понеделник, 3 май 2010 г.

ЗЛАТЕВ ИМА ПРЪСТ В УБИЙСТВОТО НА КЮЛЕВ?!



Стара омраза накарала българският шеф на „Лукойл” участва в заговора по ликвидирането на Кюлев. В средата на деветдесетте години Валентин Златев бил вече един от на й- влиятелните дилъри на петрол в България. Само за година – две позициите му се засилват и в туристическия и промишления сектор. Това го прави желан партньор за всяка банка и супер влиятелен бизнесмен. Още от тогава се е знаело за сериозните му връзки с руските олигархически кръгове. Ето защо предприемчивият банкер тогава Емил Кюлев вдига окото си за него и търси контакти и пътища за обща работа. Само за няколко месеца банкерът успял да „открадне” симпатиите на петролният бос и двамата завързват сериозно партньорство.
Тази олигархическа сплотеност на червени руски пари, уплашила тогавашният премиер Иван Костов. Само след няколко години ябълката на раздора била именно той. Съвсем неочаквано Златев, изтегля всичките си авоари от силната тогава „Росексимбанк” и влива всичко в новата банка на Славчо Христов – СИБанк. Това изважда Кюлев извън равновесие и той се почувствал застрашен. Дори и на публични места подхвърля че България е прекалено тясна за такива като него и Златев. Кюлев неистово ненавижда предателите. Техните действия той приемал лично.
Отношенията им се влошават толкова, че и двамата олигарси си наемат внушителна охрана и започват да харчат стотици хиляди левове за фирмено разузнаване и шпионаж. Известно е че Кюлев поръчва на собствената си служба за сигурност да събира компромати срещу Златев, Златев се почувствал толкова застрашено че моли за съдействие самият премиер.
Година по късно Кюлев е убит. Показно и нагло. И точно в разгара на феноменалният си банков успех. След смъртта му Вальо Златев регистъра невероятен възход и власт.

1 коментар:

Анонимен каза...

Дете загина при взрив на автомобил в Обзор
/по материали от интернет/

Бомбен взрив на автомобил /Фолксваген Туарек/ в 9.30 сутринта в сряда в Обзор отне живота на двегодишно момиченце. Родителите му са в тежко състояние, а разхвърчалите се парчета от колата нанесоха леки рани на две германски деца, намирали се по случайност до мястото на инцидента.
Автомобилът избухнал пред хотела "Хелиос бей" от веригата РИУ на германския туроператор ТУИ при опита на Пенков да го запали. В него са били детето му и 29-годишната Златина Христова. Детето е загинало на място. Пенков е силно обгорен, а съпругата му е с опасност за живота.
Златина Христова е бивша манекенка, с която Пенков живеел на семейни начала. На германчетата също е оказана помощ в болницата в Бургас. Рали Пенков е концесионер на плажа в Обзор. Той е бивш служител на РДВР в Бургас. Сейството ме има апартамент в близост до "Хелиос бей", в който живее през лятото.

До късния следобед в сряда спецполицаи извършваха оглед на мястото на взрива. През целия ден районът беше отцепен, като летовниците не бяха допускани на плажа. “Все още нямаме версии или поне няма да ги обявим предварително, за да не затрудним работата на нашите служители”, каза шефът на бургаската полиция ген. Красимир Петров. Все пак той посочи като най-вероятна причина за покушението "икономически интереси".
Полицията не изключва атентатът да е свързан и с търговията с горива, с която Пенков се занимавал преди време. Проверява се дали Пенков е имал връзки с взривения в столицата петролен бизнесмен Стоил Славов. Той загина при взрив на бомба, поставена в асансьора на бизнессграда на столичния булевард "Джеймс Баучер".
Концесионерът на плажа в Обзор ЕТ "Рали Пенков" няма неизпълнени задължения или констатирани нарушения по концесионния договор, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). При нас не са постъпвали сигнали, че концесионерът е следствен, осъждан или излежал присъда, допълниха от МРРБ.

/следва продължение/