вторник, 27 април 2010 г.

ЧИЧО ЦЪК НАЙ - ВЕЛИКИЯТ БОС НА АВТОДЖАМБАЗИТЕ!


Задържането на автокрадец №1 у нас Радослав Цукровски, Чичо Цък отново възкреси легендата за този фантом на ключалките. Прякорът му Чичо Цък идва от това, че само за миг – с няколко цъкания отваря произволна ключалка на кола.
Цукровски, известен още и като Цуки, беше задържан с тайфата си, в която е и брат му Юри, във вила в с. Долно Камарци. Групата искала от бизнесмен 2000 лв, за да върнат откраднатата му на 6 април кола – джип „Мицубиши Паджеро“. Мицубишито, изкушило Чичо Цък
Цуки излежаваше присъда за кражба на автомобили, но е бил пуснат в отпуск, от който не се върнал. Обявен е за общодържавно издирване. До окончателното излежаване на присъдата му оставала само година.
Чичо Цък е най-емблематичният крадец на коли в България. Негов е може би рекордът на Балканите по брой задигнати автомобили – над 3000. Макар че е само на 38-години (р. 1971 г.), Цуки има зад гърба си солидни присъди за кражби на коли и мотори.
През 2002 г. Радослав Цукровски получава 10 години затвор за кражбата на Нисан Съни. По същото дело беше осъден и съучастникът му Ивайло Филипов-Въшката. Двамата бяха заловени в Пловдив след уличен екшън с полицията. Преследващите полицаи догонили откраднатата от автоджамбазите кола и след като произвели предупредителни изстрели по бягащите Цуки и Въшката, ги закопчали с белезници. Съдът ги лиши за 3 години от правото да управляват МПС. Тогава Цуки ехидно каза в съдебната зала, че това е излишно, тъй като нямал шофьорска книжка. Справките от КАТ сочат, че Радослав Цукровски притежава книжка за управление само на мотопед.
През 2004 г. Цуки беше осъден от пловдивския съд на още 10 години затвор за кражба на Мерцедес. Чичо Цък задигнал колата през 1999 г. в деня, когато се явявал за пореден път на поредно заседание по дело за кражба на автомобили. Кражбата Радослав извършва нагло пред смаяния поглед на собственичката на автомобила, която дори вижда лицето му. На заседанието за тази кражба Цуки идва с друга открадната кола – този път джип.
Автоджамбазите припомнят случай от средата на 90-те, когато Цуки за пореден път е арестуван от полицията с подозрения за кражба на автомобил. След като дава показания в столично РПУ, Цукровски излиза пред сградата, само за миг отключва маркиран полицейски мотор и отпрашва с него в неизвестна посока. Моторът по-късно е открит, а при разпита Чичо Цък заявява: „Ползвах го временно, защото нямаше с какво да се прибера”.
Паметна е неговата реплика: „Аз не крада коли, а само обичам да карам. Премествам автомобилите от един квартал в друг”.
Като градска легенда се носи история от детството на Цуки. През 80-те катаджии махат по пътя на лада, за да спре за проверка. Колата обаче ги подминава, без те да видят шофьор на волана. След като настигат с патрулката автомобила, в него откриват да шофира невръстния Радослав, който тогава е бил десетина годишен и краката му едва стигали педалите.
При друг арест на полицаите Чичо Цък успял са миг да отключи белезниците си с клечка за зъби, след което духнал от полицейското управление.
Говори се, че в миналото Цуки успял да открадне дори Мерцедеса на Главния от ВИС Жоро Илиев, за което бил жестоко наказан. Тогава Чичо Цък плаща глоба от 100 хиляди долара на силовата групировка, а между другото е помлян от бой. В по-късно време успява да задигне мерцедеса на Едуард Ераносян, треньор на Локо-Пловдив, от времето, когато станаха шампиони.
Друг известен автокрадец у нас Кирил Ампов-Адвоката, който излежава присъда в Пловдивския затвор, признава: „Цуки е №1 в бранша!”
Криминални репортери припомнят и реплика на Бойко Борисов, когато беше главен секретар на МВР. Тогава генералът заявява на един работен анализ на полицията: „За какви анализи ми говорите, след като Цукровски е на свобода?”
Радослав Цукровски е роден на 20 ноември, 1971 г. в София. Има над 50 висящи дела – всичките за кражби на автомобили. Има заведено дело за изнасилване и едно за отвличане и откуп. През 1994 г. Цуки отвлича не кого да е, а собствената си приятелка Елена Москова, след което иска от баща й Александър откуп от 40 хиляди германски марки. По-късно обвиненията срещу него са оттеглени от пострадалите.

Няма коментари: