понеделник, 1 ноември 2010 г.

ЧАДЪРЪТ НА ОКТОПОДА!

колаж в " Политика"
На 11 ноември ще бъде даден старт на проекта „Гоце”. Дни преди обявяването на „сакралната” дата пуснатият под домашен арест лидер на Октопода Алексей Петров също обяви намерението си да се пробва в политиката. Очевидно плеймейкърът Георги Първанов е намерил своя голмайстор. Бившият сътрудник на Държавна сигурност в периода 1989 – 1993 г. ще заложи на бившия служител на Шесто управление на ДС, който е и една от най-мрачните фигури на българския преход. Заедно ще се дефинират като „новата политическа алтернатива”. Едва ли има изненадани. От години е ясно, че президентът Георги Първанов е на върха на пирамидата от политически фигури, разпъвали чадъра над Октопода. Но апетитът идва с яденето и на Трактора вече не му е достатъчно задкулисното дърпане на конците. Докъде ще стигне този изначално сбъркан политически проект?Алексей ДимитровБившият депутат от НДСВ Никола Николов прелива от симпатии към „Ред, законност и справедливост” и осигурява луксозния офис на партията. Колекционерът на компромати Алексей Петров винаги заплашва колко страшно ще стане, ако си отвори устата.Александър МихайловТрябва да е ясно на всички, че Георги Първанов (на снимката) е политическият гръб на Трактора, твърди вътрешният министър Цветан Цветанов. Проблемът е, че и Гоце, и Трактора нямат много съмишленици. Не са чак толкова главозамаяни, за да не го осъзнават. И докато Георги Първанов си вдига адреналина, като юрка кортежа си като на автомобилно рали и разпуска, като отстрелва защитени животински видове, голмайсторът му губи търпение. От телевизионните му изяви и истеричните PR акции на протежето му Яне Янев прозира нервност, а това генерира само грешни ходове.
Основният проблем на лидера на Октопода е, че политиците, които в един или друг момент са го покровителствали, не искат да го припознаят и панически се дистанцират от него. Обхванала ги е амнезия. Нищо, Трактора ще им припомни. В пещерата на Али Баба има по нещо за всеки от тях. Само един добре шлифован кадър на бившата Държавна сигурност може да борави по този умел начин с компроматите. В грижливо поддържания през годините архив има включително и секретни доклади, писани по времето, когато един човек, ангажирал се уж с каузата да пази националната сигурност, е преследвал лични интереси, като е проучвал потенциални жертви. Вероятно с цел да ги рекетира, както твърдят от прокуратурата.
Парадокс е, че този човек, който неведнъж е афиширал, че е имал за основна цел да се бори с групировките, ползва прийоми, които го идентифицират с техните лидери. Тази информация е била достояние на доста хора в бившото управление на страната, но те не са направили нищо, за да отрежат пипалата на Октопода.
Началото на демократичните промени сварва Алексей Илиев Петров в направление „Т” (терор, б. а.) на Шесто управление на Държавна сигурност. Малко преди Андрей Луканов да подаде оставка като премиер на първото правителство след падането на Тодор Живков, щатният служител на ДС е преназначен като зам.-началник на отряд. Напуска през 1992 г. През 1993 г. основава Съюза на бившите барети (съдебната регистрация излиза през май следващата година). До края на 2004 г. ударно са приети 90 бивши служители на поделението. Още тогава се говори за създаването на паралелна военизирана структура с репресивни функции.
Силно политическо рамо кариерата на Алексей Петров получава по времето на правителството на Иван Костов, което под външен натиск трябва да спре процеса на силово застраховане в страната. Такива сведения има и за дружеството „Аполо и Болкан”, на което Алексей Петров се води съучредител. Оттам идва името – дружеството на баретите. Този период се характеризира с война между борците и каратистите, рекет, насилствена проституция. Името на Алексей Петров се свързва с много инциденти, които се отразяват в криминалните хроники. Но „по него не се работи”. Покровителите му вече го пазят. Алексей Петров трупа първоначален капитал. И компромати.
Подобно на ВИС и СИК, силата на „Аполо и Болкан” е в автомобилното застраховане. В превод към онзи момент това означава, че колите със със съответния стикер не се крадат от частните структури от автоджамбази, които работят за всеки от силовите застрахователи.
Кратък живот има и регистрираното през 1995 г. застрахователно дружество "Средец М", в което Петров е съдружник със Златомир Иванов – Баретата и Валентин Моллов.
След като става ясно, че нито едно от рекетьорските дружества няма да получи лиценз, Алексей Петров пробва да пробие последователно със ЗК ”Спартак” и ЗК „Левски-Спартак”. Някои от членовете на Националния съвет по застраховане се опъват на израелските акционери в „Левски-Спартак” и най-вече на това, че те нямат никакъв опит в застраховането, но водещ е мотивът за тъмното минало на компанията-родоначалник. За компанията най-силно лобира един от ключовите министри, както се твърди – не безвъзмездно. И когато „Левски-Спартак” получава дългоочаквания лиценз, това поражда много коментари.
Пак по време на Костовото управление Алексей Петров е назначен в НСС. Бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов признава, че е имало натиск върху него за това назначение.
Агент Петров успява да вкара авера си - бившия шеф на баретите Филко Славов в „Кремиковци”. Твърди се, че в докладите си на тази тема агентът е структурирал много добре каналите и схемите за източването на металургичния комбинат.

Алексей Петров успява да натрупа солидни връзки и в прокуратурата. Но най-големият му шанс идва след датата 18 февруари 1999 г., когато за главен прокурор е избран Никола Филчев. След години в публичното пространство ще се появи една фалшива „жълта книжка”, в която името му фигурира. Казват обаче, че истинската е отпътувала към Израел, още преди да встъпи в мандата. Алексей Петров държи здраво юздите на неуправляемия главен прокурор с нещата, които знае за убийствата на ямболската адвокатка Надежда Георгиева и прокурора Николай Колев.
Много хора задават въпроса в какво са се изразявали функциите на този ценен експерт по сигурността и агент на НСС и ДАНС и може ли да бъде посочена поне една групировка, която да е била разбита с негова помощ, след като твърди, че това му бил основен приоритет.
Като една от заслугите си към държавата в съда той посочи участието му в събитията от 16 март 2001 г. Това беше датата, на която таксиметровите шофьори заплашваха да нахлуят в парламента в знак на солидарност към колегата си от „О’кей супертранс” Стоян Терзийски по повод на убийството на тригодишния му син Петър. Алексей Петров, който иначе твърди, че няма общо нито с таксиметровата компания, в която дял държи интимната му приятелка, нито с такситата на авера си Марчело Джотолов, излезе с версията, че е попречил на таксиметровите шофьори тогава да не нахълтат в парламента. Според други източници се е случило точно обратното – агентът е демонстрирал пред Костов силата на бакшишите, които са под негов контрол. Потвърждава го бившият главен секретар на МВР Славчо Босилков, който посочва като основен организатор на активното мероприятие прясно вербуван сътрудник на НСС.
Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов допълва, че въпросният запис на майката-убийца Даниела Терзийска, не е бил от бизнесцентър „Прима”, както се твърдеше тогава, а от сграда на комбината „Кремиковци”. Означава ли, че всичко е било подготвено и режисирано? Страшно е даже да се помисли.
Един от малкото представители на политическата класа, които след ареста на Алексей Петров не се разграничават от Октопода, е бившият депутат от НДСВ Никола Николов, който през 2002 г. с група отцепници направи парламентарната група НИЕ. Именно той е човекът, осигурил дългосрочно на партията на Алексей „Ред, законност и сигурност” луксозния офис на ул. „Раковски” 108. Прави го чрез фирмата си „Уърлд инвестмънт кепитълс” ЕАД. За благодарност Яне Янев му дава водещо място в листата в Ямбол. Яне е проект на Трактора, който му служи като рупор в компроматните акции. Но не може да му осигури нещо повече от платените си викачи по митинги, на които в момента Алексей само може да разчита. Впрочем, заявка за влизане в политиката през РЗС Алексей Петров прави в интервю за столичен седмичник още през декември м. г. Тогава афишира амбициозното намерение за „правителство в сянка”.
В кадровото дело на служителя под прикритие Алексей Петров има заповед за уволнение от месец февруари 2003 г. Тя е разписана от тогавашния вътрешен министър Георги Петканов по предложение на бившия началник на НСС Иван Чобанов. Но заповедта, за която днес и Петканов има амнезия, не е изпълнена, защото агентът се измъква с болнични. Това неустановено положение продължава чак до прехвърлянето му в ДАНС.
Следваща в групата от горещи поддръжници е Татяна Дончева. През 2008 г. Голямата уста с нескрито възхищение казва за Алексей Петров: „Той има животински инстинкти, които го ориентират, когато някой му говори някакви неща на какво да вярва и на какво не, и изключително лесно задействаеми източници на информация в подземния и надземния свят, които го правят изключително ефикасен, когато трябва да се ориентира в ситуация. Това пречи на някои хора, на които такъв човек очевидно е трън в очите”. И дори когато се прави, че атакува Алексей Петров с изрази, като: „Не може един старшина от Пазарджишкото милиционерско училище да бъде наричан политически инженер”, Татяна Дончева лицемерничи. Генезисът и на РЗС, и на „Движение 21” е един. Лидерът на „Атака” Волен Сидеров неслучайно нарича Алексей Петров „патрон” на формацията на Дончева. А при РЗС „червената връзка” е още по-очевидна – БСП само чакат момчетата за поръчки от РЗС да им дадат знак, и веднага започват да им пригласят. Всъщност, самите социалисти дори не отричат връзката „РЗС-Алексей”. Още през юли миналата година шефът на Софийската организация на БСП Румен Овчаров призна в прав текст, че социалистите са създали и подпомогнали партията на Яне Янев РЗС. Даже прояви самокритика: "Можем да задаваме въпроси за политическото генно инженерство. Кой и кога измисли, че създаването и подпомагането на РЗС ще ни помогне".



Същите критики и въпроси за билбордовете и щедрото финансиране на партията на Яне от членове и симпатизанти на БСП се чуваха и по време на предизборната кампания на бившия вътрешен министър Михаил Миков.
Сред персоните, които опъваха чадър над Алексей Петров при предишното управление не може да не бъде отбелязан самият експремиер Сергей Станишев. Трактора е неговият наместник в ДАНС. Назначен за съветник на бившия шеф на агенцията Петко Сертов, Петров е фактическият ръководител и кадровик. И същевременно се възползва от възможността да попълва колекцията си от компромати. Сергей Станишев неумело се преструва на изненадан, когато го информират, че неговият съветник Боян Чуков е работил в „Лев корпорация”. Не знаел.
Опити да пробута свои хора Трактора прави и преди последните избори в структурите на ГЕРБ, но там предложенията за Атанас Семов, Теодор Дечев не успяват да минат. Както твърди вътрешният министър Цветан Цветанов: „Защото знаехме кой кой е”.



Всички знаят. Но не им стискаше да сготвят Октопода!
 

Няма коментари: