понеделник, 21 юни 2010 г.

10 000 ЕВРО ЗА ГЛАВАТА НА ЮРИ ГАЛЕВ?

Между 5 и 10 000 евро е сумата, която се предполага, че е взел наемният убиец, изпразнил цял пълнител на автомат „Калашников" по мерцедеса на самоковския бизнесмен Юри Галев.
„Смятаме, че по него е гърмял аматьор, защото от 17 изстрела от близко разстояние е успял да вкара едва 5 в мишената. Трябва да се има предвид, че наемниците нямат ценоразпис, но по оперативни данни знаем, че покушението срещу човек без охрана и с утвърден маршрут не надхвърля 10 000 евро", коментира дългогодишен специалист в разследването на подобни престъпления.
Както „Монитор" вече писа, водещата версия за стрелбата по президента на футболен клуб „Рилски спортист" е свързана с бизнеса с дървообработване в региона. Това потвърди вчера и вътрешният министър Цветан Цветанов.
Работим по версията с т.нар. „дървена мафия" и в момента вървим към нещо,
което ни дава светлина в тунела, но е рано за конкретизиране", каза МВР шефът.
Криминалистите са убедени, че покушението срещу Галев и убийството на бизнесмена Стоян Стоянов, който беше надупчен по идентичен начин преди около месец, са свързани. И двамата са от с. Бели Искър, като къщите са им в съседство. Хора от селото разказаха, че са били близки приятели и имали интереси в дървообработването.
По Стоянов бяха изстреляни 18 куршума от автомат „Калашников", като три от тях попаднаха в целта и го раниха смъртоносно. Същото количество олово бе изстреляно и по мерцедеса на Галев.
„За толкова кратко гърмят по двама бизнесмени от едно село, които имат сходни интереси, това е много показателно. Възможно е дори
извършителят да е един и същ
и подготовката за първото престъпление да е помогнала много и при второто, защото бъдете сигурни, че районът е изучаван много подробно", коментираха криминалисти.
Една от версиите, които беше лансирана неофициално при убийството на Стоянов, е, че той е имал да взема голяма сума пари за изнесен дървен материал. „Ако двамата са работели заедно и са имали да вземат пари, е възможно поръчителят да е един и същ", обясни разследващ.
По случая със стрелбата срещу Юри Галев вече са разпитани 8 души, които са имали зъб на бизнесмена. Името на собственика на „Рилски спортист" през годините бе замесвано в редица хулигански сбивания, но според криминалистите това не е основателна причина по него да се стреля с автомат.
„В селото никога не сме имали проблеми с него. Преди около година си отвори цех за мебели и взе на работа местни момчета", разказаха вчера комшии на Галев в с. Бели Искър. Според местните единственият поминък по техния край е дърводобивът и туризмът. Само на 5 км от селото има два цеха за преработване на дървен материал. За печалбите им може да се съди по паркираните в района черни джипове.

Няма коментари: