сряда, 21 юли 2010 г.

ЛЮБЕН ГОЦЕВ : СЕРГЕЙ Е НЕВИНЕН!


Нарушението на бившия премиер Сергей Станишев при боравене с класифицирана информация едва ли е умишлено - той може би е допуснал чисто административно-чиновнически грешки. Това казва в интервю за БТА бившият депутат и министър на външните работи от началото на прехода Любен Гоцев. "Лично аз смятам, че всичко ще излезе чисто. Сергей не е такъв човек да краде документи, да ги крие. Това е поради невнимание", казва генералът.
Името на Любен Гоцев бе често споменавано, докато вървече делото "Маргините". Оказа се, че причината братята да искат смъртта на Гоцев е фактът, че той е консултирал Младен Михалев-Маджо. По този повод Гоцев каментира, че за него сагата "братя Маргини" е приключила. Важно е това, което е решил съдът. От тук нататък нещата са минали в историята и за мен тази тема е приключила, казва Гоцев.

Той се надява, че извънредни избори няма да има, освен ако не се появят извънредни факти и причини, които да принудят Бойко Борисов да подаде оставка.

Но в настоящия момент няма алтернатива на Бойко Борисов, категоричен е Гоцев. Неговото пожелание е правителството да се стабилизира още по-добре, да решава големите въпроси, които стоят пред българската държава.

Приоритетните цели са - на първо място икономиката, производството, вътрешните проблеми - енергетика, социални проблеми, здравеопазване, образование и външната политика, сочи експолитикът.

"Смятам, че България трябва да провежда активна политика с всички страни, които ни приемат за адекватни партньори - западноевропейските и трите велики държави - САЩ, Китай и Русия. С тях трябва да имаме отлични отношения. Без този балансиран подход към Русия, Европа, САЩ и част от Азия нещата няма да бъдат много добре за нашия народ и за нашата държава", казва Гоцев.
Много хора са разочаровани и очакваха БСП да се развие по друг начин през последните години. За съжаление това не става. Явно в БСП протичат вътрешни процеси, свързани с личностите, по-малко с големите проблеми на политиката, в която трябва да е БСП", коментира ексдепутатът-социалист.
Според него за да останат хората тук и да са полезни на България, патриотизъм не е достатъчен, нужна е материална база, която да се изравни на половината от това, което е в Европа. "Много хора тук не са доволни от 600 лева заплата. Патриотизмът не е достатъчен", отбелязва Любен Гоцев.
Реформите трябва да близко до хората, а не абстрактни. Не е лошо да се намали броят на депутатите. И разходите ще са по-малко, ангажиментите ще са по-големи и ще се работи по-прецизно, коментира той. Ако някой ден се възприеме изцяло мажоритарна система в България, нещата може би ще се променят.
Според него не трябва да се забравя опита на малки европейски страни като Дания, Норвегия и Швеция, които са образци на държави. Трябва да сме по-близко до подобни държави като население и територия.

Няма коментари: