събота, 24 юли 2010 г.

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА НА БОЙКО И ЦВЕТАНОВ - ОБЗОР!


Борисов: И хора от властта са в схемата на килърите
Арестуваните в операцията "Килърите" ще повлекат към ареста и хора от властта - за това намекна премиерът Бойко Борисов в интервю за "Панорама" по БНТ. Без да съобщава повече подробности, той призна: "Тази операция месец-месец и половина я чакахме". Имената ще бъдат назовани утре в 12 на специална пресконференция в Министерски съвет, обеща Борисов. Искахме да съберем максимален брой годни доказателства пред съда, посочи Борисов. Процесуално-следствените действия и в момента продължавали.В МВР знаят кой е убитият и са горди, че този път прихващат всички по веригата - от поръчителя до човека, натиснал спусъка.Борисов повтори упреците си към съдебната система, която по думите му е "най-критикувана" в доклада на ЕК. "Извиваха ни ръцете, а само те получиха 13 и 14 заплата. При този доклад - ако имат чест и достойнство - трябва да върнат тия пари", разсъждава премиерът.Според него ЕК се отнася много толерантно към нас, защото знаят, че като ни бъдат посочени слабостите, ние веднага ще ги отстраним.Като се позова на шефа на БНБ Иван Искров и на финансовия министър Симеон Дянков, министър-председателят съобщи още една добра новина: стрес тестът на банките в Европа е показал, че банковата система у нас е стабилна.

Петима от задържаните във вчерашната полицейска акция "Килърите" са организирали и извършили покушението над самоковския бизнесмен и общински съветник Юри Галев, отчете вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на специална пресконференция в МС с участието на премиера Бойко Борисов. Зам.-главният прокурор Бойко Найденов каза, че ще им бъде поискано постоянно задържане и започва събирането на доказателства. Янко Попов-Туцо е поръчителят на убийството на Юри Галев, каза Цветанов. Както вчера БЛИЦ съобщи, двамата са имали конфликт заради терен на Боровец. Мотиви за престъплението не бяха посочени. По думите на премиера от бригадите на Бай Миле, наркопазара, проституцията, дърводобива и туризма – във всички тези дейности споменатите хора са държали позиции. "Всеки, който е познавал Юри Галев, трябва да знае, че за да му посегне, трябва да бъде с много силен характер", каза Борисов. Петър Стоянов Сумиста е организатор на покушението заедно с Васил Костов-Васко Кеца от Червен бряг. Стрелецът Георги Петров също е от Червен бряг. Човекът, който е съхранявал оръжието, е Методи Иванов, криминално проявен, осъден на пробация за притежание на взривни вещества. В дома му са намерени автомат "Калашников", пушка и 4500 патрона от различен калибър."С разбиването на тази група, в хода на разследването ще излязат още много убийства и още подготовки за такива", каза премиерът Бойко Борисов. Той оцени високо работата на прокуратурата, ДАНС."За първи път говорим за цялостната конфигурация на извършването на престъпление с цел убийство. Задържани са 20 лица, 14 са разпитани като свидетели и освободени, на пет лица се повдигат обвинения", добави министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.Има оперативна информация за още 6 убийства, но за тях службите още нямат готовност да правят разкрития, каза Борисов. Той не конкретизира дали и шестте случая се свързват със заловената група.Първоначално е било предвидено убийството да се извърши на 13 юни в тъмната част на денонощието, но след празненство на сина му Галев тогава е отишъл в бара и се е прибрал в 6 часа, когато вече е било светло. На 26 и 27 май заподозрените също са били по местата на престъплението, но това по-скоро е било разиграване, каза Цветанов."За една година създадохме възможност за екипна работа между МВР, ДАНС и прокуратурата", каза Цветанов, който бе на пресконференцията заедно с главния секретар на МВР Калин Георгиев и шефовете на ГДБОП Станимир Флоров, на „Криминална полиция” Ангел Антонов и на ОДМВР-София Пламен Василев, председателят на ДАНС Цветлин Йовчев и Албена Вутева - окръжен прокурор на София-област.
Зам-главният прокурор Бойко Найденов потвърди, че най-важното в операция „Килърите” е била добрата подготовка и сътрудничеството между институциите. По думите му преди операцията е имало игра на „котка и мишка”, хората от окръжната прокуратура са работили денонощно. Малко служители са разполагали с информация по разработката. Били са много предпазливи в Червен бряг, защото е имало информация за полицай, който е в контакт със заподозрените. Той е задържан по подозрения за лихварство. Има данни, че е подпомагал лихварската дейност на Васко Кеца, който на времето е бил охранител на Бай Миле и е ранен при покушението срещу сикаджийския бос.Кеца е разследван за убийството на Румен Рачев в Шумен. Там извършители са били две момчета от Червен бряг, които сега са в неизвестност и е възможно да са ликвидирани, за да се прекъсне връзката с основния организатор, каза Цветанов.Борисов обърна внимание на юридическия статус на оръжейника в разкритата група:"Чакам сега моя приятел Лазар Груев да каже "Сгрешихме, като го оставихме на пробация". За какво е бил този автомат, за какво са му били тези 4500 патрона?", зададе риторични въпроси премиерът.На въпрос кои са хората от властта, за които спомена снощи в интервюто си в "Панорама", Борисов бе лаконичен: "Полицаят от Червен бряг е властта".Запитан дали е намерено оръжието на престъплението, Цветанов каза, че са назначени експертизи на открития в дома на Методи Иванов автомат, но резултатите още не са готови.

Няма коментари: