събота, 26 юни 2010 г.

ЦЪРКВАТА ПОТЪНА В ДЪЛГОВЕ!


БПЦ дължи 2,5 млн. лв. от невнесени осигуровки за пенсия и здраве на духовниците. Ревизионният акт е съставен, но не е влязъл в сила, защото се обжалва, пише "Труд".
Църквата дължи 2,5 млн. лв. на хазната. Държавата е съставила на ревизионен акт на БПЦ, но той се обжалва и още не е влязъл в сила.
Това пише “Труд”, цитирайки източници, близки до данъчните. 2,5 млн. лв. висят на сметката на синода главно заради невнесени през годините осигуровки за пенсия и здраве на духовниците. Тъй като църквата се слави с пълен хаос в счетоводството, можело част от дълга да е преведен, но да не е правилно деклариран.
В църковните среди отдавна се носи мълва, че имат да дават на държавата милиони
което от време на време хвърля в паника коридорите на Синодалната палата, припомня "Труд". Духовници обаче бягат като дявол от тамян от подобни въпроси. Признават единствено, че в момента тече нова проверка на данъчните.
От НАП казват, че от началото на годината постъпват суми, включително наредени от отделни епархии.
ДДС не се плаща и не се изисква касов апарат при продажба на свещи
икони, при образователната, социалната и здравната дейност на църквата. Разследване на "Труд" установило и че Синодът не казва колко тона свещи годишно произвежда синодалният комплекс в “Илиянци” и как се следи дали някои храмове не правят злоупотреби.

Няма коментари: