сряда, 10 март 2010 г.

ВОЙНИТЕ В МВР!



Гангстерските конфликти и тези на ченгетата оплетени с невидими нишки!
Почти петнадесет години след премиерата на мега продукцията "Първа гангстерска война в България" излезе и продължението, явно дело на същите продуценти. Само че "Гангстерска война - 2" залага повече на уличните снимки и "доброволните" арести. От средата на декември досега има 6 покушения, 4 убийства, 2-ма ранени от стрелба, един пребит с бухалки.
На 17 декември 2008 г. с 11 куршума беше застрелян на столичния булевард "Сливница" Васил Патилов. На 23 януари царят на крадците Йордан Цонков-Джиджи, пред когото се прекланяше самият Христофорос Аманатидис-Таки, бе разстрелян с автомат "Калашников" в "Люлин". Два дни преди това Пламен Куцаров се задуши между двама антимафиоти. След още два дни наркопласьор от "Люлин" едва оцеля след побой. На 3 февруари в кв. "Обеля" бе прострелян дилърът Емил Дамянов. На 7 февруари с автомат "Калашников" бе убит в "Борово" дилърът на кокаин Кирил Попов, а спътникът му Илиян Манов беше ранен. На следващия ден стреляха по Юрий Галев на пътя между Самоков и село Мала Църква. На по-следващия четирима маскирани като полицаи се опитаха посред бял ден да отвлекат 47-годишния сириец Салех Салим Асил - собственик на луксозните автокъщи "Капитолия" и братовчед на покойния Филип Найденов-Фатик. На следващата вечер бе взривено "Порше Карера" в столичния квартал "Гоце Делчев". А в четвъртък бивш митничар бе намерен самоубит, но без да бъдат открити куршумът и гилзата. Междувременно бяха арестувани дупнишките донове Пламен Галев и Ангел Христов. След това Димитър Вучев-Демби проговори пред полицията и прокуратурата и това доведе до ареста на Златомир Иванов-Баретата. Зад решетките е и групата на несебърския наркобос Митьо Очите, както и врачанската банда на Данчо Пръча. Повече от 3 години вън от играта са и знаковите братя Маргини. Издирван, но далече от България засега е Христофорос Аманатидис-Таки.

Новата гангстерска война се води заради поредното преразпределение на наркопазара.
Обикновено това е причината, която се изтъква при всяко неразгадано поръчково убийство. Твърди се, че заради арестите на няколко ключови фигури в бизнеса с дрога загубите за организираната престъпност са близо 1 милион евро на седмица. Това винаги са били големи пари, а по време на световна криза са огромни. С по 1 милион евро седмично днешните бандити могат да бъдат утрешните господари на страната. Според запознати хероиновата наркомрежа, която се държи от Златко Баретата, е най-печеливша. Кокаинът, за който отговаря Димитър Вучев-Демби, е скъп и не става за масова употреба. Третият основен сектор в този бизнес - синтетичната дрога, се държи от дупнишките "братя". Не трябва да се пренебрегват възможностите и на Таки и Къро. Според оперативни данни те се занимават с контрабанда и наркотици, но основно в Испания (справка: няколкото заловени яхти с наркотици и българско участие в испански води). Преди Таки на този възлов пост е стоял Евелин Банев-Брендо.
С арестите на тези влиятелни фигури, от които единствено Демби е на свобода, но пък е силно охраняван като защитен свидетел на прокуратурата, на пръв поглед изгледжа, че правоохранителните органи водят по точки. Въпросът е дали зад тази привидна победа на държавата не стои някаква неизвестна засега фигура, която събаря досегашните босове от сцената - някои завинаги, други за известно време? В разместването на пластовете в ъндърграунда някои виждат напън да се роди нов "капо ди тути капи" на българската мафия. Ако има такъв, кой е този страшен бос, който прокурори и полицаи не смеят да осветят пред медиите? Дочу се само прякорът Влаха. И бил отдавна позната фигура.

Покрай похода срещу престъпността нашумя името на бившата барета Алексей Петров - настоящ преподавател в УНСС, офицер от ДАНС и личен съветник на Петко Сертов. Факт е, че всички в подземния свят се страхуват от Петров, известен в един предишен период като Трактора. Факт е и че авторитетни хора с легален бизнес признават за огромното му влияние. В скандално известния сайт "Опасните" се твърдеше за съществуването на някаква паравоенна структура на бившата барета, която събира информация едва ли не за цялата държава начело с президента, премиера, министри, депутати, журналисти, хора от сигурността и съдебната система. Поднасянето на подобни информации винаги трябва да се приема подозрително - първо, защото са анонимни, и второ - защото Петров се беше превърнал в основна мишена на повечето публикации в сайта, а това едва ли е случайно. В същото време бившият антитерорист е един от малкото хора, на които недоверчивият бивш главен прокурор Никола Филчев вярваше и продължава да вярва. Дотолкова, че след назначението му като посланик в Казахстан се опита безпрецедентно да поиска хората на Алексей да го охраняват и там.
За странното проговаряне на Демби пред официалните власти, при това срещу Златко Баретата, близки до двамата коментират, че ако Вучев е уговорен да проговори, това може да е само от Алексей Петров. Изглежда, срещу Баретата е пропял и друг - тайнственият арестуван през ноември 2008 г. като физически килър на писателя на мутрите Георги Стоев и пуснат под предлог, че се провалило разпознаването. Неофициално се говори, че това е сделка между него и прокуратурата, ако пропее срещу Златомир Иванов. Засега схемата, по която властите действат, е отстраняване чрез арест на известните имена от ъндърграунда поне за няколко месеца, достатъчно време, за да излязат от играта.

Запознати с процесите в подземния свят казват, че наркобос с прякор Влаха не съществува

Не са го чували и бивши служители от сигурността. Но коментират, че явно някой има интерес да отстрани досегашните фигури една по една и да им постави ултиматум да работят за него. Колкото до прозвището Влаха - то нарочно било пуснато в обращение, за да насочва вниманието към Алексей Петров, който е от Ломско. Нарочването на бившата барета идва точно от тези осветени и свалени от него фигури, които се страхуват и затова се обединяват срещу него. Реално имало друг човек, който можело да стане обединител на подземния свят, и той бил от обкръжението на Таки. Той обаче се занимавал с контрабанда и засега не искал и да чуе за дрога. В подземния свят още се коментира, че ако някой може да скрои калпака на Алексей Петров, това са хората на Златко Баретата.
И докато Петров отдавна се държи като господар в ДАНС, както писа сайтът "Опасните", в МВР никога не е било толкова зле. Че полицията дори не се труди вече да разчисти уличната и битовата престъпност, се вижда и с просто око. "Във всяка престъпна банда има поне по двама полицаи", твърдеше ген. Бойко Борисов, когато бе главен секретар. В момента това изглежда като детска закачка.

Никога полицията не е била толкова демотивирана

Вместо да патрулира и да се бори с престъпниците, не е рядкост полицай да маха с палка на улицата, да се прави на катаджия и да прибира пари. След което да пуши и пие вода пред МВР, защото заплатата не му стига. Междувременно последният вътрешен министър Михаил Миков се лута под табелата "да довършим реформата в МВР и сигурността". До 2 седмици например ще бъдат съкратени 12% от полицаите.
И докато в полицията и в службите на МВР критично намаляват специалистите, които разбират от оперативна работа, то в редиците на бившите такива - експерти колкото искаш.
Каймакът на бившите са бившите барети. Системата ги научи да стрелят, убиват, оцеляват и те предложиха уменията си на единствения пазар, който се поинтересува от тях. По-отбраните отидоха като бодигардове на олигарсите, по-средните - в охранителните фирми, а по-дребните - откровено в ъндърграунда. Част от тях още докато служеха в Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), бяха на двойна ясла - през деня служеха като антимафиоти, през нощта охраняваха мафиоти. Оттогава стана ясно колко тънка е всъщност границата между закона и прегазването му.
Спомняте си навярно как през март 2008 г. тогавашният вътрешен министър Румен Петков обяви, че бившата барета Алексей Петров е оперативен служител на ДАНС. Повод за изявлението му беше съобщение, изтекло по информационните агенции минути след полунощ - че бившият служител на СОБТ е организирал и присъствал на срещата на Петков със скандалните бизнесмени от Дупница Пламен Галев и Ангел Христов. Това постави началото на голям скандал с изтичане на информация от МВР към престъпните кръгове, уволнение на редица началници на служби, съд за някои от тях и дело за изнасяне на класифицирана информация срещу самия Петков.

Малко хора знаеха, че точно тогава бившият главен прокурор Никола Филчев, който от месеци бе в неизвестност дори за работодателя си - Министерството на външните работи, спешно се върна отнякъде в България. А още по-малко хора си зададоха въпроса - защо? И какво общо има това с осветяването на Алексей Петров като офицер от ДАНС. А имената на двамата се свързваха още по времето, когато Филчев беше главен прокурор
Като съветник на тогавашния обвинител № 1 съвсем официално бе назначен Филко Славов - бивш шеф на СОБТ, който намери пристан в прокуратурата след скандалното си уволнение от спецотряда.
По този повод много се изписа за Алексей Петров - че бил сред 10-те най-богати българи, че се държал като типичен силов шеф и че е агент под прикритие. Зададоха се въпроси дали службите работят за защита от мафията или мафията е структура на службите.
Всъщност Румен Петков повдигна лекичко чергата, но достатъчно, за да се види, че под нея отдавна не е помитано. Действието му трябваше да се тълкува като заплаха, че ще разтури системата, такава каквато е, и ще разкрие механизмите, ако продължават да го притискат.
Днес, година по-късно, Петков е оправдан за осветяването на Алексей Петров, а името на самия Петров продължава да се появява, когато става дума за бивши барети, разстрели и арести. Ако човек се загледа във вестниците, имената на няколко от бившите командоси почти не слизат от първите страници
Това са Братя Галеви, Златомир Иванов, Румен Пашата, Бай Добри. Около тях неизменно се въртят скандали, заради тях министри подават оставки, шефове на служби биват уволнявани, заместниците им - давани на военна прокуратура, а довчерашните им авери - арестувани. Досега само те винаги излизаха сухи от водата. И съдейки по това, съвсем логично е надменното им и безцеремонно отношение към държавата - те всъщност няма защо да се страхуват от нея. Заради срещата на бившите барети Галеви с Румен Петков избухна големият скандал в МВР. Самата среща беше организирана от другата бивша барета. А целта била да се тушира напрежението между Галеви и също бившата барета Златомир Иванов. Галеви превърнаха Дупница в първия частен град, а когато полицията и прокуратурата заедно с ДАНС и данъчни инспектори тръгнаха на акция срещу тях, се оказа, че са предупредени дни преди това за предстоящия им арест.
Какво последва от големия скандал с осветяването на Алексей Петров като агент на ДАНС? Румен Петков подаде оставка и му бе повдигнато обвинение, а Петров беше назначен за личен съветник на председателя на ДАНС Петко Сертов. По-късно се оказа, че бил сътрудник на всички последни вътрешни министри. Самочувствието му бе толкова голямо, че взе да привиква на чаша студена вода в агенцията Златко Баретата и братята Маргини. Миналата седмица дори арестува с личния си джип бившия си колега и екссъдружник в "Аполо и Болкан" Златко, след като бе водил разговор с него. Така и не се изясни кой от двамата каква уговорка е направил и какъв ангажимент е поел, за да стане факт показният "арест".

Освен огромното неформално влияние Алексей Петров има и огромен официален бизнес
Също така е доцент в УНСС и има издадена книга за борбата с тероризма. Срещу него имаше два атентата. За автор на втория опит за убийство през 2002 г. бяха нарочени бившата барета Николай Добрев-Бай Добри и групата му, включваща още шестима бивши служители в СОБТ. Групата бе наречена от прокурора от ВКП Ангел Илиев "фабрика за убийства". Всички те бяха дадени на съд, но и досега делото не е приключило дори на първа инстанция. Делото всъщност беше спряно, след като самият Бай Добри стана обект на атентат. Така 11 години след като МВР се похвали, че е арестувало "фабриката за убийства", няма никакъв резултат. Задържането на групата всъщност бе придружено от поредица твърде интересни и взаимно противоречащи съобщения. Тогавашният главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов посред отпускарския август заяви, че стрелбите целят да дестабилизират кабинета. След него висши полицаи взеха да твърдят, че атентатите са резултат от ново преразпределение на наркопазара, който се бил свил, след като МВР спряло каналите и териториите. Само седмица по-късно на специална пресконференция зам.-директорът на НСБОП полк. Венелин Великов обяви съвсем друго - че при спецакция са арестувани шест бивши барети, заподозрени в покушенията над Алексей Петров и Димитър Джамов. "Тази организирана престъпна структура е осъществявала поръчкови убийства, отвличания, взривявания, рекет и най-разнообразни форми на терористични прояви", посочи Великов. Очевидно или МВР не е било наясно какво се случва, или се е чудило как да не каже истината. На въпроса на медиите кои са били поръчителите, директорът на НСБОП се измъкна с думите: "Който е плащал, за него са работили". Всъщност тогавашният вътрешен министър Георги Петканов, главният секретар Бойко Борисов и главният прокурор Никола Филчев много добре са знаели при кого са работили като охранители арестуваните бивши барети. Всички обаче мълчаха предпазливо.

А групата бивши командоси, които са работили като охранители при един от олигарсите, е била двойно по-голяма от арестуваните - между 12 и 16 души. Николай Добрев-Бай Добри е напуснал СОБТ през 1993 г. Оттогава датира и негласната война между групираните около него бивши барети и тогавашния им командир на отряда полк. Красимир Петров, който получи генералско звание и сега е шеф на Гранична полиция. В СОБТ Бай Добри е служил като специалист по взривовете още преди 1990 г. Двамата с Алексей Петров са били в един взвод. Алексей Петров и Бай Добри не просто са се познавали, но са били и неформални лидери и конкуренти. Около 2000 г. отношенията им охладнели, когато Петров го изгонил от стопанисваното от него заведение в комплекса "Дева-Спартак".
По същото време Бай Добри загубил позиции и в Съюза на бившите барети. Заедно с него организацията напуснали и другите от групата му. Всички те са обучавани в специален курс по охрана при специалисти на израелска фирма за сигурност. Още от времето, когато Петров и Бай Добри са били действащи командоси, имали съвместен бизнес, а през 1994 г. са сред основните учредители на Съюза на бившите барети. В съюза членува и друг известен от бившите барети - Румен Николов-Пашата. Който пък имал общ бизнес със столичния кмет, с братята Маргини и с още няколко от лидерите на бившата групировка СИК. Ако не го призоваваха като свидетел, за него нищо нямаше да се чуе.

И докато Пашата предпочита да стои в сянка, Златко Баретата често е по първите страници на медиите. Той имаше четири шумни дела - за рекет, изнудване и незаконно оръжие. И четирите приключиха тихо с оправдателни присъди, при това с бързина, нетипична за правораздаването в България. Всеки, който е минал през СОБТ, добре се е научил как се оцелява в джунглата на правосъдието и нито един от тях не е осъждан.
Освен че бизнесът им се преплита, някои от бившите командоси живеят в общ комплекс, който е в столичния елитен квартал "Лозенец" - наричат го "квартала на баретите"
Там някогашните антитерористи са съседи с техни приятели и бизнес партньори. Случайни обитатели няма. В едната от кооперациите с четири входа комшии са Алексей Петров и Филко Славов, апартамент има и Никола Филчев, който след случая с "бръмбарите" в предишния му дом сега е бронирал стъклата си. Втора сграда ще приюти други десетина бивши барети.
След 2004 г. СОБТ са напуснали 35 барети. Малцина от тях успяват да започнат собствен бизнес, който да не е свързан с охранителна дейност. Почти цял отряд пазеше "Илиянци". Бивши барети охраняваха и представителите на едрия бизнес в България. Тези, които пазеха Косьо Самоковеца и останаха без работа след убийството му, преминаха при Славчо Христов. Командоси разказват как приживе Самоковеца напазарувал наведнъж шест момчета, напуснали СОБТ. Той бил толкова доволен от работата им, че още след първата година служба ги пратил на почивка в Тайланд. Бившият шеф на СОБТ Филко Славов и Алексей Петров също се охраняват от командоси.

О.з. полковник Арлин Антонов е бил зам.-командир на баретите във "Врана" от октомври 1989 г., а после и и.д. командир на отряда до септември 1991 г. От юни 1992 г. до септември 1993 г. е шеф на контраразузнаването по времето на президента Желю Желев. Уволнен е от министър Виктор Михайлов. След това е депутат от 38-ото Народно събрание. Когато през 2002 г. групата на Бай Добри бе арестувана за покушението над Алексей Петров, Арлин Антонов коментира:
"Истинските барети, които са станали професионалисти, не са в бандитските среди. Имаше обаче практика престъпните групировки да внедряват свои хора, уж кандидати за барети, за да видят как действаме. Те напускат след около половин-една година обучение. Също обаче се кичат с името "барета".
Никой от бандитите по висшите етажи не е притеснен за себе си въпреки акциите на МВР. Това са фойерверки и раздувки. Защо досиетата им в МВР са изчистени?
В целия свят хора от подобни поделения никога не са изоставяни от властта, независимо коя партия управлява. Бившите служители не остават без работа, не са на улицата. България обаче го направи, защото няма държавност, а само политици, които се мислят за велики.
Крачката от антитерорист към терорист е много малка, когато няма какво да ядеш. Тези хора са обучени именно за това - да обезвреждат, да задържат, да правят акции. Друго не могат да работят.

Може ли държавата да не знае с какво се занимават те сега? Това са около четиристотин души в цялата страна заедно с действащите.
Звеното е създадено в края на 1979 г. по решение на МС, защото тогава се появяват първите терористични актове у нас. За една година е комплектувано. Участва в абсолютно всички антитерористични акции в България. Момчетата, които се обучават във "Врана", обикновено са забелязвани като служители в други звена на МВР или МО. Те минават задължително през Института по психология на министерството, през проучване от всички служби.
Професионалист се става след около 4-5 г. подготовка при добри първоначални данни. Момчетата обикновено влизат в поделението на 22 г. и излизат на 32 г. На тази възраст да останеш без работа и без жилище... Когато аз ги командвах, 90% от тях живееха на квартири в селата край София, защото е по-евтино. По-издръжливите физически могат да служат до 40 г.
През 1987-1988 г. правихме изследване с психолози и лекари в поделението, което показа, че 5 г. стаж в него се равняват по изтощение и изхабяване на 12-15 г. стаж в други поделения на МВР. А заплатата им е колкото на един старшина на улицата. Когато са на работа, им се полага по един безплатен обяд или вечеря.

Те са силно мотивирани, че служат на родината. Сега обстановката е тягостна, травмирани са от заглавията по вестниците.
Обикновено след края на службата им като барети би трябвало да им предложат работа в системата на МВР. Във Франция например знаят къде работят техните бивши служители във всеки един момент. Могат да се възползват от знанията им и на 60-годишна възраст, защото човек може да е добър антитерорист и на тази възраст.
В крайна сметка обаче във всички силови групировки у нас има бивши барети
Обикновено те работят като шофьори или гардове. Дават им по 1000 лв. заплата, безплатен GSM, работа за жената и заем да си купят жилище. Иначе остават гладни. За това е виновна държавата."
Това, което наблюдаваме, може да се каже просто с няколко думи: започна войната между различните кланове на МВР. Обяснимо е - за да дойдат парите от ЕС, трябва някой да бъде показно пожертван. Трудно е обаче да се реши кого да пожертват - повечето са навързани като халки в синджир и сега вече е почти невъзможно да се отделят само един или двама.

Един поглед на
Златко Марин

Няма коментари: