неделя, 24 януари 2010 г.

Плевенският насилвач Илиян Иванов: ВСИЧКИ ЖЕНИ МЕ ПРЕДИЗВИКАХА!


За такива като него се знае малко. Отношението към тях е осъдително и изпълнено с неистова омраза. Но не се коментира. От срах или от ужас. Но те са част от нас. Трябва да започнем да ги опознаваме, за да може ние самите да се опазим. Те са редовите извратеняци – престъпници. Никой не е застрахован от тях и действията им.
Вестник „Папарак”, съвместно с „ъндърграунд-медия” стартира поредица „Големите mпрестъпници на България”. Трябва да ги показваме, трябва да знаем за тях….
Те трябва да платят за делата си. Това ще ни помогне да се опазим / до колкото можем/.
Чакаме и вашите предложения.
В този брой ще ви представим серийният насилвач от Плевен – Илиян Иванов.
Жени жертви на серийния изнасилвач Илиян Иванов отказват да свидетелстват, което затруднява работата на разследващите. Вече две момичета, насилени от маниака, не искат да застанат пред съда и да дадат показания. Въпреки че след гаврата са подали жалби. Според разследващите мотивите на пострадалите са "Да не се разчуе" и "Какво ще кажат хората". По този начин обаче Илиян Иванов няма да получи максималната присъда, категорични са от прокуратурата. Разследващите все още се надяват жертви на маниака, които не са пуснали жалби след гаврата, да се обадят на телефоните в полицията. Засега обаче това е направило само едно момиче от София. Ако не се обади друга жертва и ако тези, които все пак са пуснали жалби, откажат да свидетелстват, Иванов ще получи присъда само за изнасилването на 13-годишното момиче през 2003 г.
Изнасилвачът се намира в ареста, след като Окръжният съд в Плевен му наложи постоянна мярка "задържане под стража" с мотива, че са налице доказателства и самопризнания за деянието му. Както и заради риска да изнасили отново, тъй като не може да контролира желанието си за насилие. Все още не е готова съдебно-психиатричната експертиза, която изготвят трима плевенски психиатри. Според тяхното становище Илиян Иванов е абсолютно нормален, осъзнава, че е извършил престъпление, но не се разкайва твърде много. Не се е хвалел с престъпленията, криел е от всички. Дори съпругата му не е знаела за призовките по делото от 2007 г., по което има условна присъда за изнасилване. Според психиатрите Илиян Иванов е средно интелигентен и не е садистичен. Единствените причини които посочил за деянията си са нагонът и алкохлоът.
При разпитите изнасилвачът описал с подробности 10 изнасилвания. Той твърдял, че галел жертвите си и едва ли не ги принуждавал да се съгласят със сексуалния акт. Момичетата обаче са се съпротивлявали и са викали, категорични са разследващите. По време на насилването Иванов говорел на жертвите си - разпитвал ги имат ли приятели, ученички ли са, къде учат.
Иванов е типичен случай на изнасилвач, който след първото престъпление не е заловен и извършва ново. Не го спира дори условната присъда. След 2006 г. той вече не оставя биологичен материал при престъпленията си. Случаят умишлено е прескачан. Дори на едно от последните си дела той най – нагло заявява пред съда „Всички жени ме предизвикаха!”
Залавянето на Илиян Иванов разтърси България. Форумите в интернет се препълниха с мнения за личността и действията на насилника. В повечето случаи коментиращите са доста крайни в мненията си. И одобряват пуснатия слух, че още първата вечер в ареста изнасилвачът е бил пасивната страна в сексуален акт.
Изнасилвачът е обикновен човек, който до момента на насилието не е имал никакви отклонения в характера си, твърди психиатърът доц. Радка Гайдарова. Все още за психолозите е загадка кое е нещото, което отключва този тип агресия у един човек. Провокациите може да са много и най-различни. Не е задължително изнасилвачите да са "мъжкари", напротив, в повечето случаи това са мъже с обикновена физика. Не винаги престъпникът е имал и трудно детство или тийнейджърски години.
Насилниците обикновено са мъже в зряла възраст (между 22 и 50 години) с напълно нормална психика. Много рядко са случаите, в които те имат психично заболяване или органично увреждане на мозъка. Т. е. те са вменяеми, отговарят за действията си и затова към тях трябва да се прилагат най-строгите мерки на закона.
Когато изнасилвачът не е достатъчно уверен в себе си, употребява алкохол. Това понякога води до грубост спрямо жертвата, граничеща със садизъм - нанасяне на жесток побой, а в резултат - увеличена сексуална възбуда. За да се прикрият следи, се стига и до убийство.
Смърт на жертвата може да бъде причинена и по време на сексуалния акт - когато насилникът стига до крайност, поради невъзможност да я "усмири".
В повечето случаи деянията се замислят предварително, т. е. изнасилванията са планирани, действията са преднамерени. Мъжът (в 98% от случаите престъпникът е от мъжки пол) си набелязва мястото - най-често безлюдно, както и времето - в малките часове на денонощието. Рецидивът най-често се извършва на същото място и по същото време. До него се стига заради породената у престъпника увереност, че е недосегаем. Предпочитаната жертва е по-млада от насилника. Въпреки че зачестяват напоследък, по-редки са случаите на педофилия или геронтофилия.
"Особено тежки са случаите, в които насилникът е познат, приятел, дори има роднински връзки с жертвата (например неин баща). Най-циничното е и ако изнасилвачът дефекира и уринира върху момичето/жената или използва за сексуалния акт и други предмети", обяснява доц. Гайдарова. Според нея в едно съдебно производство не се отделя достатъчно внимание на психическите травми, нанесени на жертвата (вземат се предвид само физическите), за да се утежни присъдата.
Изнасилванията в Плевенско намаляват, сочат данни от полицията. Това обаче може да е така заради страха и срама, които жертвите изпитват, и затова не съобщават за станалото. През 2004 г. изнасилванията са били 22, разкрити са 20. През 2006 г. са регистрирани 10, разкрити са 9. През 2007 г. са регистрирани само три. От полицията са категорични, че жертвите на този тип престъпления трябва да преодолеят срама си и да сигнализират. Добре е да отидат на преглед преди да се измият, за да може да се извлече ДНК материал, необходим за разкриване и задържане на насилника.
В Монтана броят на регистрираните изнасилвания също върви надолу, показват справките. През 2006 г. са 10, а през 2007 г. - само 3. Направени са и 3 опита за изнасилвания. В бюлетина на МВР изнасилванията са рядкост. Често пъти съобщенията за такива инциденти започват така: "Родителите на 15-годишната М. В. са съобщили в полицията, че дъщеря им е била изнасилена от П.Т. - на 20 години. При направената проверка се установи, че изнасилване не е имало".
Във Враца миналата година полиция е постигнала пълна разкриваемост при престъпленията с окраска разврат - изнасилвания, и 86% при блудствата. Най-потресаващият случай, разкрит от полицията през 2007 г., е продължителната гавра на Красимир Георгиев (30 г.) от Враца с 11-годишно момиченце. Педофилът беше разкрит в началото на септември и оставен в следствения арест с мярка за неотклонение "задържане под стража" по обвинение за многократно извършван полов акт. Той отвлякъл детето на рождения му ден на 24 август и го държал принудително в квартирата си в ж. к. "Дъбника" повече от седмица. Там връзвал момиченцето и го насилвал, като го заплашвал, че ще го убие, ако вика или каже на някого. Рецидивистът, лежал в затвор за кражба, бил открит по сигнал на бабата на детето.
Четири изнасилвания са регистирани от началото на годината във Велико Търново. Всички насилници са установени, съобщават от полицията. Особено стряскащи са случаите с деца и млади момичета. Първият сигнал е от 6 март, когато в РПУ - Павликени, е получено обаждане, че в изоставена сграда в землището на сухиндолското село Красно Градище е било изнасилено 11-годишно момиче. На 1 юли край с. Ресен двама мъже на 22 и 24 години изнасилиха 18-годишно момиче. Въпреки че престъпниците са заловени, делата в съда срещу тях вървят бавно, твърдят близки на жертвите.

София„ъндърграунд- медия

Няма коментари: