вторник, 27 април 2010 г.

БОСЪТ НА ТОТАДЖИИТЕ ПРОДАВАЛ БАНИЧКИ!


Не съм в шок от акцията на качулките. И миналата година беше същото. Доста приличаше на филм. Преровиха цялата къща и нищо не намериха”, разказва Вили, майка на арестувания Борислав Мавродиев от Гоце Делчев.
Синът й заедно с още 5-има попадна в сряда зад решетките при акция “Тотаджиите” заради организиране на нелегални хазартни залагания, лихварство, рекет и пране на пари.
По данни на разследващите 29-годишният Мавродиев имал 4 жилища по 250 квадрата в кв. Бояна в София. “24 часа” откри луксозния строеж. Имотът е на закътана уличка с изглед към столицата. В разрешителното за строеж е записано, че ще бъдат издигнати 4 триетажни къщи. Строителството започнало през лятото на 2008-а, а 2 г. по-късно грубият строеж е почти завършен.
“Виждала съм тук един добре облечен младеж, който идва с ауди с регистрационен номер 6 осмици”, разказа жена, която живее наблизо.
Тарторът на “Тотаджиите” Мавродиев, Димитър Диамандиев, Николай Камбов, Витко Запрев, Ангел Ценкин остават в ареста по искане ва прокуратурата.
“Боби наистина има 4 къщи и магазин за скъпи бутикови дрехи в София. Къщите почна да строи с кредит. После поиска втори, но от банката не му дадоха. Сега не може да се разплати със строителната фирма и очаквам вместо пари да й даде част от къщите”, казва майка му Вили. Тя е фризьорка. Твърди, че от седмица синът й бил в Италия. На връщане на летището, където го посрещнала приятелката му, бил арестуван. В дома му в Гоце Делчев го довели с белезници. В негово присъствие претърсили. Вили твърди, че полицаите били много учтиви. Търсели наркотици, фалшиви пари и записни заповеди, но не намерили. Чула ги да говорят с някакъв техен началник по телефона и докладвали, че няма нищо.
В кооперацията, където живее семейството на Мавродиев, жилища имат и негови роднини, защото имотът бил наследствен. На партера обаче има помещения, отдавани под наем. Доскоро там е бил и офисът на “Лев инс”. Затова в Гоце Делчев свързват Мавродиев с Алексей Петров. Застрахователите обаче се изнесли. Фризьорката се готви сега да оборудва там салон за красота.
Срещу сегашното жилище Мавродиеви вдигнали нова 3-етажна кооперация с офиси на партера. Част от апартаментите в нея още се продават - по 550 евро за квадрат.
“Тази сграда сме я построили с баща му Костадин. Боби само я довърши. Какво се чудят, че имал пари? Синът ми от 16-годишен продава банички. Непрекъснато работи. След казармата почна да внася коли от чужбина.
Още на 19 г. караше хубав мерцедес. Баща му много помогна да започне бизнес”, допълва майката. Съпругът й бил един от първите бизнесмени в града - отглеждал крави, продавал ги.
Жената не е чувала за черно тото. Знае, че Боби и баща му редовно играят тото и коментират мачове, но пускали фишове на “Еврофутбол”. “Аз също пускам понякога. Няма мъж в града, който да не играе тото, но за нелегално не съм чувала. Вкъщи нямаме компютър, как да правят залагания”, чуди се Вили. Отказва снимка и ни отпраща. “Едни мишки като нас, дето с кредит построиха нещо, а ни разследват.”
Роднина на другия арестуван от “Тотаджиите” Никола Камбов категорично отказа да говори с репортер. Младият мъж излезе от жилището на Камбов - модерна нова сграда на 3 етажа с офиси на партера. Кооперацията била построена на мястото на старата къща на дядото на Никола.
Съседи вчера не спираха да коментират акцията на антимафиотите, които проснали на улицата пред кооперацията Никола и го арестували. Никой от тях обаче не искаше да разкаже с какво се занимава мъжът.
“Целият град знае кой от години върти черното тото, няма какво да ви кажем повече.
Все се чудехме защо никой не ги закача.
Полицията ли не е знаела досега? Айде да не се правят на дръж ми шапката! Имат си покровители и в полицията, и в политиката, затова досега си развяваха коня и загробиха толкова хора. Като смениха началниците, и виж как веднага ги прибраха”, каза мъж, който се притеснява да си каже името.
27-годишният Витко Запрев пък бе закопчан с белезници заедно с Димитър Диамандиев в столична дискотека. Витко бил при приятелката си в Студентски град. Родителите му Вера и Стефан Запреви преди 15 г. били съкратени от работа и се хванали с търговия на пазара. Продавали дрехи и прах за пране.
“Витко ни помагаше, пътуваше за стока, продаваше с нас на сергията. Оня ден отиде в София, защото намерил пазар за прах за пране в обществени перални.
Стотинката цепим. Какви милиони, какви имоти”, плаче майка му Вера. Семейството на Витко живее в 2-етажна къща в Гоце Делчев. “Строихме я през 1988 г. Добре, че е дворчето, да си гледаме зеленчуци, иначе пенсиите не стигат. Внучето ми е добро, кълна се”, кръсти се баба Вера. Полицаите довели и Витко от София с белезници.
“Обърнаха цялата къща, нищо не откриха. Какво да ни вземат - гола душа намериха. Не знам как се е хванал с тия другари, но той е доверчив, не е като тях, натопили са го”, допълва бабата.
За Димитър Диамандиев се твърди, че заедно с Мавродиев дърпат конците на “тотото” и лихварството. Митко наскоро се оженил и имал бебе. Живеел с родителите си в кооперация, но строял нова в центъра.
“Има съд, ако е виновен, нека да го осъдят. Приписват му какви ли не престъпления! Не строим палат, а офиси и еднофамилно жилище. На наследствено място е от родителите на мъжа ми. Когато дойде демокрацията, имахме спестени 100 хил. лв. С тях строим”, каза майката на Димитър - Лилия, която е учителка в гимназията. (24часа)
Съветник натопен от подчинени
“Нямам нищо общо с “Фалшификаторите”. Проверяваха печатницата и офисите ми заради двама мои бивши служители”, обясни вчера пред “24 часа” търновският общински съветник Иван Иванов от обединение “Преображение”.
Печатната база на рекламно-издателска къща БИ в старото военно училище бе сред първите ударени от антимафиоти в сряда при акция “Фалшификаторите”. Цивилни ченгета тарашиха и дома на бизнесмена, откъдето са взели лаптоп и компютър.
Иванов разказа, че попаднал в обсега на полицията заради двама компютърни дизайнери, които работели в негова фирма. В края на м.г. компютърджиите напуснали, за да започнат в печатницата на Мирослав Станков в Севлиево. Междувременно регистрирали фирма и ползвали помещение на Иванов под наем.
“Идеята ми беше техните поръчки да се печатат при мен, а то какво излезе”, каза Иванов. Той бе категоричен, че нищо не е открито в неговата печатница.
Общинският съветник вчера присъства на сесия. Той не познавал лично сочения за тартор на престъпната група. Бил чувал за него от работниците си и не подозирал за черното производство на винетки и бандероли

Няма коментари: