понеделник, 1 ноември 2010 г.

Татяна Дончева нападна медиите: Държите се слугински

Татяна ДОНЧЕВА
Проектът на президента Първанов е важен само за тези, които се упражняват в политиката, не за народа, смята бившата депутатка от левицата Татяна Дончева. Хората мразят държавата, затова я напускат. Подлагат се на рискове, отиват буквално в нищото, но го предпочитат, отколкото да стоят тук и да се измъчват за бъдещето на децата си, посочи тя пред Нова тв.

Гражданите по-рано участваха много активно в политическите процеси, защото имаше по-голяма чуваемост на исканията им. Сега не случайно продават своите гласове. Те постъпват като работниците, които някога са чупели оръдията на труда, разви тезата си Дончева.
За президентския проект АБВ мнението й е, че става дума за "кражба" от нейното начинание "Движение 21".
Идеята, че в гражданското общество е ресурсът, е откровено открадната, заяви Татяна Дончева. Но в същото време това е някакво подобие на "Нова левица" и Коалиция за България - конструкция, изградена с опита от АОНСУ (бившата академия на БКП за подготовка на партийни кадри). Президентът и друг път е участвал в подобни формирования, има опит с тях.
"Дали Капон ще е с РЗС, с Бойко или с Първанов, дали Славчо Атанасов е кмет на ГЕРБ, но е бил с Каракачанов, а сега и с Първанов, какво значение има за хората?", попита Дончева.
Президентските избори догодина няма да имат съществено значение според новата лидерка на формация. Тя се аргументира със състоянието на хазната, което единствено има значение за хората.
Правителството изкарва по-малко пари, отколкото харчи и догодина хората ще трябва да изпият горчивата чаша на слънчасалото си лято от миналата година. Ако искат, да отидат на театър и да гледат "И най-мъдрият си е малко прост", предложи тя на избирателите, визирайки представителите на бизнеса, които подкрепиха ГЕРБ.
Ще се въртим в кръг, докато не разберем, че освен говорене, трябва и можене,
добави ексдепутатката. Трябва да се копа на нивата, да се върши работа.Дончева предложи в днешния ден да си спомним, че будителите много малко са се занимавали с това какъв пост ще заемат в бъдещата държава, били са отдадени на делото си.
С добри думи тя се прехвърли на студентските вълнения и протестното шествие, насрочено за днес. "За първи път виждам студентски протести, които не са купени", каза Дончева. Всички възпитаници на Софийския университет според нея трябва да се включат в проявата заради безпрецедентното пренебрежение на финансовия министър към най-старото учебно заведение у нас.
Остър изблик предизвика обаче темата за медиите, която основателката на "Движение 21" сама повдигна: "Вие обслужвате властта", обърна се тя към домакина й в студиото.
Медиите са като слънчогледи и се държат слугински, поставени са в положението, в което бяха преди 10 ноември 1989 година, смята Татяна Дончева.
Адвокатката се аргументира с примери за преследвани по думите й журналисти. На Зоя Димтрова формално й се търси отговорност за предоставен на премиера и главния прокурор документ с класифицирана информация, но действителната причина е, че тя преди време опроверга версията на Бойко Борисов за яхтения скандал, като посочи, че вероятно има подхвърлени документи във взривената кола на Доктора, даде пример Дончева. Светла Петрова също има проблеми с властта заради предаванията си, добави тя.
"Животът в България се върна в ерата на нравите, когато трябваше да си мълчиш, да се навеждаш. Такива неща никога не са се случвали преди ГЕРБ", отсече Дончева.
"Не бягайте от проблемите на хората, те затова бягат в чужбина", посъветва тя медиите.
Животът в една държава върви, когато гражданите участват в управлението, заключи Татяна Дончева и добави -"Нацията има нужда от енергия и посока. Тази нива чака нас".

БЛИЦ

Няма коментари: