неделя, 24 януари 2010 г.

НА ПЛОЩАД ДАМ - ДУМ!!! Истинската история на Косьо Самоковеца!






Има два вида бандити. Едните престъпват закона, за да осигурят живота си. Другите - за да го осмислят. За Константин Димитров да бъде бандит беше най-големият шанс в краткия му живот. Шансът го направи богат и известен. Малшансът дойде, когато в компанията на красива жена Самоковеца забрави, че Амстердам не е София и никой не охранява гърба му. Самоковският бизнесмен Константин Димитров често използвал фразата “Поръчан си“. Това означавало, че има поръчка да бъдеш убит. Срещу съответно заплащане. На 6 ноември, на излизане от най-големия магазин за диаманти в Амстердам на площад “Дам“, Константин Димитров изобщо не разбрал, че този път поръчаният е той. Убиецът, дребен холандски бандит, не му оставя време да реагира. Краткият живот на Косьо Самоковеца завърши като на кино, на площада до кралския дворец в Амстердам, с два изстрела от упор.
Стартът на Косьо
Кариерата на Константин Димитров изцяло се вмества в калъпа на избраниците на съдбата в условията на специфичния български преход: бедно провинциално момче получава внезапно огромни възможности за развитие изцяло по модела на дузина вече митологизирани личности от подземния свят. Звездният миг за Самоковеца идва през 1995 г., когато се включва много активно във войната между съгражданина си Юри Галев и Георги Илиев - брата на основателя на групировката ВИС Васил Илиев. След престрелка в хотел “Рила“ в Боровец, където Самоковеца работи като портиер, усърдието му е възнаградено и започва да получава по-сложни задачи, определяни като “мокри поръчки“. Покрай тези добре платени услуги през следващите няколко години Самоковеца влага много енергия и изобретателност, за да отвоюва запазени територии от Юри Галев. Победите помпат самочувствието му и през 1996 г. той вече се чувства достатъчно самоуверен, за да може самостоятелно да контролира собствен участък в района на граничните контролно-пропускателни пунктове Капитан Андреево и Ново село. Косьо държи контрабандата с микробуси, в които се превозват дрехи, цитрусови плодове и захарни изделия. Услугите на Самоковеца се състоят в подмяната на фактури. Върху вносителите, които отказват да работят с измами, се оказва “митническа преса“ - камионите им се разтоварват и описват стока по стока в продължение на няколко дни. В други случаи им се подхвърлят пакетчета дрога, като митничарите предварително са уведомени къде да заострят вниманието си. Крайни пунктове в тази схема са митниците в Хасково, Пловдив и Кърджали. По това време контрабандистът Николай Методиев-Пилето има значително по-силни позиции от Самоковеца. НСБОП се намесва и след отчитането на “разбит контрабанден канал“ край Малко Търново Самоковеца става началник на Пилето, който няма друг избор, освен да работи за него. Влиянието на Самоковеца се увеличава и той си извоюва правото да се отчита само на двама души - на любимия премиерски ресторантьор Славчо Христов, който му гарантира политически протекции, и на президента на “ВАИ Холдинг“ Георги Илиев. Характерно за Самоковеца е, че винаги е проявявал известна лоялност към групировката ВИС, от която е произлязъл. За кратко време е изкушен да работи самостоятелно, но след остър разговор с Жоро Илиев е принуден да приеме условията му. След идването на власт на НДСВ Самоковеца се съобразява единствено с него, а разходите му чувствително намаляват, тъй като новите управляващи нямат партийна централа, към която всеки месец да текат постъпления. Вместо това подпомага отделни политици, което е много по-изгодно за него. Договорът на финансовото министерство с английската консултантска компания “Краун Ейджънтс“ за митниците беше засекретен с аргумента, че не трябва да стигне до мафията. Тогава в пленарната зала за пръв път се спомена името на Константин Димитров-Самоковеца. Факт обаче е, че след идването на “Краун Ейджънтс“ в България влиянието му не само че не намаля, но дори се увеличи.
Враговете на Косьо
Възходът на Самоковеца е по време, когато двете силови групировки ВИС и СИК са достигнали етап от развитието си, в който противоречията се решават чрез преговори. Той така и не успява да свикне с това.Твърди се, че зад бомбата на бул. “Цариградско шосе“ на 18 април т. г. стои Самоковеца. Взривът не успява да ликвидира един от основните му конкуренти в контрабандния бизнес Иван Тодоров-Доктора. Косьо и Доктора имат вили-близнаци, но никога не са хранили симпатия един към друг. След взрива между тях има кръвна вражда. Самоковеца има врагове и вътре във ВИС. Неприязън към него храни Методи Методиев, по-известен като Мето Илиянски - третият най-важен човек в йерархията на ВИС след Жоро Илиев и Николай Цветин. Седмица преди убийството на самоковския бизнесмен той изчезна при твърде странни обстоятелства. Източници, близки до него, твърдят, че е знаел какво предстои и се е “каширал“. Според други вече е мъртъв.


В България Самоковеца се движеше с многобройна и много професионална охрана. Куршумите го застигнаха на централния амстердамски площад “Дам“Мето Илиянски е бил крайно подозрителен и мнителен и никога не излизал без охрана. Живее на глуха улица в Бояна, която постоянно е запушена от два автомобила. Никой не може да мине незабелязано през този обръч. Въпреки това непосредствено пред входа охранителите подритвали дори боклукчийските кофи и ако се усъмнели, ровели в тях, за да не би сред отпадъците да има скрити наемни убийци. Особено атрактивно било да се наблюдава как Мето ходи да вдига щанги. При влизането и излизането от фитнесзалата бодигардовете му го покривали с метално одеяло. Самоковеца възприема подобна тактика и когато се прибира в апартамента си срещу градинката на НДК, минувачите често остават със заблуждение, че се снима някакъв екшън. В София такива мерки за сигурност практикуват още гъркът Христофорос Таке от ВИС и създателят на “Аполо“ Златко Баретата - двама души, които също са сред враговете на Самоковеца, тъй като ги конкурира в бизнеса с дрогата.Мето и Косьо привидно поддържат добри отношения и често са били забелязвани на една маса в ресторант “Талисмана“ да разговарят приятелски. В такива моменти заведението било затваряно за външни посетители, тъй като се изпълвало с охрана.Бизнесът и на двамата се крепи върху влиянието им сред определени кръгове. Силата на Самоковеца се изразява във връзките му с митническата администрация и с хора на възлови постове в НСБОП и ДНСП. Мето Илиянски има по-голямо влияние в общината, СДВР и складовата база “Илиянци“, която открай време е своеобразен център на контрабандата. Косьо и Мето контролират и добре организирани низови структури, които по принцип не си бъркат териториите.Въпреки всичко Самоковеца мразел Мето, защото се държал високомерно спрямо него и живеел в София по-отрано. А Мето, който е човек на убития лидер на групировката Васил Илиев, трудно приема факта, че е изместен от човек от “трудовите войски“ на групировката. Не възразявал открито срещу тази несправедливост, защото знаел, че Самоковеца не се спира пред нищо.
Стилът на Косьо
Самоковският бизнесмен слага ръка върху бизнеса с наркотиците, след като е елиминиран Леонид Фотев - Льонята Джуджето. Наследяват го двама от хората на Самоковеца - Антон Милтенов-Клюна и Димитър Вучев-Демби. За Мето остава да работи Илиян Варсанов, но обемите са несъпоставими. Нещата стават още по-трагични след опит Варсанов да бъде убит. Бизнесът с горивата е запазен периметър на Димитър Димитров-Маймуняка. След убийството му тарторът вече е Самоковеца. Пак тогава той слага ръка и на дубайското карго.Хора на Косьо стоят зад много от стрелбите в последните две години в София. Стил на напористия самоковец е да сплашва дори собствените си хора, за да е гарантирано, че винаги ще правят само това, което той иска от тях - без никакви самостоятелни инициативи. На 6 март т. г. случайно преминаващ автопатрул в жк “Белите брези“ спаси от атентат Цветан Василев - Цецо Хафти, който също създавал ядове на началника си. След този случай Хафти става мек като памук, тъй като е наясно кой е бил поръчителят на стрелбата.


Кичозният хотел на Самоковеца в Боровец “Константин Палас“ - демонстрация на възможности и липса на вкусСвързват го и с бомбата, която гръмна на ул. “Липа“ № 2 в столицата на 25 януари. Тя трябвало да стресне мъж с прякор Пешо Кучето, който по принцип работел за него. В същата кооперация обаче живееше и служителят на “Краун Ейджънтс“ Кристиян Хенриксен и взривът беше възприет като атака срещу мобилните групи, в които датчанинът по това време участваше. Всъщност Самоковеца не е имал основание да му се сърди за нещо. Твърди се обаче, че е негова заслугата Красимир Демиров да бъде отстранен като шеф на мобилните групи. Самоковеца нямал никакви възражения срещу неговия наследник.
Избиване на комплекси
Официалният бизнес на Самоковеца минава през фирмите “Косьо 99-Константин Димитров“ ЕТ, “Арис“ ЕООД, “Боро Травел“ ЕООД, “Борогруп Травел“ ООД, “Борогруп Травел Лондон“ ООД, “Чамкория“ ЕООД и “Данс-2“. Съпругата му Ангелина е във фирмите “Ангелина 2001-Ангелина Димитрова“ ЕТ, “Анги-Ангелина Ангелкова“, “Тандем 2001“ ЕООД и “Хера Секюрити“ ООД. Нито една от изброените фирми не е декларирала доходи, които да отговарят на стандарта им на живот. В рамките на 6-7 години Самоковеца претърпява много видима метаморфоза. Докато повечето от родните мафиоти се съсредоточават в покрайнините на София, той си купува апартамент на самия пъп на столицата. И още няколко в престижни квартали. Въпреки че постоянно пътува в чужбина, често пазарува по централния булевард с нарочен стремеж да бъде забелязан. Когато влиза в магазина Zegna на бул. “Витоша“, три коли със затъмнени стъкла, с които се движат той и охраната му, блокират движението. Пътните полицаи по булеварда познават номерата на бронираните му автомобили и се правят, че не забелязват това нарушение.
Империята на Косьо
Константин Димитров никога не се е занимавал пряко с контрабанда. Структурата, която ръководи, си има директори с точно разписани отговорности и задължения. Генерален директор в империята на Косьо е Ники Пилето, който се занимава с китайското и турското карго. Обмитява на Горубляне и на Митница Варна, като четири от пет камиона минават на вдигната бариера. Официално Пилето се занимава със спедиторска дейност с два камиона. И той беше сплашен с бомби, понеже не слушал достатъчно Самоковеца. Едната гръмна пред къщата, в която живее, а втората - пред офиса на приятелката му, столична адвокатка. “Пилешки“ трик е маскирането на стоката като строителни материали, за да се плати в пъти по-ниско мито. Беше заловен в такава схема при успешна акция на МВР. Последва и обвинение в самоуправство, тъй като се опита зад гърба на полицията да разпломбира камионите и да подмени стоката в тях. В Софийския районен съд се говори, че прокурор от Върховна касационна прокуратура лично е изискал разследването. Обвинение срещу Пилето все още не е предявено. Той плати 10 хил. лв. парична гаранция, а в сряда Софийският градски съд добави към тях още 5000 лв. В момента си ги възстановява с активна работа по познатите схеми. Под него е Тони Виетнамеца, който поддържа връзки с получателите на стоката.Друг сътрудник на Пилето е Ники Китаеца, който се е специализирал в измамите с митническо складиране. Врътката, която се прави, е с т. нар. временно складиране. През деня се обявява броят касети или кашони, но не се представят документи за стоката. През нощта бригада от черноработници на Ники Китаеца разтоварва част от стоката или я подменя, така че да се доближава до описаното във фактурата. С посредническа дейност се занимава и Дебелата Ирина, която обмитява на Горубляне, Суходол и Драгоман. На нейно име няма регистрирана фирма.


Бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов: “Хората на Самоковеца в НСБОП бяха пенсионирани с почести“ Пешо Кучето е отговорник по китайско карго, захарни изделия и ядки. Хафти - за горивата и дубайското карго. Николко Колев, или Кольо Македонеца върти контрабанда с пилешко месо и субпродукти през Кулата. Въпреки че фигурира в някои разработки на НСБОП, е успял да получи българско гражданство. Специалитетът му е внос на “замразени мариновани бутчета“. През август в Петрич беше застрелян Тодор Захариев-Бурсука, който се водеше негов сътрудник.В Косьовата дружина е и Стефан К., който се занимава предимно с внос на свинско и телешко, отново през Кулата. Най-голяма битка се очаква за преразпределението на пазара на дрогата. След смъртта на Самоковеца главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов допусна, че неговият наследник ще е Антон Милтенов-Клюна. Това е един от най-доверените хора на Самоковеца, но няма потенциал да стане лидер. За него казват, че е “на един шамар живот“. Контактите му са на ниво мутри. Клюна, както и Демби контролират софийския наркопазар. Милтенов пробва да разшири влиянието си в посока Русе, но не успя. Полицейска акция осуети намеренията му. На рождения му ден в “Биад“ демонстрира близост със скандалния водещ Боби Цанков. Твърди се, че измамите с рекламни игри, за които прокуратурата му предяви обвинение, са били съгласувани с Клюна. Пак негови хора охраняват радиоводещия. Според някои източници взривът срещу Доктора е дело на т. нар. пернишка група, която се ръководи от Рашо. Това е “силовакът“ на Самоковеца. Бригадата му се състои от момчета на по 23 години, чиито физиономии не се разпознават от софийските полицаи. Те изпълняват типични силови акции. През останалото време се занимават с квартирни обири, кражби на МПС, грабежи и рекет. Рашо е бил в едно от сепаретата по време на инцидента на 7 срещу 8 ноември в дискотека “Ескейп“. На неговите хора приписаха и последвалия взрив пред кафенето на агенцията за манекенки “Визаж“.
Агент Косьо
Почти всички подземни босове в България в даден момент са сътрудничили на службите. Доктора и Косьо са особено активни в това отношение. Твърди се, че двамата се надпреварвали кой да разкаже повече за конкурента си. Резултат от това доносничество са няколко разработки от типа на “Рони“ и “Приятели“, които никога не са стигали до прокуратурата, тъй като отношенията между НСБОП и НСС наподобяват тези между Доктора и Самоковеца. В стремежа си да съберат повече компромати едни за други контраразузнавачите и антимафиотите толерират своите информатори. Самоковеца използва това много умело и успява чрез доноси да отстрани редица свои конкуренти. Мадам Чен е експулсирана от страната като “заплаха за националната сигурност“. Всъщност това е отмъщението на Косьо, че тя не се подчинява на указанията на хората му къде и как да обмитява. Преди това е убит доайенът на китайската общност у нас - Дебелия Лу. Бащата на Чен е пребит до смърт от хора, облечени като служители на Специализирания отряд за борба с тероризма. Самоковеца има пръст и в изгонването на косоваря Фере и грузинците Заа Цацавидзе, Паата Блиадзе и Денис Тюркмен. Всички те са били в обкръжението на Фатик.Известни са и добрите контакти на Косьо с хора от СОБТ. В началото на годината в Солун е заловен с амфетамини Александър Василев, който е действащ служител на отряда и поддържа публично връзки със Самоковеца. Осем барети напуснаха МВР доброволно, след като стана известно, че са работили за Самоковеца, без да им бъде потърсена отговорност. В папката, която ексшефът на НСС ген. Атанас Атанасов е предал на министър Георги Петканов преди да напусне, според хора от службата липсвала най-интересната част от разработката.По времето, в което шеф на сектор в НСБОП е Асен Йотов, липсват разработки за контролираната от Самоковеца контрабанда. “Оперативен чадър“ над него е осъществявал и Цветан Лозанов, до когото би трябвало да достига информация за разширяващото се влияние на Самоковеца в сферата с наркотиците. Константин Димитров е “прихващан“ от службата случайно покрай разработки за Пилето и Хафти.


Джиповете на Самоковеца редовно предизвикваха задръствания по централните булеварди, но полицията се правеше, че не забелязва това
След инцидента с джипа на Самоковеца и находката на вестник “Дневник“ за негова стара присъда, която никога не е влизала в сила, НСБОП активно работи по него. Последното му излизане от страната през ВИП-а на Аерогара София било филмирано, твърдят запознати. Снимките обаче не били заснети по реда, който предвижда Законът за специалните разузнавателни средства, и следователно не са доказателство. Зам. главният прокурор Христо Манчев отправи основателен упрек към МВР, че е оставило самоковския бизнесмен да излезе от страната със 153 хил. евро. Споменаването на този факт не е достатъчно основание прокуратурата да предяви обвинение срещу него, а след смъртта му разследването вече може да се счита за провалено. Сигнал за подготвян арест стигнал до Самоковеца, докато бил в Португалия. Вместо да се върне в България, той предпочел да отскочи в Холандия. По всичко личи, че информацията към него е изтекла от МВР. По същия начин стана известно, че Самоковеца е натопил братята Пехливанови за взрива, който избухна на метри от бронирания му джип тази година.
Фаталната Цеци
Смъртта на Константин Димитров съвпада с един от най-романтичните периоди в живота му. Макар че законната му съпруга Ангелина е бременна, той изживява бурен роман с манекенката Цеци Красимирова - бивш модел на “Визаж“ и настоящ на “Ексграунд“. Цеци е фаталната жена, която преобръща живота на Самоковеца на 180 градуса. Заради нея той пренебрегва правилото си да не ходи по заведения. Тя е причината две компании “добре облечени бизнесмени“ в дискотека “Ескейп“ да започнат ръкопашен бой, преминал в стрелба в препълненото заведение. Заради нея бизнесменът, който в България се движеше с два джипа бодигардове, сред които има боксьор и няколко бивши барети, на централния площад в Амстердам оголи защитата си и допусна най-голямата грешка в живота си. Последната. Ако сенчестите босове не успеят да се договорят, подялбата на наследството на Самоковеца ще е много по-кървава от това, което последва след разстрела на Поли Пантев на остров Аруба. Очаква се двама души да си разпределят двете основни направления в бизнеса на Самоковеца - контрабанда и наркотици. Прякорите им са Доктора и Баретата.

Настъплението на сръбската мафия

Земунският и Сурчинският клан са сръбските аналози на групировките ВИС и СИК. Сурчинската групировка е създадена през 90-те години, а от нея произлиза Земунската. До неотдавна двете криминални структури действат като едно цяло, като координират своите операции и щателно разграничават сферите си на влияние. И едната, и другата групировка имат твърди позиции в държавния апарат и армията на Сърбия. Има техни прокурори и съдии, които могат да вкарат или да не вкарат в затвора когото поискат. Двата клана поддържат финансово генерали и полковници в спецслужбите и силовите министерства. Зоран Джинджич е бил принуден да договаря с главатарите на двата клана отстраняването на Милошевич от власт. Клановете му декларират лоялност и поставят свои условия.Лидерът на Сурчинската групировка Любиша Буха, по прякор Чуме, се интересува повече от икономическите позиции - негови строителни фирми след падането на режима на Милошевич получават изгодни държавни поръчки за строителство и ремонт на автомагистрали. Земунците си запазват старите приоритети, като най-голяма активност проявяват в търговията с наркотици и отвличането срещу откуп на хора. Преди година най-богатият бизнесмен в Сърбия, собственикът на “Делта холдинг“ Мирослав Мишкович, е откупен за 3.5 млн. евро. Влиянието на земунците расте. Въпрос на време е Чуме да прояви неблагоразумие: скарва се с лидера на конкурентния клан Милорад Лукович. Резултат на започналата война е и убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич. Убийството на Константин Димитров-Самоковеца се подрежда в дълга поредица атентати, в които би могъл да се търси сръбски почерк. В този списък са покушенията срещу Емил Димитров-Макарона, Илия Павлов и Филип Найденов-Фатик.В средата на 2002 г. е задържан сръбският мафиот Сретан Йосич. Изтича информация, че го е “изпяла“ българска мутра с инициали К. Д. Йосич е екстрадиран в Холандия и страницата привидно е затворена. Твърди се обаче, че е имало няколко смъртни присъди. Едната била за човека, който е издал Йосич в България. Другите - за висш прокурор и за бивша барета, които не изпълнили договорка с хората на Сретан Йосич. Тя е осуетена след сигнал в НСБОП, че се подготвя бягството на бандита, издирван за убийство в Амстердам и за оръжеен бизнес в Германия. Твърди се, че Сретан Йосич е бил в България с конкретни планове за производство на синтетична дрога, които не успял да осъществи. След атентата срещу премиера Зоран Джинджич и атаката срещу Земунския клан сръбските власти нанасят сериозен удар върху групировката. Разбита е верига от нарколаборатории. Предполага се, че част от бизнеса е изнесена в България. В подкрепа на това твърдение изненадващо е разстрелян Филип Найденов-Фатик, който няма много врагове у нас и е контролирал основните канали за амфетамини. На 9 юли т. г. е атакувана нарколаборатория в Дупница, която се свързва със Самоковеца. Антимафиотите откриват субстанция за производство на амфетамини, таблетираща машина и незаконно оръжие. Твърди се, че Самоковеца имал амбиции да завладее изцяло бизнеса на Фатик и че това противоречало на намеренията на сръбската мафия.


Евгени Минчев:
Цеци и Косьо се обичаха искрено


КРИСТИ ПЕТРОВАЕвгени, разбрах, че Цеци Красимирова е обсъждала с теб бъдещето си с Косьо Самоковеца. Имало е идея ти да организираш евентуалната им сватба. Така ли е?- Да, говорихме за това. За мен това не е нещо ново, тъй като съм организирал сватбите на футболиста Стилиян Петров, на топмодела Ивана Скендерова, на бизнесмена Костадин Хаджииванов - Коце Маца. Идеята ми беше сватбеното тържество на Косьо и Цеци да е на терасата на “Шератон“ с изглед към президентството и църквата във вътрешния двор. Винаги търся такива символи. В случая исках да има лукс, символ на властта и на вярата. Много хора смятаха, че сватбата на Коце Маца, която направих, е събитието на века. Тази на Цеци и Косьо щеше да е още по-грандиозна. Познаваш ли Ангелина - съпругата на Константин Димитров?- Не я познавам и ми е много неловко, когато говоря за тези приготовления, още повече след като разбрах, че жената на Самоковеца е в положение. Мъчно ми е за нея, но нещата в живота просто се случват. Цеци и Косьо искаха да са заедно и аз щях да им направя голяма сватба. Стана ли въпрос за хонорара?- Дори не съм мислил колко ще ми платят. Имам си твърд хонорар, но хората в такива случаи обикновено ми плащат повече, защото са щастливи. Аз обичам изненадите. Щях да измисля нещо, което двамата да запомнят за цял живот. Откъде всъщност познаваш Цеци Красимирова?- Цеци Красимирова беше манекенка на “Ексграунд“, а аз тъкмо прохождах в национална телевизия “Ден“. Поканих я да участва в моето предаване. Първото ми впечатление беше, че тя е най-красивото или по-скоро най-интересното същество, което съм виждал. Впечатли ме с огромните си очи и с това, че изглеждаше малко дива. След това направих една импресия за нея за списание “Блясък“. Рядко пиша за манекенки и фолкзвезди. Цеци Красимирова е едно изключение.Как се запознахте с Косьо?- Двамата ме поканиха на нещо средно между обяд и вечеря в сладкарницата на Японския, тъй като беше между 3 и 4 ч. Първо дойде Цеци. Аз съм се срещал и с Илия Павлов, и с Карамански, и с Киро Японеца, така че за мен не беше нещо ново да видя един от героите на деня.Беше ли респектиран от пристигането на Самоковеца? Той обикновено се движеше с доста голяма охрана.- Действително ми беше интересно как ще се появи, но трябва да ти кажа, че той дойде съвсем сам. Паралелно с него влязоха още няколко момчета, но не знам дали са му били охрана.Какво впечатление остави у теб? - Беше облечен много добре - в костюм на Zegna. Аз веднага разпознах плата и кройката и го попитах така ли е. Той ми отвърна: “Съмняваш ли се?“. Направих му комплимент, като му казах, че той е сред 10-те най-добре облечени мъже в държавата. Тук, разбира се, има известно намигване, защото във вестниците, за които работя, едва ли биха позволили Самоковеца да фигурира в такава класация. Поговорихме си тримата. По някое време Цеци отиде да си оправи грима и той ми каза, че много иска тя да бъде лансирана. Подсказа, че ще финансира нещо такова, но това е напълно естествено. Аз съм продуцент и PR, а това и в най-ниския, и в най-високия клас струва пари. Не те ли притеснява произходът на парите, с които той щеше да ти плати?- Не е моя работа да се занимавам с това откъде са му парите. Той искаше от мен да работя за едно красиво момиче и аз се съгласих.Кога се предвиждаше да започнат съвместните ви планове?- До пролетта имам ангажимент с Ива Титова и няма да спра да работя за нея. Предвиждах Цеци Красимирова да направи своя дебют към висшето общество на бала на топмоделите. Тогава щях да я представя на дипломати и на богати хора.Щеше ли да им спестяваш факта чие гадже е тя?- Това не е необходимо да се казва. Мога да кажа имена на много други известни манекенки, които карат мерцедеси, при положение че най-високият хонорар в тази професия е 100 лв. Всички са обезпечени, така че не съм съгласен да се приказва, че Цеци е била с най-големия престъпник и е някакво изключение.Защо манекенките предпочитат да ходят с мутри?- Вероятно е провокирано от стремежа им да си осигурят бъдещето и настоящето. Но защо не допуснем, че Цеци просто си е паднала по този мъж. Като човек, който обича да се занимава с астрология, съм проверил, че Самоковеца е роден на 21 ноември, което означава Скорпион на границата със Стрелец. Това предполага една голяма сексуалност. Скорпионите, както и Стрелците, са много обсебващи. Те обичат да притежават най-красивото, най-доброто. Намирам, че Цеци е нещо точно такова. Тя е зодия Водолей и се цели много високо.Последният подарък на Косьо за нея е била диамантена огърлица. Доколко се връзва такова бижу с имиджа на жена, която се появява полугола на концертите на Азис?- Аз вече ти казах, че тя е диво момиче в най-хубавия смисъл. Нека не забравяме, че и Мадона се появяваше с такива непредсказуеми дрехи и състояния. Цеци е много малка и изглежда много добре. Очаква се тя да еволюира. Не знам на кого от двамата беше инициативата аз да се заема с нея, но тя може би вече знае, че иска да стане дама.Как смяташ, че ще се развие кариерата на Цеци Красимирова?- Не знам първо какви са последиците от куршума, дали е заседнал, дали само я е одраскал. Видя ми се в тежко състояние по телевизията, когато я изкарваха на носилка и с маска върху лицето. Ако излезе от тоя кошмар, я виждам като една световна манекенка. Дано от тази връзка да е излязла и с малко средства, защото на фона на тоя риск си заслужава човек да е обезпечен.Нормално ли е жена с такъв висок стандарт да остави родителите си да живеят в общежитие?- Много ми стана мъчно, че родителите на Цеци живеят във ватманско общежитие. Аз съм бил ватман и знам какви са условията там. Мога само да им съчувствам. Тя е от една година с покойния Самоковец, а родителите “ продължават да живеят там, така че не знам дали това не е просто въпрос на избор.

Анна Заркова:
Ръката на мафията е много дълга

КРИСТИ КРАСИМИРОВААни, ти направи последното интервю с Косьо Самоковеца. То беше по повод на инцидента в дискотека “Ескейп“, но навярно сте си говорили и за други неща?- Той явно беше отгатнал по изражението на лицето ми или по това, което съм писала за него, че имам някакво предубеждение. В желанието си да предизвика някаква симпатия към себе си ми разви една такава теория. Аз, казва, не съм сенчест бизнесмен. Но искам да ти кажа, че и да съм, не виждам защо това те смущава толкова. В България всички, които се занимават с бизнес, са сенчести бизнесмени. Като започнем от таксиметровия шофьор, който по някое време изключва апарата, за да не плати данъци. Като минем през лекаря, който взима на ръка от пациента малко над заплатата си. Като стигнем до учителя, който също прави частен бизнес, като дава частни уроци, за да влязат учениците в езиковите гимназии, но го прави в дома си, а не в училище. Всички тези хора, каза Самоковеца, се занимават с бизнес. И ще умрат от глад, ако правят бизнеса си така, както е регламентиран от държавата. А какво ти каза за инцидента в “Ескейп“?- Каза ми: Аз също искам да има ред в тази държава. Мен също ме смущава безредието. Аз също искам като човек, който отива да харчи парите си в една дискотека, да съм сигурен, че там няма да се стреля.Успя ли да ти стане симпатичен?- Аз избягвам да си създавам специално отношение към хората, за които пиша. Това важи както за Косьо Самоковеца, така и за ген. Бойко Борисов - любимеца на народа. На пръв поглед едно такова сравнение може да прозвучи абсурдно, но аз мисля, че никой не е застрахован от грешки. Личното отношение би ми попречило да съм обективна, а работата на журналистите е да бъдат коректив на лошото в обществото. Какво те впечатли най-много в неговото убийство?- Впечатли ме колко дълга е ръката на нашата мафия. Не става въпрос само до портфейла, който държи, но и за наличието на един мозъчен център, който доста добре пресмята всички ходове. Направи ми впечатление как почти гениално е избран изпълнителят на това покушение. Това е един най-обикновен холандски бандит - пропаднал човек, който е лежал по затворите. Той стреля и бяга урбулешката по улицата, така че го хваща най-обикновен вестникопродавач. На пръв поглед човек си казва: толкова ли не можаха тези хора да си намерят един истински килър, който да стреля от движение и да изчезне с бързата си кола. Но точно наемането на такъв изпаднал бандит говори за много добър сценарий за прикриване на следи. За мен е повече от ясно, че това е човек, на когото са обещали толкова много пари, че е склонен да преглътне една присъда от 10 години. Аз съм убедена, че ще излезе най-много след 3 години. Мога да се обзаложа, че този холандски бандит няма да проговори, тъй като му е платено достатъчно.Защо беше убит Самоковеца?- Версия, която в момента проверяваме в “Труд“, е, че Косьо е мъртъв заради сътрудничеството, което в последно време е оказвал на МВР. От източници, които са близки до него в бизнеса, знаем, че той е имал съпричастие към залавянето на един световноизвестен бандит на наша територия - Сретан Йосич, човека, за когото се твърди, че е контролирал наркотрафика в 20 държави. Той беше заловен при безшумна акция на полицията, докато говори по един телефон, и това никак не е случайно. Като в екшън филм нашите спецполицаи го издебнаха там и го хванаха, без да се чуе и звук. Говори се, че Косьо е имал пръст в тази акция на МВР. Забележи друго - Сретан Йосич го екстрадираха не другаде, а за Холандия. Това е връзка, която никак не е за пренебрегване, когато се обсъждат версиите за убийството на Самоковеца. Той все пак успя ли да те убеди, че не е бизнесмен в кавички?- Не успя, но това не е важно в случая. По-важното е, че кавичките, които публично му сложи МВР, не бяха облечени в никакво съдържание. Това щеше да стане, ако данните за Косьо бяха предадени в прокуратурата. МВР по една или друга причина не направи това.Предстои приемането на Закон за отнемане на имуществото на незаконно забогателите. Той би ли могъл да се приложи според теб със задна дата?- Този закон няма да проработи. Практиката досега сочи, че законите по принцип се отнасят почтително към хората с пари. Няма никаква причина този закон да се отнася различно към тях. Един притежател на много пари лесно ще докаже произхода им. Обратно, този закон би могъл да хване на мушката дребни нарушители за дребни неща. Чий продукт е Косьо Самоковеца и можем ли да го свързваме само с една политическа сила?- Косьо Самоковеца израсна и се превърна в милионер през мандата на г-н Иван Костов. Това е факт, който никой не би могъл да опровергае. Но вече са известни срещите и разговорите му с хора като Емил Кошлуков по време, когато царистката партия възсядаше властта. Тогава тези неща носеха особено значение на договорка, на приятелство. Факт е, че Косьо беше недосегаем за закона и при новото управление. Даже напротив, в т. нар. ново време той видимо започна да живее по-добре - позволи си да си купи къща в Лондон и да получи публичност в пресата, придоби самочувствието на бизнесмен. Така че не би могло да се даде еднозначен отговор чий продукт е Косьо Самоковеца. Роден е във времето на Костов, но продължи да живее добре и след това.Одобряваш ли акциите “за три дни“ срещу организираната престъпност?- Прокуратурата отговори по този начин на един упрек на ген. Бойко Борисов, отправен от Вашингтон. Той не се изкуши да протестира и аз мисля, че в крайна сметка това наговаряне, което се получи в определен момент между него и прокуратурата, ще доведе до един добър резултат. Най-малкото това, което ще направи МВР в рамките на тези три дни, ще бъде една представителна извадка, която по-нататък ще стане поле за анализи кой къде е и кой какво прави в правораздаването. Друг е въпросът, че като се вкарат две-три дузини бандити зад решетките през уикенда, което е сигурно, през това време ще има поне три положителни неща: първото е, че ще има няколко изнасилени момичета по-малко, няколко новозарибени наркомани по-малко, няколко откраднати коли по-малко. На второ място положителното е, че докато бандитите се ослушват кого ще закопчаят и кого не, те стават предпазливи и през това време гражданите спокойно могат да ходят на ресторант или на дискотека. На трето място, хората, които ще бъдат прибрани зад решетките, ще се чувстват сигурни за живота си. Знаковите фигури обикновено ги убиват в края на седмицата. Ако тази случайна закономерност я схванат невъзпитаните бизнесмени с по 20-30 приятели, ще започнат да се редят на опашка пред арестите в четвъртък и петък. Това, разбира се, е на границата между шегата и сериозното. Но акцията, на която ставаме свидетели, е един нужен експеримент.

Няма коментари: