четвъртък, 7 октомври 2010 г.

Кметът на Лъжница ще съди ДАНС


Байрам Разманов

"Това, което се случи тук е "малка" грешка на служителите на ДАНС". Това бе коментарът на кмета на Лъжница Байрам Разманов.
Той допълни, че желанието на хората е било книгите да се опишат и да бъдат посочени заглавията им. Случилото се вчера в Лъжница бе достойно за сценарий за филм. До 16:30 часа агентите на ДАнс бяха в клопката на жителите на селото, които не искаха да ги оставят да си вършат работата. Иззети са 5 кашона книги, дискове, компютърна конфигурация и личния мобилен телефон на имама на селото Мохамед Камбер.
Напрежението в селото започнало още сутринта, когато хората разбрали, че има акция и помислили, че ще арестуват религиозния им водач и обкръжили дома на имама, като не позволили на служителите на реда да си вършат работата. Напрежението ескалира около 14 часа, когато служителите на ДАНС искаха да изнесат иззетото имущество от дома на имама. Тогава хората станаха агресивни.
"Тези книги са проврявани вече и върнати до една, без да има нещо смущаващо", коментира Камбер. От своя страна пък, кметът на селото Байрам Разманов заяви, че не е бил информиран затова и не е искано съдействие от него.
В 16:30 часа жителите вдигнаха "желязната завеса" и пуснаха гостите им да си тръгват. За "подарък" счупиха стъклото на една от служебните коли. Напрежението в селото продължи до късно вечерта и хората прекараха една безсънна нощ.
"Днес положението в Лъжница се нормализира, Работния ден върви добре", бяха думите на кметът Разманов.

Целта на акцията в Лъжница, Кочан, Плетена и Аврамово бе пресичането на дейността на нерегистрираната у нас фондация "Ал Уакф Ал Излами", за която се предполага, че има връзки с терористични организации.

Гоце Делчев
Ерол Емилов

Няма коментари: