събота, 29 май 2010 г.

ПУСКАТ ДЪНКАТА!


Варненският Окръжен съд постанови 200 хил. лв. гаранция, за да пусне на свобода задържания при акция „Медузите”, Данаил Славов – Дънката. Бизнесменът обаче ще остане в ареста, до заседанието на Апелативния съд във вторник.
Преди да определи паричната гаранция днес, съдията-докладчик Янко Янков се допита до обвиняемия за личната му преценка за размера й, съобразно имотното му състояние. „Доколкото знам сте бизнесмен, през фирмите ви минават милиони оборот и е редно да ви бъде определена по-висока гаранция”, заяви той. Същевременно Дънката отвърна, че иска да бъде пуснат на свобода, тъй като е работодател на 1100 души и има неотложни бизнес дела. Той каза още, че размерът на паричната гаранция може да е 50 000 лв. Въпреки това съдията определи сумата от 200 000 лв.
Изменяйки мярката за неотклонение, Янков аргументира решението си като заяви, че не смята, че има опасност обвиняемият да извърши престъпление. Той допълни, че след като останалите трима задържани при акция „Медузите” са с по-леки мерки за неотклонение, следователно Славов също не трябва да е изключение. Решението на съда бе повлияно и от представените от защитата две решения на Варненския апелативен съд и на Върховния апелативен съд, доказващи, че не е източвал ДДС в големи размери чрез една от фирмите си.
Именно това дело, заведено преди две години за неправомерно теглене на данъчен кредит стана повод за провеждане на днешното заседание. На предното разглеждане на мярката за неотклонение на бизнесмена, съдия Янков обяви, че е готов да го пусне, но при условие, че защитата докаже, че производствто от 2008 година е приключило в полза на Славов.
Адвокатите на Дънката, Иван Томов и Димитър Димитров представиха днес и експертиза за здравословното състояние на майката на клиента си, Теодора Славова. Според документа, жената е с тежки заболявания, като се е подложила на оперативно лечение и има нужда от грижи. Съдът обаче не обърна внимание на този аргумент, изтъкнат в защита на тезата, че Даниел Славов трябва да пуснат на свобода.
Към момента той е в ареста за това, че през периода от 2003-та до 2007 година във Варна, заедно с екс председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов, шефа и главната счетоводителка на „Градски транспорт” ЕАД, Пенчо Пенчев и Йоанна Иванова, са участвали в престъпна група, сключвала неизгодни сделки за автобуси при условията на превишаване на власт и за лично облагодетелстване.
Днешното определение на Варненския окръжен съд подлежи на въззивен контрол в 3 дневен срок пред Варненски апелативен съд.

Няма коментари: