петък, 9 април 2010 г.

СКАНДАЛ С ЮРИДИЧЕСКИЯТ ФАКУЛТЕТ В СУ!




Стожерът на Софийския университет - Юридическият факултет, от няколко седмица се тресе от неистови скандали. Из научната общност се разменят компромати, на закрити съвещания - взаимни обвинение в корупция. С документи за нарушенията разполага и “ПОДЗЕМНА МЕДИЯ”която единствена ги публикува. Стига се дори до скандали пред студенти кой в колко часа какви лекции да води. Самите студенти творят обвинения на традиционната стена - вратите на тоалетните. В дъното на скандала е катедрата, която трябва да готви бъдещите дипломати - “Международно право и международни отношения”. В него са замесени имена на преподаватели, чиито автобиографии са впечатляващи. Повечето от тях дават юридически съвети на най-важните институции в страната. Причината - платените магистърски програми (студентите внасят около 2300 лв. на година). А 70% от сумата отива за хонорари на лекторите. Поводът - някои от преподавателите имат толкова часове, че е чудно как оцеляват физически. Основните обвинения са срещу самия декан проф. Тенчо Колев, заместника му проф. Пламен Пантев, професорите Николай Натов и Орлин Борисов. Рекордьор по брой часове е проф. Пламен Пантев. За две години той е изработил 9257 часа (лекции, упражнения, изпити, докторантури и т.н.). “За м.г. имах 5452 часа, а за т. г. са ми 3805”, каза проф. Пантев пред “Труд”. От тях 1210 му били часовете само за лекции.
Една учебна година има 200 дни. Излиза, че професорът трябва да работи по 19 ч на ден. Реално той има занятия вечер от 17 до 21 ч.
Според студентите преподава от 18 до 19,30-20 ч. Проф. Николай Натов за т.г. пък си е писал учебна заетост от 1574 часа, а проф. Борисов - 3003 часа. Часовете им са подписани от декана. Задължителната заетост на един преподавател в този факултет, за да си получи заплатата, е 240 аудиторни часа. С допълнителните му задачи в най-добрия случай работи 500 часа за учебна година. В целия СУ няма други преподаватели с толкова часове.
Срещу тези професори протестират останалите преподаватели. Част от тях твърдят, че са лишени от часове в магистърските програми. Четирима дори напускат катедрата и отиват в други с мотива - не можем дори да си изкараме заплатите от по 700-800 лв. Близо 2 г. пък не може да се избере шеф на “Международното право”.

Няма коментари: