петък, 11 юни 2010 г.

РУМЕН ПЕТКОВ : ГЕРБ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ И ЩЕ СЕ САМОИЗБИЯТ ПО МЕЖДУ СИ!


Конфликтът е не кой да бори да бори контрабандата, а кой да държи контрабандата, каза Румен Петков в крайно откровено интервю пред Георги Коритаров в предаването „Свободна зона” по ТВ+ Това, което се случи при посещението на Панета у нас е безпрецеднто накисване на ЦРУ!, каза още бившия вътрешен министър.
Предаването е „Свободна зона" по ТВ+, водещ Георги Коритаров.
Румен Петков не скри, че БСП не в необходимана кондиция. Според него в последните два месеца партията много по-ясно формулира претенциите си към управляващите, но трудо намира път към хората. Румен Петков подчерта, че е фатална грешка на БСП, че е мълчала в първите месеци на управлението на ГЕРБ, когато бе вкарана в матрицата на вечно виновна за всичко и обвинена в корупционни практики. Грешка беше, че не реагирахме на податките как предварително ще бъдат арестувани някои министри. Това е безпрецедента намеса в работата на правосъдната система, каза още Румен Петков. Реакцията на БСП обачебеше неадекватна, което е сериона грешка, допълни Петков. Петков каза, че е убеден, че Георги Пъранов е необходим на България, защото е надраснал личното и партийното – „Той показа, че денят му не започва с АЗ дадох, АЗ направих! Той показа, че чувството за общност е добре разбрана необходимост.”
България няма икономическа политика, коментира Румен Петков и опдчерта, че има абсолютен срив във всички сфери на икономиката и финансите.
Румен Петков: ....По-голяма катастрофа в управлението на страната не сме имали досега, включително и строго критичните 96-97 година!
Георги Коритаров: ...Защо реагирахте толкона остро на предпоженията за разговор между Леон Панета и Бойко Борисов за президентски проект?
Румен Петков: Ще си позволя да Ви коригирам. Тук не ставаше дума за предположения, а за твърдения на в. Труд и то твърдение, което до ден днешен не е опровергано. В. Труд заяви, че вярва на своя източник и в случая аз вярвам на в. Труд.
Георги Коритаров: А добре, а кой е източникът?
Румен Петков: Източника на в. Труд.
Георги Коритаров: Може ли да се очертае образа на този източник?
Румен Петков: Това е въпрос на редакцията. Аз съм правел грешки в живота си с медиите и с отделни журналисти. Вероятно не съм се научил как да ги преодолявам като цяло, но не бих искал да създавам впечатление за последователност в тази посока.
Георги Коритаров: Ако говорят премиер и директор на ЦРУ – те са двамата, ако разговора е неофоциален, особено както ползват чужди езици без преводачи...
Румен Петков: Аз не съм убеден, че нашия случай е точно такъв...
Георги Коритаров: Значи официалните фактори са два – премиерът и директорът на ЦРУ. Едва ли директорът на ЦРУ ще бъде източник на в. Труд?
Румен Петков: Това е безпрецедентно накисване на ЦРУ! Впрочем, това далеч не е първото гостуване на директор на ЦРУ в България. Този начин на употреба на едно такова посещение, аз лично намирам за скандален. ЦРУ и САЩ са били изключително полезни на България през последните 20 години, в това число от чисто концептуален характер за националната ни сигурност, в това число за специалните ни служби. Мисля, че да се вкара темата политически проект на българския президент е обидно и е твърде грозна употреба на шефа на ЦРУ, която няма да остане, според мен, така във времето.
Георги Коритаров: Можем да се досещаме как се е стигнало до тази информация като махнем шефа на ЦРУ, който няма как да го съобщи на в. Труд, остава други фактори, които са били свидетели на събитието или са били участници...Това може да премине в графата грешки на растежа.
Румен Петков: Аз много се боя да не премине в графата растеж на грешките.
Георги Коритаров: ...Този странен спор около вътрешния министър Цветан Цветанов и Ваньо Танов, към който се присъедини и като страна откъм Танов – финансовия министър Симеон Дянков?
Румен Петков: Аз не виждам нещо странно. Очевидно има срив в приходната част на бюджета. Очевидно една част от срива е недекватността на правителството при формиране на плана за приходната част в това чисто акцизите, и при политиката, която да доведе до реализацията на тази приходна част. Този спад е 15%. Той е драстичен! Такова нещо ние не сме имали практически през тези 20 години! Няма български гражданин да не вижда какво става по пазарите. Борбата с контрабандата не е на женския пазар! Тя е на границата. Само за 2006 година на границата на България са задържани над 5200 мастербокса цигари. Днес какво задържаме на границите? Хващаме пет кутии тука, десет кутии –там, първо. Второ, очевидно е, че при тези мащаби на контрабандата, трябва да се премине към наказателни промени, които да имат строго превантивен характер. Нека излязат от МВР и от Митниците и да кажат колко струват екипите, които пращат по пазарите и да кажат каква контрабанда са предотвратили!
Георги Коритаров: Проблемът е, че този конфликт прилича малко и на вълкът сит, и агнето цяло...
Румен Петков: Не,не, не... Тук конфликтът не е кой да бори контрабандата. Тук конфликта е кой да държи контрабандата!
Георги Коритаров: В смисъл?
Румен Петков: Ами как в смисъл? Пак казвам тази контрабанда е от границите. Тази контрабанда означава, че българските граници са разграден двор. Какво означава това – тук хванахме десет стека, там – петнайсет стека? Разбрате, че това е жалко на фона на ширещата контрабанда по пазарите, улиците и изобщо по големите градове...
Георги Коритаров: Какво означава МВР и Митницете да се борят кой да държи контрабандата?
Румен Петков: Това, което казвам. Срив на държавност, това означава корупция на най-високо ниво, липса на политическа воля...
Георги Коритаров: Корупция на най-високо ниво? Какво означава?
Румен Петков: Вижте, те най-високите нива не са чак толкова много. ... Без Митници и тяхното ръководство, без МВР контрабанда няма как да стане! През годините тя беше свита до 4-5%, а сега по анализ отива от 30 до 50%! Разбирате ли за какво става дума?...Има ресурси на държавата както през 2003-2005 контрабандата бе сведена до нива 5-7%, сега пак казвам, че тя по различни анализи и то на чужди експерти е 30 до 50% - значи след като тогава го е имало ресурса, той е бил предположен от политическа воля и властова решимост.
Георги Коритаров: Очаквате ли кадрови решения?
Румен Петков: Да. Мисля, че г-н Танов ще бъде употребен и изпратен на заслужен и недотам заслужен отпуск ...
Георги Коритаров: Кога очаквате да стане това?
Румен Петков: До месец, месец и половина – два.... В интерес на истината Танов, с който не съм в ласкави отношения, още в началото, че вдигането на акциза е вредно, защото това бе първата корупционна практика, предполагаща контрабанда. Ние също предупредихме за това. Танов обаче не беше чут, след това Дянков, на който и личния лекар не може да му помогне, както се казва, обясняваше как ще има рязко вдигане на приходите в бюджета. После пък обяви, че всъщност никога не е очаквал увеличение на приходите в бюджета, българите трябвало да намалят пушенето си... Виждате, че при такъв непоследотвателен анализ, ако при това лице може изобщо да се говори за анализ, води до такъв срив, който удря държавата, удря всички ни...Няма община, в която прогнозата да е различна от фалит през октомври! Няма такава община!
Георги Коритаров: А защо не очаквате смяна на вътрешния министър?
Румен Петков: Въпрос, който според мен сега не е актуален.
Георги Коритаров: А би ли станал?
Румен Петков: Няма държава, в която вътрешния министър да се чувства особено сигурен, особено в критични райони, в които сме ние. Проблемът е, че МВР го ползваме за да правим сериали. Ефективността в борбата с престъпността се определя от крайния резултат, например от съдебните решения, от произнесените присъди. Случаят с бургаската група – 17 задържани, 17 осъдителни присъди. Буз каквото и да е публично говорене на представител на МВР или изпълнителната власт. Сигурно сме проспали доста неща...
Георги Коритаров: Проспахте Октопода?
Румен Петков: Октопода, какво? Значи задържат седем човека и пускат пет. Значи пет на два за тъй наречения Октопод. Ами все повече са приказките, че това накрая ще излезе нещо кухичко.
Георги Коритаров: Имаше ли по Ваше време огранизирана престъпна група с ръководител Алексей Петров?
Румен Петков: Не. Или поне при мен такава иформация няма. Цветанов говори, че тази престъпна се шири от десет години, значи въпроса първо трябва да бъда зададен на Бойко Борисов. той обаче не отговоря. Тези хора живеят в хаос, говорят каквото им падне на уста без дори да го мислят. Това ще ги съсипе, убеден съм. партията им ще се разпадне а те ще се избият по междуси прихвърляйки си вината.
Георги Коритаров: Той е отговарял и е казал, че няма по негово време такава група...
Румен Петков: ... в качеството му на главен секретар на МВР. Той не е знаел. И аз не съм знаел. Престъпната група е открита сега. Добре, нека да бъде доказана в съда. Какво означава в болница да влезе група автоматчици в отделение, където има и деца? Там се оперират сливици. Със креватния призив „На колене!”. Аз се поинтересувах и открих, че такъв случай има един – в болнично завадение да се влезе по този начин – 1962 година, в Алжир. Кой ще носи отговорност, ако утре Николай Цонев, а аз нямам съмнение, ни осъди в Страсбург? Какво означава да влязат в спалнята на председателя на Общинския съвет – Варна? При децата му, с автомати и да посъветват майката да ги завие през главата... Значи хората, които са разпоредили операциите и извършени по този начин, трябва да носят отговорност. Аз не искам моите родители, вие, коректните граждани на България да плащаме безумията на един или на друг за да покажем, че днес е започнала борбата с орагинизараната престъпност.
Георги Коритаров: Между другото има една теза, че този запис, който видяхме за Николай Цонев е режисиран. Говори се, че е имало деца, които са присъствали там...
Румен Петков: Вижте, от човек, който е присъствал там чух, че една възрастна дама е казала на прокурора – абе, ти не арестува когото трябва. Мъжа ми лежи в болницата, знаеш ли колко години чакам някой да мине да го арестува...Нали разбирате, че това вече има и трагикомичен характер? Но аз говоря за атмосферата – атмосфера на страх, атмосфера на налагане на репресиране... Колко от Наглите останаха? Последните четири дни всеки пускат по един. Лапачите? 6 на 0 за Лапачите, всичките ги пуснаха навън. Това е показност, която е вредна! Според мен службите не бива да бъдат използвани за телевизионни изяви. Ние ще алрмираме посолствата, Брюксел и Страсбург за тези груби нарушения.
Георги Коритаров: Ако има правосъдие в България, каква трябва да е съдбата на всички тези процеси, започвайки от Окпопод,минавйки през Цонев...
Румен Петков: Един висш дължавен служител е обвинен за декларация с неверно съдържание. Първо, декларацията далеч не е с неверно съдържание, защото имотът, за който става дума, е описан вътре. Сменено е качеството на имота.
Георги Коритаров: Говорите за ...
Румен Петков: Говоря за един висш държавен служител. Висш бивш държавен служител. Колко магистрата имаха декларации, че не мога да се сетя, декларации с неверно съдържание? Колко депутата преди три години имаха декларации с неверно съдържание? И защо този двоен стандарт? Нали разбирате, че има една граница, която е мината! И когато го няма гражданския контрол, в това число медийния контрол, когато слугинажът взема връх, на всичко това се ръкопляска. Но, ако ние не разбираме, че сме следващите в редичката, когато дойдат не бива да се правим на изненадани...
Георги Коритаров: Когато възникна казуса, че сте осветил офицер под прикритие, става дума за Алексей Петров, вие всичко това на базата на някакви документи ли го казахте?
Румен Петков: Първо, аз името на Алексей Петров не съм го споменавал. Танов спомена името му в комисията. Нека да казваме нещата с истинските им имена. Аз съм казал това, за което съм информиран от службата, за която е работил въпросния офицер. Казал съм и отличия, с които е бил награждаван в различни периоди.
Георги Коритаров: Значи е бил награждаван?
Румен Петков: Да. Мене ме викат в комисията за ДАНС да ме изслушат по конкретен въпрос. Още същия ден вечерта фактор от комисията информира медиите какво съм говорил аз на това закрито заседание. Ами кой след мене на такова заседение ще отиде и ще бъде откровен след случая с мен? И ще каже нещата, каквито са? Като това, което е казано поставя под съмнение отношенията ни с наши ключови партньори.
Георги Коритаров: Което е казано вътре в комисията?
Румен Петков: Да, това, което съм казал в комисията. Дал съм конкретен отговор на конкретен въпрос. И моят конкретен отговор бива хвърлян на медиите. За какво говорим, в крайна сметка? И това е управляващо мнозинство, това е отговорност за един изключително критичен сектор какъвто е сигурността. Че кой от нашите партньори утре ще залага на нас доверие, когато ние демонстрираме на най-високо институционално ниво, че няма нищо свято в националната сигурност.
Георги Коритаров: Какъв извод трябва да се направи за употребата на службите за политизи;ация и разчистване на сметки?
Румен Петков: Ние не си даваме например сметка, че тези осем месеца имаше два смъртни случая – единият в ареста в Ямбол, другият – в ареста в Търново. И тук будната журналистическа и политическа съвест не си отвори устата! Никой не попита защо умря този човек в Търново, и онзи в Ямбол! Влизаме при деца с автомати, едното не можеше да говори до преди две седмици... Докато всички си мълчим по този въпрос, трябва да знаем, че всеки от нас е в редичката. Само че това, че аз или вие ще си мълчим, не значи, че ще ни подмине.
Георги Коритаров: Е, ние не си мълчим. Това също не значи, че ще ни подмине...

Няма коментари: