неделя, 26 септември 2010 г.

ВЕСЕЛИН СТАМЕНОВ : ИСТОРИЯТА НА ЕДИН БЪЛГАРИН В "АЛ КАЙДА"!

Веселин СТАМЕНОВ
Когато преди години името на българина Тони Радев Миленов беше поставено до това на Осама бен Ладен в националния списък с лицата и организациите, спрямо които се прилагат мерките по закона срещу финансирането на тероризма, мнозина останаха учудени. Това беше първото българско име в този списък и Миленов беше сложен в специална графа – за лица, срещу които е образувано наказателно производство за тероризъм, финансиране на тероризъм, образуване, ръководене и членуване в организирана престъпна група. Целта на този списък е да се блокират парите, които ползват терористите, и той се актуализира в зависимост от промяната на решенията на ЕС и списъка на ООН. Тони Миленов е мюсюлманин. Известен е още с имената Тунджай Рамадан Рашид, Тунджай Рамадан Мюмюн, Тони Радев Кафеджиев. Това е било установено на 8 април 2004 г., след като от испанската полиция са поискали спешна проверка за лицето от българското МВР. Засечено е било още, че Миленов се е прибрал в България на 3 март същата година, повече от седмица преди атентатите в Мадрид на 11 март 2004 г. Малко по-късно той е арестуван, преди да влезе за молитва в софийска джамия. Разпитан е и след три дни е пуснат, тъй като съдът е решил, че няма възможност да се укрие и няма дос­татъчно доказателства за участие в атентатите. Името на Миленов отново нашумя преди две седмици, когато вестник „Ел Паис“ писа, че испанските органи, които разследват атентатите в Мадрид, искат отново да го разпитат и едва ли не екипът тръгва към София. От МВР категорично отрекоха да има подобно искане. Всички материали и показания са изпратени още през пролетта на миналата година в Испания, коментираха от вътрешното министерство по този повод. Самите испански разследващи били озадачени от твърденията на вестника.
Хасковската връзка. Испанската полиция стига до името на Тони Радев Миленов през април миналата година, след като копие от паспорта му е намерено в апартамента на бул. „Донастира“ в Мадрид. Там е живял Серхан бен Фахмет, по прякор Тунизиеца, смятан за един от организаторите на мадридските атентати. Тунизиеца се самовзриви в апартамент в мадридския квартал „Леганес“ заедно с още шестима терористи. Според испанския вестник българското разследване е показало, че Тони Радев е бил свързан с организацията „Мюсюлмански братя“, смятана за родоначалник на радикалния ислям. Тони Радев бил заподозрян, че е „разпространявал радикални ислямски идеи“ и е бил „разследван за сътрудничество с ислямски структури в района на Хасково, характерно с етническо турско-арабско население“. Фактите от българска страна обаче са малко по-различни. „Има достатъчно информация, че се е познавал с организаторите на атентатите, но няма достатъчно доказателства, че той е участвал в подготовката и извършването на терористичните актове, каза преди години тогавашният главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов по повод информациите в испанския печат. След като на 9 април 2004 г. Тони Радев Миленов е бил арестуван пред джамията в София, където е отивал да се моли, той е бил поставен под 24-часово полицейско задържане. След това с прокурорско нареждане е бил задържан още 72 часа и е бил освободен от съда. Той е признал, че се познава с Тунизиеца и че е живял с него в един апартамент до декември 2003 г., когато го е напуснал, тъй като съквартирантът му се оженил, но е нямал и идея с какво се е занимавал. Според испанския вестник обаче двамата са били забелязвани още през 2000 г. в джамия, известна като средище на Радикалните ислямисти в Мадрид, а през 2001 г. започнал да посещава лекции за исляма на имама на джамията Шейх Мунир. На разпитите Миленов е признал, че е работил в джамията, но според неговите показания там само чистел и миел чиниите. При проверка на банковата му сметка наистина били документирани парични преводи между 1000 и 2000 евро, а неговото обяснение е било, че това е била месечната му заплатата. Тони Миленов е роден на 6 януари 1978 г. в Поповец, Хасковско. Именно при обиск в родната му къща е била открита тетрадка, в която е имало чертежи и описание на испански как да се направи бомба. В тетрадката бил записан и телeфонният номер на Джемал Ахмидан-Китаеца, също заподозрян за терористичните актове. Според показанията на Миленов тетрадката му е била дадена от Серхан Фекмет - Тунизиеца, твърдят участници в разследването. Той трябвало да я пази, тъй като в нея имало важни неща, признал Миленов. Но експерти твърдят, че схемите, нарисувани в тетрадките, не са нито как да се направи бомба, нито къде да се сложи бомба. Според анонимните експерти това са водопроводни чертежи. Защо един обвинен в радикален ислямизъм младеж ще крие синя тетрадка с такива схеми? Необясним е и друг факт – при обиска в дома му полицаите са открили и брошура с ръководство на анархиста.
Обяснението, което Миленов дава за копието от паспорта му, открито в апартамента на Тунезиеца е, че последният е правел опити да му намери работа. Според българското разследване няма доказателства, че Миленов има отношение към подготовката на атентатите в Мадрид. Фактът, че Миленов се е прибрал на 3 март в България, го вади от кръга на заподозрените българи и по друга линия. По време на разследването на атентатите се появи информация, че хората, които са закупили телефонните апарати и симкартите, с които са взривени бомбите в Мадрид, са говорели български език. Самата покупка обаче е била извършена на 3 март, деня, в който Тони Миленов се е прибрал в България. Разследването срещу Тони Миленов продължава и сега, но няма доказана връзка между него и дейността на неговите съквартиранти. Възможно е терористите в Испания да са ползвали Миленов до един етап в подготовката на атентатите и след това да са го отстранили, предполагат разследващи, но няма доказателства за това.
До неотдавна Тони Миленов, или Тунджай Рашид, или както е новото му име, е учел в училището в Сърница, откъдето вече беше изключен. Неговите намерения били да завърши там и да се върне в Поповица. След шума около неговото име през последните няколко седмици обаче той се е скрил. От МВР твърдят, че знаят къде се намира. „Да речем, че го водим на оперативен контрол“, казаха от министерството лаконично и приключиха с темата.

Няма коментари: