сряда, 27 октомври 2010 г.

СВАЛИХА АФЕРА ОТ ЕФИРА НА СКАТ!


Веселина ТОМОВА

На Мишкин ден водещата Веселина Томова научи от ... оператор, че договора и с телевизия СКАТ не е подновен. Два месеца по-рано на техническия персонал бе наредено зад гърба и да я шпионират и ако изрече определени думи „да и бъде дръпнат шалтера”. Преди месец Томова получи и директни заплахи от кръг, свързан с Гоце, а в последните си предавания остро критикува действията на Яне Янев и Алексей Петров.
На 27 октомври, точно на Мишкин ден, според народното поверие, водещата на предаването АФЕРА по телевизия СКАТ Веселина Томова научи от ... оператор, че предаването и няма да се излъчва в ефира на телевизията. И то благодарение на това, че Томова бе заявила за следващия ден снимки за предаването си.
На телевионния оператор Ивайло Семов е било наредено от местния шеф на студиото на СКАТ във Варна Петър Георгиев да и съобщи, че няма да снима, тъй като „договорът на предаването бил изтекъл”.
И тъй като Томова няма спомен оператор да и е предлагал да води предаване по СКАТ, нито да е сключвала договор с оператор, сама потърси местния началник на студиото на СКАТ в морската столица Петър Георгиев. На въпрос защо трябва операторът да и съобщава, че предаването и пада от ефира на телевизията, Петър Георгиев неадекватно отговори: „Аз, нали съм ти казвал на мене да се обаждаш...”, след което объркано обясни, че щял да се обади на Валери Симеонов, че той да и се обадел и да и кажел, че предаване няма да има.
Вместо собственикът на СКАТ Валери Симеонов да се обади на Веселина Томова, както е редно, мъжки и коректно, водещата го потърси за да разбере защо трябва да научава от оператора, че предаването и пада от ефира.
На въпрос защо предаването пада, Валери Симеонов отговори дословно: „По принцип има ... а-ъ-ъ-ъ... клауза...поради изтичането на договора, договора не се подновява...”. Толкова – като мотив и обяснение.
Договорът на предаването АФЕРА по СКАТ е сключен с дата 1 ноември 2009 година с Веселина Томова. Изготвен и подписан обаче бе два месеца по-късно след излъчването на предавания в ефир без урегулирани отношения в този период. Тогава стриктността не стоеше на преден план пред ръководството на СКАТ телевизия.
Интервенцията срещу АФЕРА и водещата Веселина Томова лъсна с мръсните си хватки още преди два месеца. И знаците бяха недвусмислени.
За да не се стига обаче до скандал, очевидно е било предпочетено да се изчака датата на изтичане на договора с телевизия СКАТ.
В началото на септември на сайта afera.bg Томова публикува материал под заглавие: „Аз уших байряка, аз му турих знака! Време е за битка: Аз тръгвам! А вие?”
който впоследствие изчита дословно в ефира на предаването АФЕРА по СКАТ.
Веднага след това местният началник на варненското студио на СКАТ нарежда „на ухо” на техническите лица обезпечаващи предаването да шпионират водещата Томова и да следят всяка нейна дума в ефир – ако спомене пак за гражданско движение „да и бъде дръпнат моментално шалтера!”.
Който прочете отново материала ще се убеди, че призива на Томова е да се събуди гражданското общество в България, което впрочем самата телевизия СКАТ иначе прокламира.
Така в игра „на котка и мишка” вървят нататък последните предавания на Томова.
Следва ново напомняне в стил „сещай се снахо”, когато въпреки че водещата нееднократно води предаванията си от студиото на телевизията в столицата с поканени гости, в това число и политици, след участие на представител на партия „България за всички” следва обаждане този път от шефа на столичното студио Данчо Хаджиев, който в продължение на 20 минути абсурден разговор изплюва камъчето: „така хората се объркват” и и дава да се разбере, че не трябва да говори за политика в предаването си, камо ли да кани представители на партии, в случая „България за всички”.
На въпрос на водещата – защо е нямало такава реакция, когато неведнъж е канила представители на РЗС и лично Яне Янев, логично обяснение не последва.
Малко по-късно журналистката Веселина Томова бе предупредена от лице, близко до кръг, свързан с варненския кмет Кирил Йорданов, че „ и се готви разправа”. На въпрос – физическа ли, отговорът бе снизходително – великодушен – „о, не, ще се справим по друг начин с нея”.
Същият кръг бе вбесен, че АФЕРА първа разкри опитите му да лансира кандидатурата на варненския кмет за президентските избори, както и да прокара името му на „американска писта”. Последва повод за реакция – като Кирил Йорданов „влезе” в новините на СКАТ с официално опровержение на коментар на Веселина Томова, направен в предаването и за къща в Ница.
Официалното опровержение е направено от екип на телевизия СКАТ БЕЗ да бъде уведомена за него водещата, въпреки че то касае нейно предаване. Нещо повече – на репортерите е казано да НЕ казват Томова какво изрича в него варненският кмет. Така водещата чува правото на отговор на варненския кмет няколко минути преди да влезе в ефир на АФЕРА, като зрител на новините на телевизия СКАТ.
Както е известно топлата връзка между Кирил Йорданов и кръга на президента Първанов е обществена тайна. Същата топла връзка Йорданов има и с Бойко Борисов, и ГЕРБ.
В последните си предавания Томова остро критикува поведението и на Алексей Петров – Трактора като в прав текст запита след като Лев корпорация е спонсорирала от началото Бойко Борисов и ГЕРБ, а същата корпорация е стожер на Съюза за стопанска инициатива, а пък този съюз е добре представен в президенството, то тогава ГЕРБ и РЗС проекти на Георги Първанов ли са?
Впрочем, единствената молба, отправена към Томова още в началото на излъчванията на АФЕРА в ефира, от страна на собственика Валери Симеонов бе – ако може, така, да не говори нищо за Недялко Недялков.
Както е известно Недялков се спряга като участник във в. „Галерия” в сянка. Вестник, който е свързван с Алексей Петров – Трактора. Същият Трактор, който днес води „битка” „за правото хората да бъдат информирани и за разследващите журналисти” само че само от ... в. „Галерия”.
Помолена да коментира свалянето на предаването и ефира на СКАТ Веселина Томова каза:„Ръководството на СКАТ има право да сключва и да не подновява договори с когото си поиска. Това е частна телевизия. Начинът, по който го направиха е гротескно омерзителен, но това е истинската ситуация в българската журналистика. Истинската причина за свалянето на АФЕРА от ефир е много по-дълбока и зад това се крие дългата ръка на задкулисието „Гоце – Борисов – Трактора”. Очевидно с наближаването на изборите ролята на СКАТ в това задкулисие ще лъсва все по-ярко. Не за първи път съм гонена и уволнявана заради журналистиката, която правя. Комичното е, че не властта ме свали от ефир, а т.нар. „опозиция”. А дали пък не е властта под формата на „опозиция”?! Оперирана съм от каквато и да е телевизионна суета за да имам някаква лична драма. Знам много повече за мръсното задкулисие отколкото ще коментирам сега, но няма да се откажа да показвам на обществото кой кой е зад маските. Този живот е за смелите!”.

Afera.bg



Няма коментари: