сряда, 27 октомври 2010 г.

ОНКОБОЛЕН ИСКА ЕВТАНАЗИЯ В ЗНАК НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗДРАВНАТА РЕФОРМА!

Път към смъртта
Ангел Ангелов от Варна. На пръв поглед това име няма да ви говори нищо но до няколко месеца то ще стане емблема показващото истинското лице на една убиваща здравна реформа. Човекът е на петдесет и девет години и страна от една от най – коварните болести в днешният свят – рак. Диагнозата му .е поставена преди години и от тогава той не се събуждал от ужасяващият кошмар наречен здравна реформа. В трогателно писмо до флагманът на свободното слово “ПАПАРАК” господин Агелов поиска най – трудната задача която ни е поставена до сега. А именно да осветлим желанието му за евтаназия, която цели не да му спести мъките а да разпали протест срещу убиващата здравна реформа. “ Мъките и униженията които преживях последните няколко години не могат да бъдат измерени със смъртта. За мен тя ще е облекчение а за властта наказание. Те искат да ме убият и ежедневно правят опити за това. Аз обаче няма да им се дам и искам да го направя сам…” пише в писмото си читателят. Наш репортер се свърза с него за да направим едно интервю но той заяви че ще говори само и единствено пред медия когато на разговорът присъства представител на здравното министерство. Ето защо с този материал ние апелираме към здравното ведомство. Нека някой излезе и се защити защото настоящото обвинение е страшно. Страшно за една нация жертва на своята собствена здравна реформа.
През изминалите месеци една от основните теми в България за пореден път тя бе насочена и главно перспективата за закриване на малки общински болници без да се мисли че това ще убие десетки пицаити. За една седмица бяха проведени няколко конференции, кръгли маси и дискусии на тема здравеопазване. Атаките за закриването на болници пък бяха отклонявани от вече бившия министър Божидар Нанев с доводите: „Когато слагате етикети, че ние закриваме, унищожаваме, обричаме хората на гибел – това не само че не е вярно, но е и точно обратното”. Някъде около тези обяснения се родиха и идеите за „Хеликоптери вместо болници”. Оказа се обаче, че засега няма нито пилоти, нито места за кацане, още повече подходящи машини. Някои медии отбелязаха и, че един курс на един хеликоптер може да излезе по-скъпо от едномесечния бюджет на една закрита болница. Ставащото в момента не създава ли усещането, че закриването на болници не е част от премислена идея за реформа, а по-скоро средство за постигане на друга цел – спестяване на средства в условията на криза? Няма ли недомислиците и импровизациите да излязат по-скъпо?



Безпаричие, протест, след него вдигане на вноска, после пак безпаричие. Докато беше здравен министър, д-р Евгений Желев гордо нарече здравната система най-реформираната. Когато ГЕРБ дойде на власт Симеон Дянков, обяви, че реформа в сферата не е правена 20 години. И тъй като здравеопазването попадна в ресора му, той започна преправянето му с гръм и трясък. Управлява го твърдо и категорично, а разправиите в сектора завършват при премиера Бойко Борисов. Разногласията се решават и всички се прегръщат братски. Но както отбеляза един лекар след една такава среща: Много се обичаме, но да видим накрая кой ще забременее.



Тези дни докторите се разбунтуваха, основно за парите, които Здравната каса системно бави. Обявиха, че ще протестират, проведе се среща на шефовете на съсловните организации на лекарите и стоматолозите с премиера, финансовия министър Симеон Дянков и здравния министър тогава д-р Божидар Нанев. Там се роди екстравагантната идея здравната вноска да се вдигне с 2 процента от 1 април. Повишението и беше предвидено за догодина. Дали защото дойде неочаквано, или защото ще засегне всички за капак на кризата, но нито работещи, нито работодатели останаха безучастни. Джипитата изпаднаха в ситуация да се оправдават, че нямат вина за увеличението на осигуровката. С 2-та процента парите щели да се увеличат с 300 милиона лева. Сумите дори вече са разпределени. 249 000 0000 за болнична помощ, 11 за първична и 12 за специализирана. Кой и как реши, че всички ще се втурнат да плащат, не е ясно. И сега здравният данък едва се събира. А след увеличението ще стане още по-трудно. Но събираемостта е грижа на НАП.



Според председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров решението за повишаване размера на здравната вноска е израз на паника в правителството и не решава никой от проблемите в здравния сектор.



И според други негови колеги няма да се подобри нито качеството на обслужване, нито докторите ще бъдат задоволени. Ще видим. Лекарите остават в стачна готовност. Премиерът втвърди тона към тях, но това не само, че не ги уплаши, но ги и амбицира. Ако парите пак се забавят.



Впрочем не е зле да припомним, че в поредица от срещи управляващите ту отблокираха част от големия резерв на Касата, ту опровергаваха казаното. Като говорим за резерв, става дума за около 860 милиона лева, натрупани от нашите вноски. Узряват, за да се използват в момент на криза. А уж по-тежки месеци не е имало от войната насам. А дали парите са реални, или виртуални - пълна мъгла.



Ако трябва да говорим за реформата - да, трябва да я има. Както и проверки. Не може, както казва Бойко Борисов, отишъл, закашлял се човекът и да му напишат пневмония. Примирите са много, а това се нарича източване на Здравната каса.



Като стара дъвка от години се върти необходимостта от намаляване на „кухите” болници или преобразуването им в лечебници за долекуване, задължителното събиране на здравните вноски. Никой не посмя да го направи, за да не ни разгневи. Сегашните управляващи имат воля, но ако смятат, че правят нещо нечувано, явно им липсва памет.



Здравеопазването е скъпо и трудно занимание. След като ресорът от месеци е при финансовия министър Дянков, той би трябвало вече да си е припомнил няколко следствия от Закона на Мърфи. А именно: че нищо не е толкова лесно, колкото изглежда, че всяка работа продължава по-дълго, отколкото си мислим, и може би най-важното в случая - че всяко решение поражда нови проблеми.



„Първо ще се огледам да си направя екипа. След това ще направя ревизия на министерството. Прибързаност на здравната реформа не бива да има.” Така начерта първите си стъпки новият министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова, която беше представена на журналистите от премиера Бойко Борисов. „Реформата трябва да се направи с мисъл за болния. Той да е добре, а медицинските специалисти да се удовлетворени от работата си”, каза Борисова. Премиерът пък заяви, че първата задача, която й е възложил, е да спре течовете в здравеопазването. Новият здравен министър не каза как ще го направи това, а предпочете да постави акцент върху биографията си. „Сценарият го определям тук аз”, бяха първите й думи към журналистите, дръзнали да й зададат конкретни въпроси. Борисова изтъкна, че е професор, има два доктората – по захарен диабет и костен метаболизъм, две специалности и две суперспециалности, „член съм на 6 – 8 световни и европейски организации и т.н”. Тя държеше да обясни на журналистите какво е ендокринология. Изтъкна, че „много обича костната патология”. Успя да се върне дори в далечната 1890 г., когато американски лекар, който станал впоследствие лорд, защото лекувал тогавашния крал и кралица на Великобритания и написал книга за медицината. Рецитира и стихове за децата, за това колко е полезно да пиеш мляко за костната система. Песничката била написана благодарение на спечелена от нея награда. „Аз съм на върха на кариерата си, търсен лекар съм, обичана съм от пациентите. Питате се какво правя тук. Трябваше ми известно време, за да си помисля струва ли си. Взех решението бързо, защото съм твърд човек. Отстрани е много лесно да се критикува. Не съм тръгнала с голяма кошница, ще се радвам и на малка, но да я напълня”, каза Борисова. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се опита да посмекчи и охлади тона на новия здравен министър. Той й написа нещо на лист хартия, като дискретно й го подаде, но Анна-Мария Борисова не реагира по никакъв начин. Дянков беше на пресконференцията, за да представи новия здравен зам.-министър Десислава Димитрова. Тя беше съветник на Дянков за здравната реформа. Завършила е икономика в Принстънския университет, работила е по остойностяването на здравните пътеки в САЩ, правила е здравни реформи в други страни, без да уточни кои.



„Здравна реформа се прави, това е единственият начин. Никой в света не е приложил здравна реформа изведнъж 100% безгрешна. Виждате и президентът Барак Обама това, което прави, и напасва непрекъснато. Мисля че пътят е правилен”, обясни Бойко Борисов. „Десетки болници, лекари, санитари, сестри ме приветстват в този момент, защото тези, които работят добре, дават качествена услуга и приемат много пациенти от тези малки болници. Натоварват се с тях и казват: най-после ще спрем двойното плащане. И този, който върши работата, взима парите, които си е изработил”, коментира още премиерът Борисов. „Аз мисля, че здравната реформа трябва да продължи в пълен обем, защото ако не се направи сега – няма кога. Досега е било лесно – в края на годината остават някакви излишъци и всички безобразия в болниците се плащат. И с това уж се приключва проблема за дадената година. Повече това няма да го има”, категоричен беше Бойко Борисов.


Вестник ПАПАРАК



Няма коментари: