неделя, 27 юни 2010 г.

ИСТИНАТА ЗА ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМНИЦИ!


10 цигански фамилии делят по 1 милион лева на месец от телефонни измами. Въпреки че МВР прави арести всяка седмица, ромските босове са измислили нова схема, съобщиха пред „Монитор" разследващи от столичната полиция. Мошениците вече се представят за шефове на болници или отделения и искат по телефона суми между 5 и 7 хиляди лева за спешни операции. Печалбите от тази измама не падат под 30 000 лв. седмично. Толкова изкарва само една ромска банда, а според анализите на разследващите у нас действат около 10 мощни групи за телефонни измами.
Тежко въоръжени полицаи са проснали на земята една от бандите за телефонни измами в Левски.Те са си разделили част от малките провинциални градове и никой не влиза в територията на конкуренцията.
За най-влиятелни и добри в бранша са сочени мошениците от Левски, където цели цигански фамилии се занимават с подобни престъпления вече 15 години. За ромите в този край криза няма -
повечето живеят в разкош,
строят или вече са построили къщи с размерите на гимназии, а пред тях са паркирани последните модели S-класа на „Мерцедес", видя екип на „Монитор". Въпреки крещящият лукс ромските семейства от Левски, чиито палати се издигат до немския супермаркет „Плюс", рядко срещат проблеми от местната полиция, въпреки че живеят на 200-300 метра от районното. Обикновено до арести се стига, когато разследванията се водят от София. Такъв беше случаят от 12 май, когато тежката група по задържане „Кобра" към СДВР атакува една от фамилиите в Левски. Ченгетата натръшкаха 5-членна банда, която за последните години е разплакала и ограбила спестяванията на стотици пенсионери.
Според криминалистите от този край е произлязла и новата измамата, при която цигани се представят за лекари. За целта престъпниците предварително
проучват болниците в града,
в който ще търсят жертви. Обикновено се интересуват кой е шефът на ортопедията, след което се представят с неговото име по телефона.
„Добър ден, обажда се д-р Иванов. Дъщеря ви е при нас, паднала е и си е счупила много лошо крака на 3 места. Ще трябва да й направим операция и да й поставим златен пирон", чуват стотици пенсионери дневно по телефона. Гласът в слушалката е сериозен и сдържан. В повечето случаи измамниците взимат телефоните на жертвите от указателя и ги карат поред. Обикновено, докато опитният мошеник говори по телефона, друг негов съучастник
стене близо до слушалката, за да заблуди възрастния.
„Дъщеря ти я боли, затова плаче, но след като й направим операцията, ще й мине. Затова отивай бързо да търсиш парите и пак ще се чуем", казва мнимият лекар и затваря телефона. Ако все пак жертвата прояви разум и поиска да чуе своя близък, медикът казва, че в операционната джиесемите се изключват. „Ако искате да говорите с нея, трябва да отидете и да купите ваучери за предплатена карта и да издиктувате кодовете им", обясняват още мошениците. Това също е хитър ход от страна на ромите, като по този начин си зареждат собствените СИМ карти, от които извършват престъпленията. Анализите на разследващите сочат, че освен в Левски, мощни групи действат още в Горна Оряховица, Бяла, Вятово и Видин, а едни от най-известните фамилии са Златеви и Парушеви.
.
Наемат къщи за обажданията

Според разследващи зад тази ограда е действала една от групите за телефонни измами.Част от телефонните измамници не извършват престъпленията от собствените си къщи, а наемат други домове. Такъв е случаят с разбитата група през май в Левски. Разследващите тогава закопчаха петима души, докато „работят". За своя база измамниците използвали къщата на мъж, известен като бай Васил. През лятото той опъвал голяма тента на двора и докато си пие ракията, трима-четирима мошеници правели обажданията от неговия дом.
„Той наблюдава от двора дали минават непознати коли по улицата и ако възникне проблем, веднага предупреждава", обясниха криминалистите.
Източници на „Монитор" обявиха, че освен групата на бай Васил, в момента в Левски действа още една голяма банда, ръководена от мъж, известен като Митьо Келеша.
.
Променят гласовете си със стискане за гушата
За да не бъдат разпознати, преди да започнат да говорят по телефона, измамниците си стискат леко гушите. По този начин гласовете им се променят и дори разговорът да бъде записан от полицията, след това трудно се доказва кой е говорил.
Обикновено обажданията се извършват в интервала от 10 сутринта до 17,30 следобед, тъй като по това време възрастните хора са сами вкъщи, а децата им са на работа.
Телефонните измамници предпочитат да търсят жертвите си в големите квартали на столицата. От указателя взимат централите за „Люлин", „Надежда", „Дружба" и започват да звънят поред. На ден една група може да се обади на 300-400 номера.
Когато измамникът се обади и се представи за лекар, той не знае името на „пациента". В изненадата и уплахата си пенсионерът лесно може да бъде заблуден.
„В ситуация на силен стрес, каквото и име да му кажете може да го измамите. Понякога самите възрастни възкликват от изненада и назовават децата си пред измамниците", обясняват разследващите.

Няма коментари: