сряда, 13 октомври 2010 г.

АКЦИИ ЗА ПОКАЗНО!

Ерол ЕМИЛОВ
Вече една седмица село Лъжница се тресе от показната акция, която спретнаха МВР и ДАНС на местния имам Мохамед Камбер. Усилено се коментира темата има ли или няма радикален ислям в селото.
Може би мнозина от нас си мислят, че „има нещо гнило” щом цялото село скочи срещу отганите на реда и агентите на ДАНС. Всъщност хора, които по принцип трябва да не допускат да бъдат вземани хора за заложници попаднаха в такава ситуация.
Може би има нещо вярно в това, но не е напълно ясно. Това, че хората са решили да защитят имама си не е достатъчно доказателство, че в селото се изповядва радикален ислям. Може би манталитета на лъжничани си е такъв. Те застават зад всеки, който е обвинен в криминално деяние и се опитват да го защитят, без значение дали е виновен или не. Още по – голямо право имат да защитят своя религиозен водач, защото ако бъде арестуван, кой ще ги ръководи в правилния път на религията? Някой, който хабер си няма от религия.
Но нека да видим какво представлява радикалният ислям. Може би всички знаем , че той проповядва свещена война срещу вси чки, които не изпълняват исляма и цели завладяването на света от исляма. Предположението не е грешно, но не е и пълно. Бихме могли да приемем, че е така. По този повод аз бих си задал въпроса досега някой чул ли е някой да „воюва” с друг заради религията? Е, аз не съм чул. Или някой да е казал, че ислямът трябва да завладее света? Е, пак не съм чул. Toва го има само като предположение, но не е доказано.
Даже и иззетата религиозна литература много трудно би го доказала. Там нещата са много сложни, а посланията – много трудно разгадаеми. Така, че ако някой си мисли, че една книга може да докаже такова нещо, просто жестоко се лъже.
А за хората от Лъжница какво остава? Да ги наричат „талибани” или терористи като идат до Гоце Делчев или Благоевград. Да, точно така е. Прекалено големия отзвук в медиите на този случай сложи „черната точка” в образа на Лъжница. Даже вече някои го интерпретираха като второ Рибново.
Истината е дълбоко скрита в дебрите на сърцата на хората от Лъжница. Но никой не може да я разбере, тъй като в селото живеят като едно затворено общество. Децата не продължават да учат, работят си там, женят се и си живеят там. Не им трябват повеяе пари, не им трябва „лукса” на града, не им трябва и чужбина. Това си е като един общоприет закон за лъжничани.
Да предположим, че наистина в Лъжница ( и не само там – в Сърница, Аврамово и другите проверени селища) няма радикален ислям. Тогава проверките за какво бяха? Ами ето отговора – всичко е на политическа основа. Неразбирателство между Недим Генджев и Мустафа Хаджи намира израз в тези акции и едва ли не да сплаши хората, че не искат Недим Генджев за водач. Да, това е една твърде вероятна теза. И може би правилната. Но правилна би могла да се окаже и третата. Наскоро се заговори за нарастваща опасност от терористични актове в Европа. Дали пък това не е подбудило правителството да „удари” заподозрените? Вярвам, че това е причината на картата на България да се появи второ Рибново.
Доказателства така или иначе може би няма да се намерят, но важното е, че нашите управляващи отбиха номера за многото работа, която вършат и положиха наново основите на най – големия религиозен скандал в България.


Ерол ЕМИЛОВ

Няма коментари: