четвъртък, 25 февруари 2010 г.

Катрин Маркова : МВР ЗНАЕШЕ ЗА НАГЛИТЕ ПРЕДИ ГОДИНА!





На 11 май 2006 г. неизвестни наемници застреляха съпруга на Катрин Иво Марков пред дома им в София. Убийството му до момента не е разкрито. На 10 януари 2007 г. комисията " Кушлев" образува производство със запор на имущество на семейството за над 1 млн. лева. На 11 януари 2008 г. бандата на Наглите отвлча 14-годишния тогава Джорджо. 10 дни по-късно Катрин плаща откуп и й връщат сина й. В края на декември 2009 г. плененият ученик разпознал къщата, където са го държали Наглите. (Виж как един от бандитите е харчил парите от откупа по света и историята за Гребеца)
- Г-жо Маркова, как Наглите отвлякоха 14-годишния ви син на 11 януари 2008 г.?
- След убийството на мъжа ми Иво Марков брат муводеше и вземаше Джорджо от училището му. Беше ме страх да го пускам сам.
Тогава учеше в английска гимназия в кв. Изток и с чичо си се прибирали малко след 18 часа.
До блока ни четирима маскирани слезли от джип БМВ Х5, облечени в черни дрехи като на барети и с маски на лицата, ударили с оръжие по главата чичото на Джорджо. Казали "Падни! Полицейска акция!", сложили на детето ми чувал на главата и гокачили в колата си.- Как се свързаха с вас похитителите, за да преговарят за откуп?
- Още при отвличането бяха оставили на брата на мъжа ми предплатен телефон и му казали: "Дайте го това на майката!".
Минути след като отвлякоха детото ми, те са му дали да ми се обади от неговия си телефон. Той се свърза с мен, докато пътувах към вкъщи. Каза ми: "Мамо, не се обаждай в полицията, всичко ще е наред." Аз започнах да викам в слушалката: Джорджо! Джорджо! Но те веднага изключиха телефона и го изхвърлиха. Бяха му взели всички вещи, дори училищната раница с учебници и тетрадки.
Малко по-късно на телефона, който бяха оставили, получих SMS: "Ако искате да видите сина си жив, 2 млн. евро".
В първия момент си помислих, че са объркали, защото аз никога в живота си не съм виждала толкова пари накуп. Тогава директно поисках да говоря със служители от ГДБОП.
- Какво ви обясниха полицаите?
- Това беше може би третото отвличане. Казаха ми, че ако имам възможност е добре да събера парите. Съгласих се да ми подслушват телефона и бях непрекъснато във връзка с тях. После тръгнах от близки и познати да събирам пари. Започнах да пращам есемеси на похитителите, че имам запор от комисията "Кушлев", че нямам толкова пари, че информаторът им не е добре запознат.
Помня, че им писах, че ако има такива пари, лично аз ще им се моля да ги дам, само да ми върнат сина.
В този момент аз просто нямах нищо за губене, единственото ми дете ми е най-скъпото. Всяка майка ще реагира по този начин. Започнах да звъня, а хората сигурно ме мислеха за луда, защото аз не им казвам за какво ги събирам парите. Представете си как звучи да се обадиш и да поискаш например 100 хил. евро.- Колко пари успяхте да намерите?
- Събрах 200 хил. евро. През всичките 10 дни, докато държаха сина ми, водехме преговори. На ден поне 30 есемеса си изпращахме. Полицаите ги четяха и ме съветваха как да отговоря.- Пратиха ли ви снимки на детето ви, за да ви докажат, че е живо и здраво?
- Не, снимки не съм получавала, но се обадиха на 17 януари и ми пуснаха запис как синът ми чете текст от първата страница на вестник, излязъл същия ден. Джорджо и досега ми казва, че помни целия текст, който са го карали да чете.
През другото време ми пращаха есемеси, а като им писах, че не мога да събера толкова много пари, те ми отговориха: "Ти майтап ли си правиш? Искаш ли да те стимулираме с ухо или пръст на детето ти."- Кога занесохте откупа?
- На 21 януари вечерта. Чаках пред вкъщи, написаха ми да тръгна с колата по бул. "България" и ми казаха някъде в края на булеварда да оставя парите върху капака на една кола.- Описаха ли парите в полицията?
- Не, нямаше време, защото аз до последно ги нямах в наличност.- Как преживяхте 11-те дни, в които детето ви беше в плен?
- Изобщо не съм спала, обикалях да го търся по разни дворове и дувари. Една наша близка каза, че е имала видение, че синът ми е на ул. "Борова гора", аз намерих такава улица в кв. Лозенец и тръгнах там къща по къща да надничам. После след арестите прочетох, че една от къщите на Наглите била точно на улица с такова име, но в кв. Бистрица.- След като предадохте откупа как освободиха сина ви?
- 24 часа след като занесох парите, го пуснаха. на 22 вечерта в 11 часа го бяха изхвърлили на бул. "България" и ми пуснаха есемес. Намерих го в кв. Бояна, беше с вързани очи, и тиксо. Беше с неговите си дрехи, но го бяха събличали и го бяха пръскали обилно с ароматизатор.
- Какво разказа той после в полицията?
- Държали са го в една малка стая без прозорци. Седял е вързан с белезници за едно легло. Закрепили са го за една малко по-дълга верига, за да може да стига до една кофа, в която да ходи до тоалетна.
Последните дни от стреса вече въобще не се е хранел, дошло му е в повече. Притеснил се е и с мен какво ще се случи.
По късно той разпозна къщата, където са го държали близо до Камбаните.- След като ви върнаха сина вие сте давали показания в НСБОП, какво им казахте?
- След ужаса, който изживях аз започнах да си правя собствено разследване и стигнах до имената на Йожи и Прокопи, на които им казват Йожко и Поли.
София е много малка и доста хора знаеха, че те вероятно се занимават с нещо подобно. Дадох тогава трите имена на Прокопи и Йожи, бях намерила даже и мобилните им телефони и тях ги дадох на двамата служители в отдел "Терор" на ГДБОП.- Полицията направи ли разследване по вашата информация, викаха ли ви по-късно за нещо свързано със случая?
- Изобщо не ги разследваха, а още по странно е, че хората, на които казах имената на Йожко и Поли бяха уволнени и вече не работят в ГДБОП.- Защо според вас Наглите са решили да отвлекат сина ви?
- След убийството на съпруга ми в медиите се изписаха огромни текстове, че той е бил престъпник, че съм милионерка, че имам хотели на морето и други неща, които изобщо не са верни. Така тези хора са решили, че имат какво да вземат от мен. Всъщност хотелите на морето са на братовчедката на Иво Искра Капаноглу, той работеше при нея на заплата. Ние никога не сме били богати, нито Иво е бил сикаджия, нито имаме лимузини и къщи в чужбина.
Човекът от Наглите, който ни е набелязал, е Църо (бел. ред. - Цветозар Славчев-Църо бе задържан като член на бандата на Наглите). Този човек ми е съсед от 20 години и почти всеки ден се виждахме на кварталното кафе, което се намира до Военна болница и ходимвсички от квартала.
По време на отвличането той непрекъснато звънеше, интересуваше се дали съм платила. Искаше да разбере как вървят нещата с преговорите. За Църо преди арестите дори и не съм предполагала, че може да е толкова долен и да е замесен.
- Виждали ли сте Църо, след като освободиха от плен сина ви?
- Да, и той ме разпитваше колко съм платила. Аз му се оплаквах, той казваше, че било много ужасно. Повече с отвличане не са ме заплашвали, защото разбраха, че нямам нищо и нямат какво да вземат.- Според вас защо, след като още през 2008 г. вие сте дали имената на тези хора, те не са били заловени?
- Мисля,че те изобщо не са искали да работят по случая. А сега като Бойко Борисов стана премиер, той иска да разчисти цялата тази сган и е крайно време вече сме Европа, а тук не се живее.
Аз съм сигурна, че преди изобщо не е работено по случая, след като аз като съвсем страничен човек стигнах до тези имена, значи, че полицията, ако е разследвала е трябвало да ги залови.
Аз доскоро не вярвах на Бойко Борисов, но след като ми направи такъв коледен подарък с ареста на тези бандити, със сигурност вечесамо за него ще гласувам.
До края на м.г. ние със сина ми и майка ми живеехме в постоянен страх, като знаем, че похитителите са на свобода. Стояхме си почти през цялото време вкъщи като ошелници и треперех всеки ден, докато синът ми е на училище.- Как се възстанови Джорджо?
- Той се е стегнал и външно не дава вид, че страда, но със сигурност това за него са страшни драми за цял живот. Първите седмици, след като го пуснаха, не можеше да ходи защото от застояването му се бяха схванали краката.- В момента с какво се занимавате?
- Давам под наем фризьорския салон, който имам в кв. Борово. Живея с майка ми и сина ми. Нямам кой знае какви разходи, от години не съм пътувала в чужбина. Чакам да махнат запора на имуществото ми от комисията "Кушлев", за до го продам и да си платя взетите заеми за откупа за сина ми.

3 коментара:

Анонимен каза...

ti kva darta kurva si..........................ziala Sofia te znae,kakva dolna pacha si

Анонимен каза...

i az te znam koia si...???i na tebe Curko ti go slaga v ystata...shtoto si ot Ovcharci..!!!!

Анонимен каза...

Към горните нещастници:Независимо от това каква е Катрин Маркова никой няма право да отвлича детето й и да иска откуп.