понеделник, 19 юли 2010 г.

Жоро Черния:КИРО ЯПОНЕЦА ЩЕ ВЛЕЗЕ В ПОЛИТИКАТА!

Георги Янков е един от най-близките приятели на Кирил Киров-Японеца, който е и кръстник на дъщеря му. Известен е с прякора Жоро Черния. Израснал е в Казичане и почти не знае цигански. Когато е в такава компания, се налага жена му да му превежда. На лявата си ръка носи талисман - черна гривна. Твърди, че никога не са били съдружници с Японеца. От съдебните регистри също се вижда, че нямат общи участия във фирми. През 1995 г. обяви намерението си да направи синдикат на ромите в София. Твърдеше, че профсъюзната организация ще им търси работа, за да не вършат поразии.

Откога се познавате с Киро Японеца?
- 15-16 години вече има, откакто се познаваме.
Иво Карамански ли беше “топлата връзка“?
- Да, събрахме се покрай него. Но никога не сме имали общ бизнес. Това, което пишат вестниците, са пълни глупости.
Има ли криминални епизоди в биографията ви?
- Човек бърка на младини. Нормално е, такава е била държавата. Всички са тръгнали по някакъв начин. Но мога да ви уверя, че сега бизнесът ми е съвсем чист.
С какъв бизнес се занимавате?
- Изкупувам диаманти и злато от Африка.
Как се сетихте да се захванете точно с това?
- Един приятел ме заведе в Африка и ме открехна на този бизнес. Много съм му благодарен за това.
Някога занимавали ли сте се с наркотици?
- Аз съм против тези неща. Имам си убеждения. Пишат, че съм внасял оцетен анхидрид от Румъния. Аз дори не знам какво е това.
А Киро Японеца занимаваше ли се с наркотрафик?
- Отдавна не сме се виждали с него, близо 8 месеца вече. Не знам точно с какъв бизнес се занимаваше. Мисля, че беше строителен. С него сме близки приятели, но за бизнес не сме си говорили, а само за странични неща. Последната ни среща беше в ресторант “Вишните“. Аз му казах, че ще правя политическо движение. Приказвахме си предимно на тази тема.
Как прие той идеята за влизането ви в политиката?
- Добре я прие. Болеше го много, че не можем да вземем нещата в наши ръце, да се организираме. Много са ни лъгали нас, ромите. Проблемът на нашия етнос е, че си нямаме истински водачи. Всички мамят. Трябва да предложим нещо, за да се излезе от тази криза. Хората ни живеят на ръба на пропастта вече. Ако си изберем вожда, ще му се подчиним всичките. Ама ние постоянно нещо делим. Това, което го правим сега, мисля, че ще е е нещо истинско.
Има ли си име вашето движение?
- Има си, да, казва се Национално движение за единна България.
Ще участвате ли на местните избори догодина?
- При всяко положение. До няколко месеца ще видим с кого ще тръгнем на избори. Считайте, че отидем ли ние на избори, едно седемдесет процента от ромите ще ни подкрепят. Знаят ни, че сме коректни, помагаме, уважават ни.
Кои сте тези вие?
- Има още хора като мен, бизнесмени. Засега искам да запазя имената им в тайна.
Има ли “царски особи“ сред тях?
- Какви царе, моля ви. Това отдавна не е актуално.
Киро Японеца поканихте ли го да се включи в движението?
- Много пъти сме говорили на тая тема, но той не искаше да се занимава с такива неща. Той по-скоро искаше от нашия етнос да излязат нормални, учени хора. За това се бореше много, за това го болеше. Той все пак е грамотен човек и това му беше целта. Голямата му болка беше, че сме необразовани. Искаше да обучим повече хора, да ги пращаме в чужбина.
Има ли Киро Японеца авторитет сред ромите?
- И още как, той можеше да е нашият обединител.
Чувстваше ли се застрашен от някого при последната ви среща?
- Ако е очаквал, че може да се случи такова нещо, нямаше да се движи сам по улицата. Ама той си живееше в някакъв негов скроен свят.
Възможно ли е да е бил “успан“ нарочно, за да снижи мерките си за безопасност? От няколко седмици често е бил забелязван само с един бодигард. Преди е ходел най-малко с десетина души охрана.
- Не е възможно някой да успее да го излъже. Той беше боец. Винаги беше нащрек.
Казвал е пред ваши общи познати, че знае кой е мотоциклетистът, който го простреля предния път.
Споделял ли е това и с вас?
- Не, за това не сме си говорили. Нищо не мога да кажа.

Тина Червенкова
„ъндърграунд-медия”

Няма коментари: