събота, 22 януари 2011 г.

УБИХА ЛИ ЧЕНГЕТАТА РЕКЕТА В ПЛЕВЕН? КОЛКО УБИЙСТВА НА АРЕСТАНТИ КРИЕ МВР? С ВИДЕО

Ченгета
„Може да не е бил светец, нито цвете за мирисане, но никой не заслужава такава съдба. Това е полицейски произвол. Втори случай „Чората”! Как е оказал съпротива в един тесен коридор на вход?” Това се питат гневно приятели на загиналия при полицейско задържане в Плевен рецидивист Мариян Иванов-Рекета (28 г.). Те се заканват, че близките му ще съдят държавата за убийството. Известният с много въоръжени грабежи ром бе прострелян преди дни във вход на кооперация точно срещу Първо РПУ в Плевен. Той почина пет часа по-късно в реанимацията на болницата.
Мариян Рекета бе издирван, за да излежи поредната си присъда. Според полицейския пресцентър Иванов е застигнат от рикошет на полицейски куршум, изстрелян във въздуха, след като оказал съпротива и се опитал да осуети задържането. Приятели на Рекета обаче твърдят, че раната му била в слепоочието, което означавало, че е стреляно директно. „Каква е вероятността при шестима полицаи рикошет да уцели седмия човек в тази теснотия във входа? Полицаите го мразеха и затова го застреляха като куче”, отсича приятелят на Рекета Георги.
Че Мариян е добре познат на плевенските полицаи, на които е отварял много работа през годините, никой не спори. От невръстна възраст момчето, родено в с. Буковлък, започва да попълва криминалното си досие. На 28 години вече има 10 присъди - четири грабежа, телесни повреди, изнасилвания и хулиганства. Специализира се във въоръжените грабежи, разкриват полицаи. Нахлувал маскиран в магазин и грабел оборота. Известни са негови удари в Плевенско, Ловешко и в Свищов, казаха от прокуратурата.
Последната присъда на Рекета също е за въоръжен грабеж, придружен с побой. Ловешкият съд му дава 4 г. и 6 месеца строга тъмница през ноември м. г. Излежал е около година от нея в предварителния арест. Рекета обжалвал и в началото на юли т. г. присъдата му била потвърдена от апелативните магистрати. През това време той бил на свобода срещу подписка, казват приятелите му. Имал и забрана да напуска страната. Твърдят, че щял сам да влезе в затвора, но през септември, като минели горещините. Дотогава се пренесъл при приятелката си Мима, която държала апартамент под наем точно срещу полицейското управление на ул. „Гладстон” 12 в Плевен.
Версиите на приятелите и на неофициални източници от МВР за това как точно е станал инцидентът, се разминават драстично. Според близките преди обяд Рекета излязъл от апартамента на 1-вия етаж, когато видял полицаите пред себе си. „Възможно е да е направил някакво рязко движение, да се е паникьосал и да е хукнал нанякъде, но то няма и накъде”, гадаят аверите. От МВР обаче твърдят, че групата не го намерила в жилището и оставили двама униформени да го изчакат, а издирваният се прибрал отвън. При вида на униформените бръкнал рязко в джоба си. Полицаите били наясно, че бандитът е извършвал не един и два въоръжени обира, и затова действали мигновено. В късите гащи на Рекета обаче не било открито оръжие.
Полицаят от Долни Дъбник Георги Филатов бе обвинен преди година от младежи в полицейски произвол и превишаване на служебните права, но впоследствие производството срещу него бе прекратено. Видеоклип, качен в интернет, показа как обижда и посяга на 22-годишния Калоян Тодоров, доведен за обяснения в управлението в Долни Дъбник след хулиганска проява. По време на скандала нощната смяна на Филатов била приключила, но той останал да помогне на колегите си.
Въпреки протестите на местните жители Филатов бе уволнен от МВР. Впоследствие прокуратурата прецени, че полицаят не е извършил престъпление от общ характер, а потърпевшият можел да търси правата си чрез гражданско дело. Прието бе, че Калоян целенасочено провокирал Филатов. След месеци жена посочи Калоян като извършител на изнасилване. През 2000 г. България бе осъдена в Страсбург заради смъртта на Славчо Цончев, който през 1994 г. бе пребит от полицаи в плевенския следствен арест. Въпросите - нормално ли е да се изпълняват присъди преди съда да се е произнесъл? Нормално ли е изпълнителната власт да става и съдебна? За една демократична държава отговорът е не и това се счита за голямо престъплание. За България обаче все още не е ясно...

Явор Жотев

Няма коментари: