сряда, 27 октомври 2010 г.

Пламен Николов: Първанов е глава на Октопода, но и той си има кукловод

Пламен НИКОЛОВ
Чрез Алексей Петров той си е направил частна политическа полиция. Илия Божинов умря много удобно и за Трактора, и за президента, казва бившият шеф в "Мултигруп".

Пламен Николов беше парламентарен секретар в кабинета на Жан Виденов, но напусна поста си със скандал. След това работи няколко години в „Мултигруп”, където ръководи "Стратегическо и корпоративно планиране" и стопански звена на компанията. Преди 10 ноември десет години е работил в Института за съвременни социални теории към Секретариата на ЦК на БКП, бил е и преводач към Единния държавен протокол, тоест запознат е с много строго секретни дела. В момента се занимава с частен консултантски бизнес.

Заради изключителния интерес към интервюто му в новия брой на в."ШОУ", за което ви разказахме в понеделник, днес Николов даде пресконференция. На нея той сподели, че чрез Георги Първанов днес Алексей Петров влиза в политиката. Той смята за заплаха изявлението на Алексей Петров, че е в негов интерес всички свидетели срещу него да бъдат живи и здрави до процеса. "А след процеса?! Нали разбирате, че всеки, който би свидетелствал срещу Алексей Петров, когато чуе тези думи, когато се сети за съдбата на Илия Божинов /той почина на 24 август т.г. след усложенние на стомашно заболяване-бел. ред./, когато се сети за съдбата на десетки други, които проявиха непокорство през тези 20 години и се опитваха в един или друг момент да алармират обществото за мръсното задкулисие на българския политически живот, ще се почувства разколебан, уплашен и ще предпочете да замълчи", добави той.



Макар да не отговори конкретно на въпроса дали има връзка между смъртта на Илия Божинов и Алексей Петров, Николов заяви, че разследването на смъртта на Божинов трябва да бъде подновено. "Тази ненадейна смърт настъпи в толкова удобен и необходим момент както за Георги Първанов, така и за Алексей Петров - смърт, която аз не възприемам като случайна. Тя е точно толкова случайна, колкото случайно беше пребит Огнян Стефанов, колкото случайно беше застрелян Манол Велев" / той е в кома от юли 2007 г., след като беше стреляно срещу него пред офиса му в София - бел. ред./, смята Пламен Николов.



Той каза още, че у нас действа частна политическа полиция, един от нейните ръководителите е бил внедрен в ДАНС – Алексей Петров. "Беше публично известно, че без неговата последна дума дори Петко Сертов на практика не е властен да се произнесе по какъвто и да било въпрос", каза Николов. По думите му, в България има задкулисие, свързано предимно с Кремъл. "България е на път в качеството си на член на ЕС да бъде превърната в един Кремълски бантустан".



Тук ви предрлагаме пълния текст на интервюто на Пламен Николов във в. "ШОУ".



- Г-н Николов, хвърлихте бомбата, че президентът Първанов е пряко ангажиран с Алексей Петров още от времето на трансформирането на фирмата „Такси С-експрес”, която е трябвало да изпълнява функциите на ДОТИ - служба за следене и подслушване, в полза на БСП?

- Така ми беше обяснено от Никола Койчев, който по това време ме посети в качеството си на зам.-председател на ВС на БСП, т.е. заместник на Георги Първанов в партията, и в качеството на председател на Софийската градска организация на БСП. Най-важното в неговите разяснения бе точно това: ако вие с Илия Божинов продължите да упорствате да заработи това РМД и тази фирма под наше управление и продължите съпротивата си тя да бъде обсебена от Алексей Петров, не просто ще имате челен сблъсък с Алексей Петров, но на практика ще имате сблъсък с партията, с председателя. Дори тогава Койчев си позволи да каже „с бъдещия президент”. А това беше още през лятото на 1999 г. И уточни: за нас не е чак толкова важен бизнесът на тази фирма, дори бихме могли да се споразумеем, да направим компромис, вие да получите част от бизнеса и да бъдете компенсирани за положените усилия, за нас е особено важно това, че



Алексей Петров поема ангажимент към Георги Първанов тази фирма да бъде гръбнакът на партийното ДОТИ.



Чрез нея трябваше да се осъществява дейността на оперативно-техническо издирване, което МВР осъществява по силата на закона. Само че в този случай тя би била част от някаква частна политическа полиция. Точно затова го попитах дали правят някаква частна политическа полиция. А той ми отговори: ние правим партийна организация и сме длъжни да имаме партийно разузнаване, да се защитим, тъй като сме в опозиция, в тежка ситуация и имаме много недоброжелатели.



Това беше отговорът му, макар че малко се смути от въпроса ми. Казах му: Никола, не си ли даваш сметка, че ако една частна политическа полиция в началото обслужва вас, в един момент вие ще бъдете обсебени от нея, както и всеки друг, което е най-опасното за България и за обществото? Затова съществува граждански контрол върху такива организации, когато те са създадени от държавата.



- А в качеството ви на какъв Никола Койчев ви потърси и какъв беше Алексей Петров по това време?

- Алесей Петров беше председател на застрахователно дружество „Левски- Спартак”, вече разполагаше с басейна „Спартак”, а негови приближени завземаха околни територии около басейна. Но Койчев се обърна към мен по друг повод. Аз бях изпълнителен директор на „Арес” АД и „Арес контрол”, в чиято дейност освен всичко останало влизаше и дистрибуция и продажба на дребно на горива на бензиностанции. Когато започнах работа там, установих, че има талони за бензин за служебни нужди, които се ползват както от служители на „Арес”, така и на „Мултигруп”. Но на бензиностанцията на Симеоновско шосе имаше много зареждания, които не са на служебни автомобили. Когато започнах да проверявам, установих, че те са на „Позитано” 20 и на „Леге” (централата на столичната организация на БСП – б.р.)



Тогава поисках разговор с шефа Илия Павлов, съобщих му това, той ми каза, че нищо не му е известно и не знае как се е стигнало до тази злоупотреба - и аз я прекратих на секундата. И обясних на Никола Койчев, че повече талони няма да има на никаква цена, докато аз съм директор и единственият начин това да стане, е да бъда освободен от длъжността и да се опитат пак. Тогава той ми каза: всъщност имам един по-важен разговор, но не искам да го водя в кабинета ти. Попитах го къде иска и му предложих да се разходим около сградата. Тогава той каза: не, нека да слезем в ресторанта.



Слязохме в ресторанта и всъщност там се проведе втората част на този разговор, изпълнен със заплахи, отправени повече към Илия Божинов, отколкото към мен. Защото аз вече знаех от Божинов, че е бил заплашен по подобен начин от Васил Калинов, който тогава беше секретар на ВС на БСП (днес посланик в Азербайджан – б.а.). Само ще спомена, че фирмата беше обсебена от Алексей Петров със 60 000 марки, с които беше вдигнат капиталът. Деноминацията на лева вече беше извършена. И след това той си изтегли тези 60 000, но обсеби дружеството и елиминира Илия Божинов.



- А кой е давал талоните за бензин на социалистите?

- Имам определени съмнения кой го е правил, но това са хора, които отдавна не работят там и самата фирма отдавна не функционира. Става дума за един от директорите, който си е позволявал да извършва това нарушение и на „Позитано” и „Леге” са вярвали, че това е благодеяние.



- Впоследствие този човек направи ли партийна кариера?

- Не, няма партийна кариера. Засега ще се въздържа да спомена името му. Но ще кажа, че преди това и след това той имаше милиционерска кариера, а сетне – никаква. Това не означава, че всяка милиционерска кариера е укорима, но неговата беше укорима.



- Защо потърсиха вас да посредничите между БСП и Илия Божинов?

- Илия Божинов беше председател на Съвета на директорите на таксиметровата фирма и поиска от мен помощ за няколко неща: ако се вдигне капиталът, да му осигуря пари да се вдигне с повече; да осигуря зареждане на бензиностанциите на таксиметровия парк, ако те по някаква причина останат без оборот и шофьорите да могат да зареждат, да работят и да завъртят оборот, тъй като имаше опасения по какъв начин ще се действа; да осигурим лизингова възможност шофьорите на автомобили да получат нови, тъй като техният автопарк беше доста стар и поизносен. Там също имаше някакви конфликтни точки, но те не са най-важни, защото Никола Койчев каза, че тях бизнесът не ги интересува чак толкова много.



- Бяхте много близки с Илия Божинов. Той повдигна темата за намесата на Алексей Петров в историята със „С-експрес” пред „ШОУ”. Обясни, че е имало човек, който е каран в багажник на Витоша, за да бъде изнудван да отстъпи фирмата. Знаете ли кой е този човек и не е ли бил самият Илия Божинов?

- На мен също ми е споменавал това, но впоследствие отрече, че той е човекът, който е заплашван и насилван по подобен начин. Не ми е казвал, че е бил той, а че е имало такъв човек. В този момент неговите колеги от Съвета на директорите бяха много уплашени. Помня една едра усмихната жизнерадостна жена, която не зная дали и сега е такава. Тя беше и в Съвета на директорите, и в синдикалната организация и бе един от основните поддръжници на идеята дружеството да се развива така, както искаше Илия Божинов и го подкрепяше.



Един ден тя се появи много омърлушена и каза, че са заплашвали и нея, и семейството й.



За съжаление не помня името й, защото моите срещи с тези хора са били една или две по повод на молбата на Божинов да му осигуря подкрепа, ако е необходимо.



Но ще спомена, че дадох едно интервю за в. „24 часа”, което излезе силно съкратено – на 12 или 13 септември, малко след смъртта на Илия Божинов - и спести моята оценка, че главата на Октопода е именно действащият президент Георги Първанов, който още оттогава е такъв. Тази публикация беше използвана като повод още веднъж да се припомни, че е имало твърдение, че Илия Божинов е бил возен в багажник на Витоша и е бил бит и сплашван, но той самият ги е отрекъл.



Моето мнение е, че очевидно някакъв човек е бил малтретиран и тормозен по този начин. Но аз не зная дали това е бил Илия Божинов. Възможно е той да е бил предпазлив и да е бил толкова сериозно сплашен, че дори ако го каже само на мен, все едно го е казал на много други хора. И сега, когато той вече не е между живите, само аз бих могъл да кажа това, само върху мен тежи този дълг.



- Тогава изпълнете дълга си.

- Изпълнявам го най-добросъвестно и затова не си позволявам да кажа нищо повече от това, което наистина зная. Ако го знаех със сигурност, щях да го потвърдя пред вас. За разлика от това, което зная със сигурност за Георги Първанов и Никола Койчев. Само ще ви припомня един факт –



два-три дни след смъртта на Божинов прокуратурата започна да се вайка, че няма достатъчно доказателства за дейността на Октопода.



А преди това 6 месеца мълча дали има или няма доказателства за престъпната дейност на Алексей Петров. Очевидно Божинов е бил възприеман като ключов свидетел, защото два-три дни след смъртта му прокуратурата заяви, че няма доказателства. Може би и това също е едно от съвпаденията.



- И вие ли смятате, че смъртта на Илия Божинов не е естествена, а е убийство?

- Искам да се изразя много точно и прецизно. Смъртта на Божинов настъпи в изключително необходим момент за Георги Първанов и Алексей Петров. Тъй като Божинов разкриваше и много други неприятни аспекти от дейността на БСП, на Георги Първанов като президент. Включително и това, че той е завел Алексей Петров в състава на специална делегация в Китай няколко месеца след като Петров обсеби таксиметровото дружество и ни заплашваха, че ще ни прегази. Цитирам дословно: вие ще имате челен сблъсък с Алексей Петров и той ще ви прегази и двамата, нищо че си директор от “Мултигруп”.



- Ами Трактор е, ще ви прегази.

- Тогава не се споменаваше този прякор, макар да беше известен – той е от ученическите му години, но очевидно Никола Койчев го е знаел. Но много по-показателно е друго. Че той каза: вие се карате с бъдещия президент. Аз се учудих, тъй като това беше средата на 1999 г. Но той ми каза: нещата са договорени,



Първанов ще бъде инсталиран (забележете думата: инсталиран) за президент



и може би дори ще има предсрочни президентски избори, вие отсега си разваляте отношенията с бъдещия президент.



- С кого са били договорени нещата, допускате ли, че това е било възможно в онзи период, когато президентът Петър Стоянов беше на върха на популярността си?

- Нали помните каква беше цялата режисура между първи и втори тур на президентските избори през 2001 г. и как Петър Стоянов се издъни в студиото на bТВ. Все се случват такива уж случайни непредполагаеми и недопустими събития, за които се оказва, че кукловодите в България са замислили и определили за години напред. Между другото тогава Илия Божинов имаше голямо влияние в кампанията на Първанов и прие да работи за него. Това беше голяма грешка, защото прие да я обслужва чрез ГИСДИ, която бе създадена да наблюдава изборите, а не да обслужва един или друг кандидат. Той направи голям компромис и ние имахме големи разногласия с него. Аз вече се бях оттеглил от ГИСДИ и демонстративно заминах да отразявам изборите в Косово, само и само да не ме забъркват в цялата тази конспирация.



- А Петър Стоянов бил ли е част от тези договорки за сдаване на президентския пост на Първанов?

- Петър Стоянов със сигурност не е участвал. Не е участвал и Иван Костов. Участвали са тези кукловоди, които са над тях двамата и са в състояние да ги заобиколят.



- Но тук има някакво странно противоречие. Вие твърдите, че през 1999 г. Алексей Петров е имал протекциите на Георги Първанов, но след година той е назначен в тайните служби от опонентите на Първанов - ген. Атанас Атанасов и министъра на вътрешните работи Емануил Йорданов. Как се съчетават тези факти?

- Пак повтарям: Октоподът в България е пуснал пипалата си навсякъде. И Емануил Йорданов, и Атанас Атанасов, и Иван Чобанов се опитаха да отговорят как точно е бил подлъган СДС да извърши това назначение, как точно се стигнало до него. От техните отговори става ясно, че те най-малкото са прозяпали чужди партийни интереси. А възможно е тази чужда партийна кандидатура да им е била поднесена по толкова неопровержим начин като полезна за националните интереси на България, че те не са имали аргументи против и са я назначили. Назначаването на Алексей Петров от СДС по-скоро има друга логика – Никола Филчев в качеството си на главен прокурор е осигурявал внедряването, а как и защо Първанов и Филчев са били на едно мнение, може би ще обясни някой друг.



- Значи Алексей Петров не е октопод, а само едно пипало. Кой е главата на Октопода тогава?

- Пак повтарям: главата на Октопода е Георги Първанов. Очевиден е неговият стремеж да си осигури политическо бъдеще, след като приключи мандата. Сигурно



неговият стремеж е да бъде повишен в кукловод, защото кукловодите у нас стоят и над президента.



И той се бори те да го потупат по рамото, да му сложат още една нашивка и да го повишат.



- Тогава кажете кои са кукловодите?

- Има много журналистически разработки на тази тема - като се почне с генералското движение и се свърши с извънземните. Аз обичах моя приятел Илия Божинов, но смятам, че мога да изразявам обичта си към него само ако съм жив. И понеже се страхувам за живота си, се въздържам да произнасям някои неща.



- Само че не разбирам как лидерът на провалената през 1997 г. БСП, когото почти никой не познаваше, може да е толкова значим фактор, че да закриля Алексей Петров и да диктува условия?

- Вижте откъде е почнал политическата си кариера Георги Първанов – от ОКЗНИ(Общонароден комитет за защита на националните интереси). Аз се познавах с него още докато работех в Института за съвременни и социални теории в средата на 80-те години. Той беше в Института по история на БКП. Бяхме в съседни сгради на територията на АОНСУ. И още тогава мои приятели доброжелатели от ДС са ме предупреждавали да внимавам с него, защото е доносник. Да не говорим, че



водещият му офицер Цветан Цветанов от комсомола не криеше това и се гордееше с подопечния си.



Само ще спомена, че това съвпадение на имена също не е случайно, но това е друга тема. И затова сега най-същественият въпрос е да се освободим от цирея на тази безметежна, бездънна, безжалостна и безнадеждна гоцевщина, в която живеем и която се олицетворява от Гоце Седефчов!



- Какво ви накара след толкова време да проговорите, дългът към вашия приятел Божинов ли? Всъщност как се озовахте при Люба Кулезич?

- С Люба се познаваме отдавна. След смъртта на Божинов съм споменавал много неща пред общи познати и съм й благодарен, че ми даде възможност да ги кажа в Нова телевизия. Но не само дългът към Божинов ме провокира да говоря. Аз изпълнявам дълга си към себе си и към българското общество. 10 г. живях в гоцевщината, 20 г. живях в гоцевщината, вече остарявам и надеждите ми за по-добро бъдеще на България умират. България вече е само един спомен.



- Гоцевщината ли е причината и за сегашния скандал около вътрешния министър Цветан Цветанов?

- Със сигурност този скандал е удобен за президента. От тази гледна точка не мога да преценя доколко той е автентичен, доколко е монтиран, доколко е режисиран. Само ще кажа, че ако аз вярвах на българските институции, това, което казвам пред вас, нямаше да го казвам и пред Нова телевизия, а щях да го кажа в прокуратурата. Но нито те са ме потърсили, нито аз съм отишъл. Повече съм склонен да вярвам на Цветан Цветанов и по-малко на тия, които го обвиняват. И чак когато видя абсолютно неопровержими доказателства за техните обвинения, ще съм склонен да започна да размишлявам върху тях сериозно. Включително



дали Цветан Цветанов не е бил умишлено подведен, за да може след това да бъде държан под контрол и управляван.



- Героите от историята през 1999 г. оредяват. Никола Койчев също почина рано. И тази смърт ли не беше естествена?

- Никола Койчев почина съвсем ненадейно, беше сравнително млад. Тогава беше член на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация. Само ще ви припомня колко ненадейни самоубийства имаше в БСП. Като почнете от самоубийството през 1996 г. на председателя на тогавашната комисия по земеделието в НС и депутат от Добрич Тодор Тодоров и се мине през най-ненадейното самоубийството в Карнобат на министъра на вътрешните работи от правителството на Жан Виденов - Любомир Начев.

Ами убийствата?! Ангел Златанов-Акрам бе убит в испански затвор, след като беше възлов човек в схемата на Андрей Луканов за източване на пари от банките в Северозападна България. Бе убит самият Луканов. И да



свършим със стрелбата срещу Манол Велев.



Затова казвам, че случайната смърт на Илия Божинов е точно толкова случайна, колкото случайно беше пребит Огнян Стефанов от „Фрогнюз” и колкото случайно е стреляно по Велев. И случайната смърт на Божинов е толкова навременна за интересите и нуждите на Георги Първанов и Алексей Петров, че съвпадението е извън статистическата вероятност.



- Да не смятате, че има уговорка между Алексей Петров и Георги Първанов и за сегашните скандали с Цветанов?

- Аз смятам, че Първанов е покровителят на Алексей Петров и човекът, който е пряко заинтересуван от това да се докаже недоказуемото, да се намери телето под вола и да се докаже, че Алексей Петров е невинен.



- Но Алексей Петров не напада Бойко Борисов.

- Бойко Борисов каза пред Сашо Диков в Канал 3, че ако той като министър-председател си позволи какъвто и да било коментар, утре този коментар може да бъде използван пред съда в Страсбург като доказателствено средство за оневиняването на Алексей Петров и за евентуалните обвинения срещу българската държава. Той просто е длъжен да се въздържа. Да, прави впечатление, че и те се въздържат да го нападат. И може би искат да поставят Борисов в неудобно положение и да създадат конфликт между него и Цветан Цветанов. И да предизвикат недоверие не само от Борисов към Цветанов, но и обратно – от Цветанов към Борисов. В момента разпъват Цветанов на кръст, а у него трябва да възникне недоверие, че Борисов не му помага. А



Борисов няма право да му помага и е длъжен да запази неутралност,



след като е прогласил това като основен принцип на политическото си поведение – че ако се докаже нещо срещу някого, той ще си понесе последствията, колкото и да му е приближен.



- Значи подозирате сценарий за дискредитирането на правителството на Борисов?

- Напълно съм убеден в това, защото още през 2009 г. - много преди изборите - получих множество сведения от най-различни източници, включително и от социологическата колегия, която обслужва върховете на държавата, за това, че в канцелариите на Георги Първанов и в неговите мозъчни тръстове трескаво се обмисля как и в какви срокове да бъде провалено правителството на Бойко Борисов. Или той да бъде принуден по ключови за Първанов и Кремъл въпроси да действа в синхрон с президентството, да не оказва съпротива, да не експонира различията за националните интереси, когато те възникнат между тях и т.н.



Активно се разработваха всякакви сценарии за обсебване на бъдещото управление на ГЕРБ и Бойко Борисов и поставянето му в невъзможност да провежда външна и вътрешна политика в областта на енергетиката, която да съответства на българските национални интереси, а не да обслужва кремълските.



- Ако питате старата десница, Първанов май е успял с този сценарий?

- Аз все още се надявам, че това е една дипломация между институциите -дотолкова, доколкото България е в тежка ситуация и има нужда да подава сигнали за нормални делови отношения между институциите, а не за конфликти. Но за мен си остава факт информацията оттогава за това какви сценарии се обмислят и какви интриги се подготвят. И някои от тях определено сработиха.



Едно интервю на Ива НИКОЛОВА
 вестник Шоу



Няма коментари: