вторник, 18 май 2010 г.

ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА Е ПО ВАЖНА ОТ БОЙКО И ЦВЕТАН!


Обществото ще си изпати много повече, отколкото си пати сега, а единствените печеливши ще са онези от върхушката, която героично е ликвидирала свободата
Смисълът на правовата държава е не да защитава престъпниците. Смисълът и е да не позволи държавата да стане престъпник. Защото когато тя е такава, това е най-лошият възможен вариант за обществото. Именно поради тази причина, след векове на демократична еволюция, западът е стигнал до правовата държава. Тя не е наше изобретение, не е измислена от българите или от Тройната коалиция. Тя е разумният избор на доста по-мъдри от нас нации.
Опитът да се подкопае правовата държава, в името на краткосрочни цели, които при това изобщо не е сигурно ще се изпълнят ли, е нищо друго освен превръщане на държавата в инструмент, обслужващ няколко човека. Това ще е резултатът, ако пожертваме правовата държава. Обществото ще си изпати много повече, отколкото си пати сега, а единствените печеливши ще са онези от върхушката, която героично е ликвидирала свободата.
Идеята за извънредни съдилища не е нещо самостоятелно. Тя е част от цялостния процес на ликвидация на свободата. Процес, започнал с грубо потъпкване на процесуални правила, продължил с демонстративни арести, продължил с напълно антиконституционното обсебване на прокуратурата от правителството, продължаващ в момента с ежедневни атака на министри срещу съда. Истината е, че правителството ни е „пълна скръб” в борбата с престъпността, защото арестите не са борба с престъпността. Арестът е просто помощна мярка, която да улесни разследването. Ако няма разследване, или то се прави некадърно, арестът е безсмислен. Но заснемането на ареста и превръщането му в основна демонстрация на борба с престъпността, е подмяна на истината, и измама в най-чист вид. И тъй като измамата рано или късно лъсва в целия си блясък, то единственото спасение на измамника е да хвърли вината върху някой друг (съдиите), и да поиска промени, които ще му позволят да крие измамата си.
Извънредният съд е спасението за Цветанов от изобличаването на това че е обикновен лъжец. В нормален съд измислените му акции с цветисти имена ще станат за смях. Адвокатите ще го направят „луд”. И цялата кухота на действията му ще излезе наяве, заедно със съответните политически последствия. Но ако заедно с покорената прокуратура имаш и покорен съд, нещата могат да се отложат. Ще започнеш да си издаваш едни присъди и сам да се кичиш с медали за грандиозните си успехи.
Разбира се, рано или късно, и това ще рухне. Българинът е страшно подозрителен субект, и много лесно усеща като започнат да го манипулират. Така както усети Тройната коалиция, както усети царя, както усети Костов... Така както усети и тоталитарния режим. Бързо ще разбере, че държавата е станала най-големия бандит. И отношението му към държавата ще стане безмилостно, който и да е начело, и колкото и неудобни да е натикал в затвора. Това, в комбинация с членството в ЕС, ще сгромоляса всеки възможен недемократизъм.
Въпросът е не дали добрите ще победят. Измамниците са обречени. Въпросът е добрите да победят по-бързо, и да не правим крачки назад, в името на личната суета на неколцина властници. Правовата държава ни е по-ценна от Бойко и Цветанов, и бихме били глупци да го разберем едва когато я загубим.


Добри Божилов

Няма коментари: