неделя, 12 декември 2010 г.

ЗАРАЗЕН СЪС СПИН СЛЕД КРЪВОПРЕЛИВАНЕ В ПИРОГОВ!

на война със СПИН
7000 българи стават жертва на лекарска грешка за една година, съобщиха чиновници от здравното министерство. А цели 66% от лекуваните в болница се страхуват от медицински грешки по време на престоя им там. Данните са от проучване на Световната банка, заръчано от здравната каса. 18% от българите смятат, че са пострадали от сгрешена диагноза или медикаментозно лечение. 5% са убедени, че са били оперирани неправилно. Доверието в лекарите у нас е 35%, или два пъти по-ниско от средното за ЕС (69%). Към 80% от анкетираните смятат, че могат да станат жертва на лекарска грешка, докато в ЕС на това мнение са 47%.

Доклад за страните в ЕС сочи, че при 7,5-16,7% от приетите в клиники се стига до медицински гафове. Всеки трети от пострадалите умира. В повечето европейски страни има изградени системи за отчитане на лекарски грешки. Д-р Ивайло Ваклинов от НЗОК посочва, че липсата на медицински стандарти се отразява на качеството на здравните услуги у нас. Средствата за здраве се харчат основно в болниците, обясни Ваклинов. Увеличаването на приетите за лечение се дължало главно на принципа, че парите следват пациента.

Последният случай, за който стана ясно в медийното пространство, е за пациент в „Пирогов” който бил заразен със СПИН след спешно кръвопреливане. От достоверни източници разбрахме че става въпрос за възрастен мъж на който му била изплатена нечувана сума пари за да мълчи и да потули скандала. “това е нещо повече от ужасно” дават мнение по въпроса видни коментатори по темата. Според тях супер скандално и дори наказуемо е да се мълчи. Статистиката показва че случаите на лекарска грешка в едно от най- големите медицински заведения на България е критично плашеща. От тях именно разбрахме че седмица преди да се чуе за СПИН скандала имало друг от пациент със забравена хирургическа кърпа в стомаха. Това бе потвърдено и от лекари от института за бърза медицинска помощ. Трагичният инцидент станал преди двайсетина дни. Пациентът бил опериран от рак на хранопровода. Състоянието му след операцията рязко се влошило и той починал. Шефът на болницата доц. Раденовски, който е хирург, обясни, че забравена марля не може да причини смъртта на опериран пациент. Тъй като болният е имал тумор, по-вероятната причина е карциномна интоксикация. „Излезе ли наяве нечия вина, ще наложим адекватно наказание”, увери доц. Раденовски. „Ако степента на провинението е висока, може да бъде уведомена и прокуратурата. За грешките трябва да се плаща”, каза още той и изтъкна, че дневно в “Пирогов” минават над 1000 души.

Меко казано, странно е, че едва след публикациите в пресата в “Пирогов” назначават комисия по случая. Логиката сочи обратното - веднага след инцидента да се нареди проверка. „Пирогов” е марка, в която вярват хилядите българи, излекувани и спасени там всяка година. Затова нека лекарите, които работят там, да я пазят по-добре, главно с качествен труд.

„Лекарска грешка уби родилка на 26 години”, „29-годишен мъж изпадна в будна кома след серия от лекарски пропуски”, „Експерти искат застраховка срещу лекарска грешка”. Това са само част от заглавията, с които периодично изобилстват пресата и телевизионните новини. Наказани за лекарска грешка обаче рядко има. Когато се заговори за съмнения в небрежност, съсловието се обединява и затваря. Лекарите безспорно спасяват животи. Те обаче също са болезнено чувствителни, когато се заговори за техни пропуски. Преди време открито скочиха срещу телевизионни кадри на техни колеги с белезници, подсъдими за подкуп. Кадрите единодушно са оценявани от съсловието като унизителни и ненужни. Унижение отново е общото чувство и при съмнения за небрежност. Уместно или не, то често се комбинира с пробудило се чувство за колегиалност. Защото, тези, които трябва да установят лекарска грешка са отново лекари. Едва тази година нормативно беше регламентирано съществуването на Агенция „Медицински одит”, която да следи за нередности сред лекарите. Институцията обаче още не е заработила. Иначе за лекарска небрежност или злоупотреби трябва да следи здравното министерство. То възлага проверки на свои експерти или национални консултанти. В конкретния случай със забравената кърпа в стомаха сега е сезиран националния консултант по хирургия. По-честата практика досега обаче е да се възложи проверка от етичната комисия в лекарския съюз, потвърдиха от институцията. Тя може да установи лекарска грешка обективно само на базата на т.нар. правила за добра медицинска практика. Те обаче още не са изработени от лекарския съюз, въпреки 105-годишната му история като съсловна организация. От тук възниква въпросът, без обективна база не е ли възможно при желание, някой колега да бъде оневинен и прикрит? И не е ли именно това причината за драстичната разлика между медийните лекарски грешки и обективното им потвърждаване в последствие. От лекарския съюз изтъкват като приоритет при сегашното си ръководство изготвянето на добри медицински практики. А на въпроса недосегаеми ли са докторите, трябва да знаете, че винаги може да получите отговора си в съда.

През 2008 г. икономическа полиция задържа с подкуп от 60 лева анестезиолога доктор Марио Сарафов от Клиниката по урология в болница „Пирогов”. Акцията бе проведена през февруари от полицаи от Шесто РПУ и Икономическа полиция. „При доказана вина, ще уволня дисциплинарно д-р Сарафов”, категоричен бе тогава доц. д-р Димитър Раденовски, изпълнителен директор на „Пирогов”. Лекарят е задържан в момент, в който е получавал подкупа от родителите на дете, което трябвало да оперира. Сигналът в полицията бил подаден от изнудваните родители, които изрично пожелали да останат анонимни. Икономическа полиция при Шесто РПУ е работила от близо шест месеца и по други жалби, подадени срещу лекаря.

„С твърда ръка трябва да се действа спрямо лекарите, хванати с подкуп, коментира тогавашния здравен министър Радослав Гайдарски. Те трябва не само да бъдат отстранявани, а и давани на прокурор. Някои дребни душички непрекъснато излагат професията и това най-често не са големите специалисти”, каза още Гайдарски.

В хода на досъдебното производство бе преценено, че д-р Сарафов е извършвал „трайна престъпна дейност и ...че не се касае за маловажен случай”. Той бе отстранен от работа със заповед на изпълнителния директор на „Пирогов” доц. д-р Димитър Раденовски.

Преди това на 12 март 2007 г. служители на Икономическа полиция арестуваха 47-годишния д-р Стоян Пернишки с белязани 300 лева. Пернишки първоначално бил поискал 1500 лв. от софиянеца Любомир Чолаков, чиято съпруга била пациентка на лекаря. Парите са били дадени в личния автомобил на доктора, докато двамата се возели в кв. „Изток”. Обяснението на 47-годишния доктор пред медиите бе, че върнал уиски и затова съпругът на пациентката му помислил, че иска пари.

В „Пирогов” се правят бързооборотни операции в извънработно време, без да се спазват стандартите по клиничните пътеки”, завиха анонимни източници. „За да се гони бройка, един анестезиологичен екип обслужва едновременно две операции. Министерството на здравеопазването и Здравната каса започнаха проверки.” Наказани заради нарушения в „Пирогов” обаче няма. Пета зала, в която се извършваха операциите, вече не работи, а манипулациите се правят в работно време”, допълват запознати.

От резултати от извършени проверки на здравното министерство става ясно, че дори и инспектиращите не са разбрали как се формират възнагражденията в болницата. В последствие са им изпратени документи, които да служат като доказателство, че екипите работят само по един трудов договор.

Нормално е да се попита - колко са тези гафове? Колко живота в България са загубени нелепо заради немарливост и непрофесионализъм? Докато в САЩ откровено признават, че американски лекари са допуснали погрешно лечение на 44 000 пациенти за една година и 7000 от тях са починали, у нас всеки свива рамене и се крие зад гърба на другия.

Вярно, в медицината е трудно да се докаже кой е крив и кой е прав. А и властва криворазбрана етика сред съсловието, че доктор доктору око не вади. Белите престилки отказват експертни оценки и да свидетелстват при разследванията на грешки на колегите им. Затова и делата срещу доктори се точат с години и биват прекратявани по давност. Не че, когато истината излезе наяве, ще върне живота на отишлите си залудо невинни хора. Но поне би донесла малка утеха за близките им. Крайно време е да се раздвижат високите етажи на медицинската власт. Не може да се прехвърля отговорността за нехайното и некачествено медицинско обслужване от институция на институция. Защото никой не е застрахован от лекарска грешка. А тя може да струва един живот.

Няма коментари: