сряда, 10 март 2010 г.

КОМАНДИРА - БОС НА КОНТРАБАНДНИТЕ КАНАЛИ!




Освен името на Костов в разработката присъстват имената на Константин Димитров – Самоковеца, Николай Методиев – Пилето, бившия началник на митническото бюро “Илиенци” Вальо Сотиров, бившият началник на Митница “София” Пламен Живков и Вальо Шотев. Документът има гриф „Строго секретно” и регистрационен номер в НСС – B 13015. Точната дата е 29 декември 2001 г. В последния брой на в. “Галерия” е публикуван скандален материал, според който съпредседателят на Синята коалиция и председател на Комисията за контрол на ДАНС, Иван Костов, през 2001 г. е засечен в докладна записка на Националната служба за сигурност (НСС) във връзка с контрабанден внос на сурово кафе. Освен името на Костов в разработката присъстват имената на Константин Димитров – Самоковеца, Николай Методиев – Пилето, бившия началник на митническото бюро “Илиенци” Вальо Сотиров, бившият началник на Митница “София” Пламен Живков и Вальо Шотев.
Документът има гриф „Строго секретно” и регистрационен номер в НСС – B 13015. Точната дата е 29 декември 2001 г.
Автор на докладната записка е капитан Ст. Кирков. В рапорт до своя пряк началник той съобщава, че на 18 декември 2001 г. заедно с подп. Гребенаров е провел среща с ДЗ (доброволен заявител). Темата на срещата е била свързана с вноса на сурово кафе у нас и проблемите при обмитяването на стоката.
В “Галерия” е поместен цитат от документа, който гласи:
„С внос на сурово кафе ДЗ се занимава от няколко години и познава добре както митническото законодателство, така и международната борсова търговия с този вид стока. В началото на 2001 г., предвид изградената схема от Иван Костов за набиране на средства, към него се обърнал Косьо „Самоковеца” чрез посредничеството на Ники „Пилето” с предложение да подпомага вноса, който фирмата на ДЗ осъществява със сурово кафе. Схемата е била кафето да преминава пред ГКПП, без да бъде обмитявано, за което е трябвало да бъде заплащана определена сума...”.
По-нататък в докладната е отбелязано, че „се наблюдават опити от страна на Вальо Шотев, собственик на Винпром „Долна баня”, да организира собствена схема за контрабанда на различни стоки в страната.”В крайна сметка служителите на НСС решават:
„Придобитата информация, касаеща опитите от страна на Шотев да замени спрените канали на Иван Костов с нова схема за контрабанден внос на стоки в Р България, ще бъде проверена и при долавяне на признаци ще бъде взето оперативно отношение към лицето.”
Срещу името на Иван Костов е записано, че то е известно на службите, което означава, че той е засичан и друг път и че някъде за него има още „нещо”.
Интересна е резолюцията под докладната записка на капитан Ст. Кирков. Там началникът му ръкописно е добавил искане към г-н К. Гребенаров, също служител на НСС. Искането е информацията да се „разшири” чрез агент „Сотир”.
Визираният в документа Гребенаров е сегашният областен управител на Бургас и активист на ГЕРБ Константин Гребенаров.
Във времето, в което е датирана справката, настоящият заместник-председател на ДАНС Иван Драшков изпълнява длъжността директор на НСС, след като Атанас Атанасов е подал оставка от този пост.
В публикацията на „Галерия” се казва, че вестникът изнася фактите от получения документ, който е бил подхвърлен в редакцията от неизвестно лице, с дълбокото убеждение, че стартиралата операция „Октопод” трябва да намери продължение и да прерасне в операция „Чисти ръце” сред управляващия политически елит.

Няма коментари: