събота, 16 октомври 2010 г.

ОБВИНЯВАТ ЦВЕТАНОВ В КОРУПЦИЯ!

Цветан ЦВЕТАНОВ
Партията "Ред, законност, справедливост" обвини вътрешния министър Цветан Цветанов в търговия с влияние и поиска специална анкетна парламентарна комисия да разследва "шест недвижими имота с неясен произход на средствата и способите за придобиването им".
На анонсирана от предния ден пресконференция лидерът на партията Яне Янев обвини действащия вицепремиер Цветан Цветанов в тройна лъжа:- че семейството му притежава четири апартамента, прехвърлени от неговите и на съпругата му родители- че един от апартаментите му бил ново строителство със средства от банков кредит, който щял да погаси с продажба на стария си семеен апартамент;- че цялото му имотно състояние е декларирано пред Сметната палата още като зам.-кмет на Столичната община.От РЗС раздадоха копия на нотариални актове и други документи, които оборват според тях тези твърдения. Цветанов лъже, защото семейството му притежава не четири, а девет недвижими имота, седем от които са придобити чрез покупко-продажба, и то не от родители, пише в изготвената справка.Благосъстоянието на семейството на вътрешния министър за около една година се е увеличило с около 565 000 лева, сметнали експертите на партията. Основният им анализ водел до извода, че "никое семейство на средни чиновници, при положение, че не развива и никога не е развивало бизнес и няма реституирани имоти в София, не може по законен начин внезапно да придобие четири апартамента и два гаража на обща стойност близо половин милион лева, дори да се абстрахираме от нереално ниските цени, по които са декларирани".Някои от имотите са били подарени от димитровградската фирма "Ти Ви Би" ООД от кръговете на ДПС. Това даде повод на лидера Яне Янев да обобщи, че "коалицията между ГЕРБ и ДПС е на имотно-икономическа основа".В декларация, подадена в Сметната палата, апартаментите на жена му и дъщеря му са посочени с нулева стойност.Другите два апартамента и двата гаража се намират в столичния квартал „Изток" и са с обща стойност на придобиване 239 080 лева. Общата им квадратура е 228 квадратни метра.Средната цена по изчисления на РЗС на квадратен метър излиза около 600 евро. През 2008г. подобни цени няма дори и в най-престижните квартали на София, изтъкнаха от РЗС.Квартал „Изток" е дипломатически квартал с двойно по-високи пазарни цени на имотите. Не е ясно защо министър Цветанов тогава е посочил по-ниска пазарна стойност на апартаментите.
Апартаментите на жена и дъщеря му са с обща квадратура 131 кв. метра. От РЗС са изчислили, че те са на стойност около 170 000 лева, ако се приеме, че цената на един квадратен метър е 600 евро като на предишните два имота.Семейство Цветанови са придобили незнайно как шестте недвижими имота в София през 2007 и 2008г. с обща площ 358 квадратна метра на обща стойност над 462 000 лева.Освен това в декларация пред Сметната палата от 18 август миналата година Цветанов е посочил, че има четири влога в евро и валута на обща стойност 102 950 лева. С тази сума благосъстоянието на семейство Цветанови за около една година се е увеличило с 565 000 лева.
Документите от имотния регистър показват, че на името на Цветанов има няколко недвижими имота. Те са му прехвърлени от ТиВиБи ООД със седалище в Димитровград.  Дружеството е част от конгломерат с други две фирми - едната от които строителна, а другата туристическа.  От РЗС посочиха, че управителят и собственик на строителната фирма в конгломерата е Тодор Иванов Бояджиев, който е сътрудник на Ревин Аталай - син на политика от ДПС Рамадан Аталай в дружеството Балкангаз ООД. Чрез дружеството Бояджиев контролира компанията за пътнически превози Юнион Ивкони, която е знакова в обръчите от фирми на ДПС. В първата си декларация като вицепремиер и министър на вътрешните работи през 2009г. Цветан Цветанов декларира собственост върху 6 апартамента в София, като в три от тях е съсобственик със съпругата си Десислава, а два от апартаментите са с гараж. Други два апартамента принадлежат само на Цветанов. На следващата година Сметната палата публикува информация, че той има ипотека в размер на 440 000 лв, която е била използвана за финансиране на предизборната кампания на ГЕРБ. Цветанов е имал на влог 5140 лв. от заплати. Освен това е взел и около 50 000 лв. от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност, както и от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество.

Няма коментари: