сряда, 15 декември 2010 г.

КУРШУМИ ЗА ШЕФА НА ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ В МВР! КОРУМПИРАНИ ЧЕНГЕТА ГОТВЯТ УБИЙСТВОТО МУ!

Куршуми
Преди седмица има извършено покушение срещу шефа на “Вътрешна сигурност” на МВР. Това разкриха пред наш репортер хора вътрешни в системата. По тяхна информация случаят бил засекретен породи специфичността си. Тя се изразявала във факта че покушението било поръчано от действащи висши шефове в МВР които по всяка вероятност ще бъдат уличени в корупция. Публична тайна сред обществото ни е фактът че в момента в структурата на вътрешното министерство текат страшно силни процеси с цел тоталното отстраняване на “тумора” наречен корупция там. Волята на министър Цветано била непоклатима и това явно е уплашило висшите корумпирани ченгета. С елиминирането на шефа на вътрешната сигурност те целели не само да осуетят разследванията срещу тях но и изцяло да дестабилизират ситуацията в министерството коментират случая нашите информатори.
Проблемът за корупцията в МВР е във фокуса на обществените дискусии през последните месеци. Коментира се в докладите на европейските експерти, в изказванията на ръководни служители на вътрешното ведомство, в приятелски разговори и коментари „на маса”.
Преди повече от година Министерството на вътрешните работи заяви ясно, че признава съществуването на проблема и в сътрудничество със Скотланд Ярд започна въвеждането на мерки за превенция и противодействие на корупцията във ведомството и за формирането на институционална култура и навици, свързани с противопоставянето на всички видове корупционни действия в системата. Приемането на кодекс за полицейска етика, създаването на вътрешна комуникационна система за получаване на информация за корупционно поведение на служители на МВР, откриването на горещи телефони за сигнали на граждани са част от реализираните вече мерки.
Още през май 2005 г. министър Георги Петканов подписа заповед за въвеждане и популяризиране на основни принципи на служителите на МВР за превенция на корупционно поведение. Нормативният документ е насочен към постигането на високи стандарти на поведение и е в съответствие с договора по проекта на програма ФАР „Изпълнение на националната стратегия за противодействие на корупцията: „Развитие на единната система за противодействие на корупцията в МВР”, между министерствата на вътрешните работи на България и Великобритания.
Това, което не си казваме достатъчно ясно обаче е, че корупцията не е вътрешно ведомствен проблем на МВР. Всъщност този, който дава подкуп на полицай не е жертва, а съучастник в извършваното престъпление и с акта на подкупа умишлено пренася заразата на една злокачествена социална болест, която убива законността. Когато във вестниците пишат „Полицай отказа подкуп” това не е нравствен подвиг, а заловен извършител на престъпление по чл.304 от НК (който предложи, обещае или даде подкуп на длъжностно лице се наказва с лишаване от свобода до шест години). Защо хората предлагат подкуп на полицаи? Да вземем един конкретен пример – най-често цитирания. Водач е спрян за проверка, защото се е движел с превишена скорост. Той вече е извършил нарушение, след това извършва и престъпление – предлага подкуп на полицай, за да избегне административно наказание. След като вече е нарушител, става и престъпник и смята, че друг е виновен за това.

За година и половина заради корупция на прокуратурата са предадени около 86 полицаи. 52-ма служители на реда са дисциплинарно уволнени, след уличаване в корупция. Други 18-ет са наказани, а 8 са преназначени, за да бъдат извадени от корупционна среда. В корупционна среда са полициите на улицата и тези, които работят с граждани, показва статистиката. Проблемите с корупцията във вътрешното ведомство са обсъждани многократно от представители на МВР и неправителствени организации. Взимането на подкупи от униформени е характерно и по границите,показват още доста примери. Справянето с този проблем е важно от една страна, за да се повиши доверието на българите в органите на реда, но може да бъде разглеждано и като инструмент за утвърждаване на имиджа на страната ни в международен план. За да се противодейства на корупцията в последно време са отчита подобрена комуникация между дирекциите в МВР –„Инспекторат” и „Вътрешна сигурност”.
Още през септември 2009 г. обаче полицаи от пътни патрули са били събличани голи от свои колеги при проверки за прибрани рушвети. Това съобщава тогава Иван Савов, служител в Трето РПУ в София и член на синдикалната федерация в МВР. Съгласно заповед на Генералния комисар на МВР Калин Георгиев от 17 септември служителите на Пътна полиция и Охранителна полиция трябва да отчитат наличните си пари в началото и в края на работното време.
Иван Савов определи част от действията на отдел Вътрешна сигурност в МВР като грубо унижение към служителите на ведомството. „Патрул от двама служители с автомобил, до тях спира кола без обозначение. Оттам излиза група служители. На хората се отдава заповед да си извадят всичко от джобовете. Гледа се колко пари имат. Ако случайно имат повече от това, което според служителите по тяхна преценка е нормално, започват въпроси „тези пари от къде са”, „ти си корумпиран”. Много от колегите ги е страх да говорят открито за тези неща, но имаме случаи на хора, събличани за това”, каза тогава Савов. „Това не е начинът да се борим с корупцията”, заключи той. Служителите в МВР искат промени в закона и повече права при изпълнение на служебните им задължения.
Частни радари са новият начин за припечелване на родните пътни полицаи. За първи път висш шеф в МВР призна това пред медиите. “Работим по случай с нерегистрирани апарати за контрол на скоростта. Това са частни радари, които не са калибровани и одобрени. Изкарва си служителят „смяната” на пътя, прибира радара в багажника и си тръгва със заработеното”, обясни корупционната схема Румен Ганев, шеф на дирекция “Вътрешна сигурност” в МВР.
Катаджиите винаги са били символ на корупция, така че тази новина едва ли изненадва някого. Проблема си остава единствено за българина, не стига, че ни причакват по храстчета, ами че и фалшиви радари ползват. Междувременно жертвите по пътя, не само, че не намаляват, а дори се увеличават, ама то с такъв „контрол“ …
Наградени полицаи, отличени за залавянето на бандити, са засичани впоследствие от службите, че работят за престъпници. „Не можем да дадем повече подробности около тези случаи, тъй като в момента се води разследване”, категорични бяха шефът на дирекция „Вътрешна сигурност” Румен Ганев и началникът на дирекция „Инспекторат” комисар Николай Спасов. Според източници такъв е бил случаят с полицай Асен Асенов от столичното Първо районно управление, който се самоуби преди около година с незаконно притежаван пистолет.
Асенов беше заловен заедно с колегата си от „Охранителна полиция” Васил Христов при спецакция на антимафиоти и инспектори от вътрешната сигурност. Двамата униформени бяха обвинени, че са теглили с фалшиви кредитни карти големи суми от сметките на чужди граждани. Не беше ясно обаче откъде ченгетата са се сдобили с картите. В хода на разследването следователите установили, че пластиките са взети след залавянето на престъпниците, за което Асенов е бил дори награден.
„Може да се каже, че от 40 намерени карти, те са си оставили 10 за себе си”, коментира разследващ. След смъртта на полицая обвиненията срещу него ще бъдат снети. Негови колеги все още не могат да си обяснят мотивите за самоубийството, тъй като Асенов бил стабилен психически, а при самия арест се държал нагло с ченгетата, които го закопчали.
Случаят с Асенов обаче не е единствен. Друг полицай, заловил голямо количество наркотици, също впоследствие бил прихванат от колегите си, докато се заиграва с бандити. Според началника на отдел „Противодействие на корупцията” в МВР Стефан Куцаров честите промени в нормативната база, както и външният натиск от престъпници, които поставят служителите в зависимост, са основна предпоставка за корупция. „Може би само в МВР вадим на показ служителите, които сами залавяме за корупция. Аз неведнъж съм казвал, че звената за постоянен контакт с граждани са най-уязвими. Това са пожарните служби по места, които издават разрешителни, служителите на КОС, полицаи от Гранична полиция. Ние сме съставили два акта на полицаи, които не са издали разрешителни в съответния срок. Имаме и 2 установени случая на конфликт на интереси”, обясни директорът на Инспектората Николай Спасов.
Според ръководителя на дирекция „Вътрешна сигурност” Румен Ганев най-честите прегрешения на оперативните работници е изнасянето на класифицирана информация към престъпници и предупреждаването им за готвени срещу тях акции. Има също и констатирани случаи, при които полицаи са изнудвали бандити, след като са ги хванали в крачка. Нерядко криминално проявени лица са били завеждани като агенти с цел да не бъдат разследвани.

Ралица ВАСИЛЕВА

Няма коментари: