понеделник, 16 август 2010 г.

РАЗКРИТИЯ.КОМ: Веселин Стаменов съживява паметта на безследно изчезналите деца

Писателят-журналист Веселин Стаменов събра в книга случаите на безследно изчезнали деца у нас. В „Безследно изчезналите деца на България” (Издателска група „Ъндърграунд-медия“) авторът съживява паметта на обществото за малчуганите в неизвестност. Книгата си той определя като документален роман, събрал истинските истории на всичките 66 изчезнали деца в България.
„Преди малко повече от година получих писмо от една майка, чийто син бе заминал да учи в чужбина. Постепенно бе загубила всякакъв контакт с него и се притесняваше. В отчаянието си бе започнала да пише на случайни хора, живеещи извън България, дали са го виждали някъде” – разказва Веселин Стаменов. Той припомня, че в България има стотици безследно изчезнали. Напоследък, покрай инициативността на роднини и голямата роля на интернет, нашумяха няколко такива случая. Много от тях обаче си остават нераз
гласени и неразрешени.

Веселин Стаменов
В Добрич преди години са изчезнали над 20 младежи и девойки, а местните полицаи не са направили нищо. Съмненията са паднали върху местни бандити и защо не – в регион сме, където процъфтява търговията с хора и органи.
„Аз обаче не искам да спекулирам какво може да се е случило с тях, а какво може да се направи на момента, в който се открие, че има проблем. Известно е, че първите часове са критични” – споделя авторът.
За жалост, в България към този момент няма публична база данни на безследно изчезналите. Най-много да се пусне за кратко снимка по новините с име и телефон. Какво става обаче, ако искаме още информация за лицето или сме пропуснали да го разгледаме добре?
„Покрай един такъв случай през април се замислих какво може да се направи и в типично мой стил, започнах да търся писателско решение на проблема. За това написах книгата “Безследно изчезналите деца на България”. Идеята ми е една единствена – да съживя паметта на обществото ни към загубата на децата на България. Само когато осъзнаем какво наистина губим, тогава със сигурност ще търсим начина всячески да запазим това, което ни остава” – категоричен е журналистът.
Защото никой не е застрахован! Утре и вашето дете може да влезе в списъка “Безследно изчезнал” и това няма да е лош сериал, ами горчивата, мрачна истина. Тази истина, която боли страшно и те мъчи доживот.
Да спасим децата на България! – апелира авторът на книгата Веселин Стаменов.
В интернет четем, че Веселин Стаменов е противоречива творческа личност. Израстнал е като творец в лобито на Христо Калчев и се говори, че получил лично от него благословията за продължението на вулгарните му романи. Автор на книгите „Убий Путин”(част първа и втора), „Пътека от змийски кости” и „Раждането на тигровата акула”.

Няма коментари: