четвъртък, 27 май 2010 г.

ДЖИХАДЪТ НА ТРАКТОРА!

Могъщи задкулисни фактори обсъждали в тесен кръг възможните сценарии за излизане от засуканата ситуация по казуса с „Октопода”. Темата на дискретните рандевута е една - опциите за извеждане от Схемата на Алексей Петров-Трактора. Този слух обикаля знакови редакции в София и Варна. От два дни мълвата, че се бистри врътка за промяна на мярката на неотклонение на Трактора, придоби трогателно-мелодраматични нюанси.
Всичко се върти до прословутата „баналност на злото” – да се разберат и си стиснат ръцете титаните на българското политическо надземие, пардон и прочие, Алексей Петров и Бойко Борисов. Тези колоси на неПреходния конкубинаж между службите и „чистата политика”, ех, очевидно ще забавляват „публиката” и през поредното кризисно лято по нашите земи.
Усуквациите зад кулисите имат един проблем – как да се обясни на „публиката” просването по очи и неглижирането на разделението на властите. Защото лицемерието е космическо. Всички дрънкат за независимата съдебна власт на „бедните роднини на социално слабите магистрати”, докато мълвят в унес – „Разбери се с Бойко...”, „Не насъсквай кучетата си по Цветан...”, „Дай нишан на медийните си псета да пазят „тишина”...
И всичко това заради голямата цел – свобода за Алексей. Таймингът е подчинен на пожелателен „анекс” към Сценария – Петров да е навън за годишнината на управлението на ГЕРБ, ако е ясно, че дотогава няма как да има присъда. Има малък проблем – иде жътва, време за комбайни, не за Трактори. Което отвежда към остра хипотеза – ами ако хардовете около Цветанов са решили, че на Бойко страшно ще му трябва Трактор в ареста, когато настъпят дните за дълбоката оран на „подземния свят” през есента?!
В същото време Алексей Петров не може да бъде сравняван с експредседателя на Съвета във Варна. На него спазването на „тишината” му идва отвътре. Ако държат Трактора в ареста до четенето на присъдата, а съдът вземе, че го оправдае по „липса на доказателства”, да речем, ще стане архиинтересно. Тогава Трактора ще оре медийните целини с развят байрак. Защото няма да има друг ход. Сега вкарва в „тишината” своите медийни трубадури, защото очевидно му е писнало да бъде ВИП-арестант. И разбра, че с дунанми и газетарски клетви няма да излезе навън.
Нещо повече. Дори се заговори, че Алексей Петров-Трактора няма да се дърпа много, ако получи оферта да предложи на тезгяха медийното си влияние срещу свобода. И в миг прекрасен неговите медии да избухнат в дитирамби за „премиера като слънце”. И като захвърчат едни диписки, писани с долните палци...
И целият този ажиотаж заради една реплика на Бойко Борисов в епохалното, образцовото, ненадминатото интервю на Миролюба Бенатова на премиерското балконче – „Той трябва да ми вярва!”. Ами той Алексей с тази вяра може да откара половината мандат на ГЕРБ с мерки за неотклонение. През другата - да се включи в подготовката на предизборния щаб на Бойковата партия. Сарказмът може да дойде в повече само на онези, които вярват, че Трактора бил имал някаква роля в идването на Борисов на власт, защото бил наминавал към кметството от време на време. (Истината е, че Ахмед Доган изпращя Сергей Станишев заради врътките на „Гоце”, че ГЕРБ трябва да влезе в коалиция с БСП! И поради комбинациите на такъв като Сертов под благия поглед на Сергей преди и след 17 октомври 2008 г...)
Сегашната линия на поведение на Трактора е разбираема. Той иска резултати. Всички, които се изживяват за „босове”, искат „резултати”. Но възможните фактори за намеса са повече, отколкото, по всичко личи, е изчислил на този етап Алексей. Много повече от онези, които днес Румен Петков няма как да не премълчи при изслушването в комисията за контрол над ДАНС. Позоваването на „класифицирана информация” ще придобие комични характеристики. И все пак – „Запалката” ще подпали сценарийчето на част от Петровите врази. Костов и Атанасов има от какво да се притесняват...Не и Надка, разбира се, тя е вездесъща...Апропо. Всъщност дали точно нея не трябва да изслуша Комисията?!
Междувременно Трактора най-после реши да се съобразява с „народния легализъм” на Бойко, а „разделението на властите” да го остави за медийните песнопойки. В ерата на „народния легализъм” много популярни са били табличките с проклятия. Заклинанията срещу врага, като тези от ІV в., открити при лечебния извор на Минерва Сулис в Бат, са били с гарантиран резултат заради божествената намеса. За разлика от тирадите срещу Цветанов, изречени в зоната на „камерните мероприятия”. И така стигаме до височайшите плацикания в лечебните извори на Велинград. Хората на Трактора не само ще трябва да обещаят пред строя, че не застрашават сигурността на министъра, но и да се закълнат, че са се шегували. Което няма как да не е така, ако се съди по мижавия ескорт на Цветанов и смехотворните мерки за сигурност, които наскоро бяха демонстрирани във Варна.
Но това ще бъдат леките ангажименти за Трактора. Друга клетва ще иска от него властта. Не просто съблюдаване на пълна „тишина”, а обет за безжалостен исихазъм. Но това ще е за Цветанов. За Борисов, разбира се, е друго – там ще се чакат песни, пляски и медийни комплименти. Готов ли е Алексей да плати тази „цена” само заради едната по-лека мярка за неотклонение?! Или ще следва пътя на своя Джихад?!

Няма коментари: