понеделник, 4 октомври 2010 г.

БАРЕКОВ ВЪВ ВОЙНА С МЕСТНИТЕ ФЕОДАЛИ!

Николай БАРЕКОВ
Дълго чаканото завръщане на Николай Бареков в телевизията се състоя. Бившият водещ на "Барекадата" вече е директор на новините, публицистиката и отдел "Продукции" в ТВ7. Николай Бареков е убеден, че ТВ7 ще влезе в Топ 4 със силна публицистика
Г-н Бареков, каква телевизия искате да правите?За мен ТВ7 е голямо предизвикателство, тъй като е национална ефирна телевизия, която заслужава да заеме своето достойно място редом до другите тв колоси. Моята амбиция е да превърна ТВ7 в реален конкурент на bTV, Нова тв и БНТ. Образно казано, да я вкарам в топ 4 на българската висша лига, където вместо Арсенал, Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Челси са БНТ, bTV, НТВ и ТВ7.Кои са свободните ниши, останали незаети от големите телевизии?Публицистиката е свободна ниша. Защото през последната година-две тя претърпя огромна метаморфоза и беше обезличена. ТВ7 прави стъпка в обратната посока, канейки мен и моя екип. Ние представляваме някакво лице на публицистиката в България, каквато хората я помнят от силните години. Нашата ниша са силни новини с ярка връзка със зрителите и силна персонална публицистика с интересни лица, които тепърва ще се налагат. В ТВ7 има много талантливи млади хора, допълнително ще търсим силна публицистика и във вечерния часови пояс. Естествено ще изградим и силен сутрешен блок, който влиза в голямата игра.Как си обяснявате спада в качеството на публицистиката на екрана?С грешните мениджърски решения, които бяха взети. Изключени са тези теории на конспирацията, че е имало някакъв натиск и т.н.За един кратък период напуснахте вие, Милен Цветков и Георги Коритаров. Има ли недостиг от ярки водещи?Моята история е много по-различна от тази на Милен Цветков или на Жоро Коритаров, Иво Инджев, Иван Гарелов, Кеворк Кеворкян. Искам с моя труд и потенциал да заразя младите колеги в ТВ7 и дори нашите конкуренти. Искам просто да разкажа нашата нова история пред българите и те да я гледат. Не искам да се правят паралели с други имена. Вие направихте и няколко сайта около "Бнюз", които доста бързо и успешно се развиват. Каква е равносметката ви от мисията в интернет? Моят бизнес се развива много добре, аз съм изключително доволен. Имаме по стотина хиляди посетители всеки ден в моите сайтове. От известно време вече не се занимавам с тяхното оперативно ръководство и редакционната политика. Главният редактор на всички сайтове е Айсехел Руфи. Аз донякъде искам това, което направих в "На Барекадата" и в "Бинюз", да го пренеса в ТВ7 - а именно обратната връзка с публиката. ТВ7 чрез своята интернет страница ще даде възможност зрителите да имат своето място в дневния ред на нашата публицистика.
Липсваха ли ви телевизионните изяви през тези месеци, в които се занимавахте с интернет изданията?  Ще бъда честен - не ми липсваха. И аз не смятах да се връщам на екран или поне да го правя в толкова близко бъдеще. Когато разговарях с колегите от ТВ7, една от техните молби беше да се завърна и като лице на екрана на телевизията. Нямаше как да откажа това предложение. Така че освен като мениджър на телевизията, ще участвам и като водещ. Ще работим в екип с изпълнителния директор Светлана Василева, която е мой колега и съратник от първите силни години на bTV. Вие ще бъдете нещо като играещ треньор. Да очакваме ли ново издание на "На Барекадата"? Да след около месец тръгва на "На Барекадата" с много нови неща в нея и изненадващи решения най-вече в самото студио на предаването. Как ще коментирате оставката на здравната министърка Анна-Мария Борисова? Тя беше недоразумение в българската политика. Нейният финал като политик беше абсолютно логичен. Тя нямаше политически функции, а отдавна в България политиката не е работа за аматьори, а професионално занимание. Това беше възможност за премиера Борисов да покаже още веднъж своята решителност като мениджър на правителството. Да отстрани незабавно човека, който не се справя със задачите си. Още повече че той показа, че когато нещо не върви, няма да се спре да уволнява. Нещо, което неговите предшественици не правеха - в това личи сериозната разлика между Борисов и останалите български премиери. Кои са най-големите предизвикателства пред сегашния кабинет? Здравната система, пенсионната реформа и бюджетът. Борисов оттук нататък трябва да се подбере правилните хора и да намери формулата, с която ще преведе България през най-прекия брод. Премиерът ще трябва да сърба попарата, която са му надробили предшествениците през всичките 20 години. Очаквате ли активизиране на опозицията, която най-накрая събра кураж да внесе вот на недоверие? За жалост не очаквам. Очаквам в левицата процесите около Георги Първанов и БСП да доведат изграждане на по-силна опозиция, но това ще стане най-рано в средносрочен план около президентските избори. Догодина ще се проведе и местен, и президентски вот. Къде трябва да насочат усилията си медиите, за да помогнат на гражданите да направят най-правилния избор? Да отидем при хората! Аз това ще направя. През цялата 2011 г. аз ще обикалям страната. Всички местни кампании трябва да бъдат отразявани на място. "На Барекадата" ще гради студия из цяла България. Смятам, че "Стандарт", както и други национални медии дават сериозни заявки в тази посока - все повече разкрития за кметски далавери излизат по вашите страници. Това трябва да бъде задачата на българската журналистика. Трябва да изкараме далаверите и корупцията в местната власт. Там положението наистина е страшно. Обикновено самите те управляват местните медии и така заглушават гласа на обществото. А големите национални медии ще трябва да обърнат тази тенденция и да покажат какво става по общините.



Няма коментари: