четвъртък, 7 октомври 2010 г.

МИТЪТ КАЛЧЕВ!

Христо КАЛЧЕВ
Поръчка да "изгърби" писателя Христо Калчев прави Къдравия известен за широката публика. Случката се разиграва през 1996 г. в Балчик. Младото яко момче, заедно с покойният вече Маймуняка и Сандокана, отправят смъртни заплахи към писателя. Това става броени дни след излизането на романа "Нерон-вълка". По това време Къдравия е един от биячите на ВИС-2.
Вместо да се уплаши обаче, Калчев се обажда на тогавашния вътрешен министър Николай Добрев. Той пристигнал със 150 полицаи. Заградили трите изхода на Балчик и скоро тримата биячи били арестувани. След това ги държали в продължение на 6 часа прави до стена в Балчик, докато се напикаят. Самият Христо Калчев е разказвал историята в свои интервюта. И винаги е добавял благодарност към Николай Добрев, че го е спасил от "любовта на героите му".
Един от участниците в случката обаче има друга версия за станалото.
Известният тартор на варненския ъндърграунд Христо Асенов - Бацата твърди, че изобщо не е имало поръчка за сплашването на Калчев, просто нещата така се получили.
През лятото на 1996 г. Бацата присъствал на коктейл в Двореца на румънската кралица. Черпнята била за участниците във фестивала на изкуствата "Балчик, море, любов". По време на коктейла посочили на Бацата невзрачната фигура на Калчев. Тъй като той вече бил описал варненския бос в една от книгите си, Бацата изпратил един от хората си, вероятно Къдравия, и той довел писателя при него. Познаваш ли господина, попитал го Къдравия, като посочил Бацата. Писателят отговорил отрицателно. Тогава защо пишеш глупости за него бе, това е Христо Асенов - Бацата, казало якото момче. Запознахме се и си разменихме няколко думи, разказал след това босът в тесен кръг от свои хора. "Като не го познаваш, как може да пишеш такива фантазии?  Знаеш ли какво можеше да ти се случи, ако ти се връзваме", заканили му се и другите мъжаги от охраната, колкото да вземат страха на писателя.  Според хора от местния ъндърграунд Христо Калчев не бил вземан на сериозно от дебеловратите момчета, които след това станаха добре облечени бизнесмени. Според тях в много от случаите писателят съчинявал легенди за себе си и си ги разпространявал.  Доколко е истина това, което днес разказват оцелелите герои на Калчев, не е ясно. Но е известно, че мнозина от тях си отидоха по реда, по който той приживе им предрече.

Да си спомним с уважение за легендарният писател тук

Няма коментари: