако БСП има данни около бизнеса и доходите на Цветелина Бориславова, незабавно да ги дадат на прокуратурата”. Зад това изявление се крият няколко неща: или, че първата двойка на България вече си е охладняла, или че Бойко Борисов е сигурен в чистия косъм на Цветелина, или че няма да я хвърли на кучетата просто ей така и ще опъне чадър

Няма коментари: