неделя, 16 май 2010 г.

ЯНЕ: ХАОСЪТ УБИВА ДЪРЖАВАТА НИ!


„Ред, законност, справедливост" инициира изслушване на министър-председателя Бойко Борисов в комисията по бюджет и финанси в парламента. Причината за искането е „хаотичните действия на правителството в областта на икономиката и финансите и липсата на ефективна стратегия за справяне с кризата." Депутатите на РЗС ще внесат утре до края на деня в деловодството на НС всички въпроси към премиера и финансовия министър, на които до момента те са отказвали да дадат публични отговори.
Според партията „за 10-месечното си управление ГЕРБ е изправил България пред финансов банкрут. Държавата се превърна в най-лошия платец и на практика замрази българската икономика. Чуждестранните инвестиции са в долна мъртва точка, бюджетният дефицит расте, а реалните нива на безработицата се очаква да достигнат критичните 25 % до края на годината”
Въпросите, на които трябва да отговори според тях премиерът, са следните:
- Как приетите от Правителството антикризисни мерки ще се отразят на бюджет 2010, при условие, че голяма част от тях могат да бъдат реализирани само чрез законодателни промени, а такива не са внесени все още в НС?
- Ще предложи ли МС да бъде актуализиран бюджет 2010 и да бъде намален фискалния резерв и какъв е санитарният минимум според Министерство на финансите, под който той не може да пада, за да не се посяга и на валутния резерв?
- С каква част от парите на държавата оперират Корпоративна и търговска банка, СИБанк и ЦКБ?
- С колко процента ще бъдат намалени разходите за администрацията на Министерски съвет?
- За какво точно са изразходвани над 2 млрд. лв. от фискалния резерв от началото на мандата до момента? И по-точно колко от тях са изхарчени за рекордния брой СРС-та използвани откакто ГЕРБ е на власт?

Няма коментари: