понеделник, 17 май 2010 г.

НИКОЛАЙ ЦОНЕВ ПРЕД СЪДА - НАТОПЕН СЪМ!



След градския съд, бившият военен министър Николай Цонев става клиент и на военния съд. Военноокръжната прокуратура внесе в Софийския военен съд поредното обвинение срещу ексминистъра. То е за 4 неизгодни сделки, които Цонев е сключил през втората половина на 1999 г., когато е бил още шеф на Дирекция "Управление на доставките" в МО.
Обвинението е за престъпление по служба, което се изразява в неизпълнение на служебни задължения по Закона за обществените, общински и държавни поръчки.
Така били сключени 4 договора за доставка на авто и авиационно имущество, с които военното министерство било ощетено с над 970 000 лв.
Ако обвинението се докаже, Цонев може да получи от 3 до 10 г. затвор. В момента той е в следствения арест заради аферата с подкупа на следователя Петьо Петров, по която обвинени с Цонев са съдията Петър Сантиров и Тенчо Попов.
Бившият министър бе доведен днес в градския съд, който гледа първото от делата срещу него, което е в съдебна фаза. Става дума за друга неизгодна сделка, която Цонев е сключил, когато вече е бил министър. Обвинението е, че от февруари до юни 2009 г., той е нарушил задълженията си и не е спазил указание на министъра на финансите, като е подписал договор за над 8 млн. лева.
Това била фиксираната цена за мобилна машина за производство на метални конструкции, която трябвало да бъде доставена от американската фирма "Мик индъстрис".
Доставката се оказа спорна не само заради нуждата от такава машина в Министерство на отбраната, а и заради начина на сключване на договора. До сделката се е стигнало след специална обществена поръчка, в която не е участвала друга фирма.
Показания пред съда днес дадоха висши военни, които потвърдиха тезата на Цонев и защитата му за ползата от машината.
Бившият първи заместник-началник на Генералния щаб Емил Люцканов е ходил в САЩ за оглед на въпросната машина. Той обясни, че тя можела за часове да изгражда основите на складове, бази, полигони и спортни зали. Имало обсъждане дори да се строят детски градини с нея, но в залата не стана ясно дали една метална конструкция е удачна точно за такива цели.
Според Люцканов, от машината действително щяло да има полза, ако след като бъде закупена, тя започне да работи веднага и с нея годишно се застрояват до 50 000 кв.м.
Показания пред съда даде и друг висш военен - Димитър Филчев, който пък каза, че за машината имало осигурени средства.
С американската фирма имало спорове по договора, като не се коментирала само цената от 8 млн.лева. Причината била, че американците били единствените, които произвеждали подобна машина и цената й била такава, че не подлежала на коментар.
Адвокат Васил Василев, който защитава Цонев, заяви след заседанието, че 80% от цената на машината вече е платена и тя може да заработи веднага, ако се доплати.

Няма коментари: