понеделник, 28 юни 2010 г.

ЗАЩО СЪДЪТ ПУСНА БРЕНДО ЗАД ГРАНИЦА?


Един от ударите на МВР и прокуратурата отпреди няколко години - преборването на Брендо, рухна в съда. През април 2007 г. - при предния кабинет, Евелин Банев бе сочен сред емблематичните фигури в международния наркотрафик. Твърдеше се включително, че препирал печалбите от дрога от Латинска Америка за Европа. Както и на братята Маргени.
С днешна дата от това - ни помен. Но наяве излиза, че държавното обвинение яко е злоупотребявало с права, за да оправдава легендите. Установява го - с факти - съдията Иван Коев от Софийския градски съд.
Евелин Банев (Брендо) - един от основателите на “Източни финанси” ООД (заедно с Петър Петров-Амигоса и покойния Иван Тодоров-Доктора) бе задържан в края на април 2007 г., след като сам се яви в прокуратурата. Обявен е за издирване от февруари 2007 г., при положение че на два пъти сезира виден прокурор, че ще се яви на всяко повикване.
Обвинен е за участие в организирана престъпна група, както и че от октомври 2004 г. до май 2005 г. в Швейцария, в условията на продължавано престъпление, повече от два пъти внасял и теглил по банкови сметки престъпни пари (вече никой не твърди, че от наркотрафик). Съдът го задържа, после е освободен срещу 20 хил. лв. гаранция.
Чак две години по-късно, през 2009 г., след изтичане на всички позволени от закона срокове за “принуда” над обвинените, прокуратурата образува второ дело на Брендо - пак за пране на пари, пак в Швейцария, отново през 2005 г. Притисната от закона, отменя мярката за неотклонение и забраната за напускане на страната по първото дело. Но ги налага по второто. Стратегия! Дребна подробност е, че от 2009 г. досега Брендо ни веднъж не е викан за разпит или др. по новото му дело. И адвокат Ина Лулчева иска да се отмени забраната за напускане на България. Прокуратурата отказва. На друго мнение е съдът. Поместваме определението със съкращения.
О П Р Е Д Е Л Е Н И Е гр. СОФИЯ, 16.03.2010 г. СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ, председател: ИВАН КОЕВ
... В жалбата (на адвокат Лулчева) се твърди, че доводите в атакуваното прокурорско постановление са незаконосъобразни.
(Следва преглед на първото дело - от 2007 г., след ареста на Брендо, то има нов номер и дата в съда.) Производството по НОХД № 2222/09 г. на СГС, НО, 4-ти състав е прекратено с разпореждане от 14.08.2009 г., като делото е върнато на Софийска градска прокуратура (СГП) за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения.
Делото отново е внесено в съда с обвинителен акт на 16.10.2009 г. Производството и по това дело е прекратено с разпореждане от 26.01.2010 г., като е върнато на СГП за отстраняване на неотстранени процесуални нарушения.
За последен път делото е внесено в съда на 26.02.2010 г. ...
По досъдебно производство №15/09 г. (новото дело - б.р.), с постановление от 09.04.2009 г. Евелин Банев е привлечен като обвиняем за това, че на 18.11.2005 г. е извършил финансова операция - внесъл в брой 100 000 евро по сметка на регистрирана в Британските Вирджински острови фирма, в банка CREDIT SUISSE, Конфедерация Швейцария, като е знаел, че имуществото е придобито чрез тежки умишлени престъпления. ДП № 15/09 г. е образувано по отделени материали от ДП № 27/2006 (първото дело - б.р.).
При съпоставка на обвиненията по двете дела се установява, че деянието, за което Банев е обвинен по второто дело, е изключено от продължаваното престъпление, предмет на обвинението по първото дело... Но в случая са налице обвинения не за различни престъпления, а за отделни деяния, спадащи към едно продължавано престъпление по смисъла на чл. 26 от НК. Това действие на прокуратурата не само че не спомага за разкриването на обективната истина, напротив - затруднява го, води до процесуално разточителство, излишно товарене на съдебната система с разноски, прави невъзможно постигането на бързина в наказателния процес.
Отделно от това “клонирането” на дела е и заобикаляне на закона, явно се използва от прокуратурата като единствена възможност за преодоляване на ограниченията в продължителността на досъдебното производство и наложените в неговите рамки процесуални ограничения. Подобни действия на прокуратурата, доколкото водят и до незаконосъобразно засягане правата на обвиняемите чрез налагане на ограничителни мерки, представляват злоупотреба с власт.
В този смисъл ограничителната мярка “Забрана за напускане пределите на Република България”, наложена на обв. Евелин Николов Банев по ДП № 15/09 г., се явява незаконосъобразна и следва да бъде отменена, без да се изследва въпросът относно липсата или наличието на опасност обвиняемият да се укрие извън страната.
Определението е окончателно.

Няма коментари: