вторник, 16 ноември 2010 г.

КОЙ ПРЕГАЗИ ТРАКТОРА?

ТРУПЪТ НА ПРОКУРОР КОЛЕВ
Бившият главен прокурор Никола Филчев е поръчал убийството на прокурора Николай Колев, а "мократа поръчка" била изпълнена от барети, близки до групата на Алексей Петров. Разкритието направи вчера германският разследващ журналист Юрген Рот, който миналата седмица бе на посещение в България, за да представи новата си книга. Според Рот информацията си той получил лично от вътрешния министър Цветан Цветанов.
В София журналистът се срещна с премиера Борисов, с вътрешния министър Цветанов и със сочения за ръководител на групата на Октопода Алексей Петров. "От разговор с министър Цветанов научих, че убийството на бившия прокурор Николай Колев е било поръчано от тогавашния главен прокурор на България Никола Филчев и че самото убийство е било извършено от баретите на Алексей Петров", казва Юрген Рот пред Дойче веле.
Рот разкри още, че на съвестта на Никола Филчев лежи и друго поръчково убийство
Става въпрос за смъртта на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, която бе убита през февруари 2000 година в столичния квартал "Стрелбище", добавя Рот.
Той е научил от вътрешния министър Цветанов, че и това покушение е било поръчано от Филчев и изпълнено от баретите на Алексей Петров. Последният обаче е бягал от темата по време на срещата си с Юрген Рот, съобщава още Дойче веле.
По делото за убийството на Надежда Георгиева двама свидетели под клетва заявиха преди около две години, че именно Филчев е поръчителят. Съпругата на Николай Колев - Нанка Колева, която е прокурор, бе единият от тези свидетели. Тя самата отдавна твърди, че Филчев стои и зад разстрела на съпруга й.
В момента разследващите разполагат с информация, която ги насочва към
трима заподозрени като физическите екзекуторина прокурора. Минути преди разстрела му мобилната клетка, намираща се до спешния център "Пирогов", са били засечени три телефона. Според разследващите тримата притежатели на телефоните са си препредали, че "човекът идва". Тези телефони вече са иззети и в момента МВР работи по новите доказателства по делото.
Според вдовицата на застреляния през 2002-а варненски магистрат поръчката за ликвидирането на съпруга й дошла от Никола Филчев. А с организацията на убийството били натоварени Алексей Петров и тогавашния шеф на баретите Филко Славов.
На 28 декември 2002-а Никола Колев е разстрелян пред дома си. Следва неуспешно разследване на атентата. Години по-късно Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди България за неизяснените и досега обстоятелства около убийството на Колев. За това "посегателство върху правото на живот" семейството на убития ще бъде възмездено с 30 хил. евро.
Съдиите в Страсбург отбелязват, че българските власти са разполагали с твърди доказателства за наличието на сериозен конфликт между Колев и Никола Филчев
Те са знаели, че Филчев е нареждал и одобрявал насочени срещу Колев противозаконнидействия като отстраняването му от поста.
Разследването на убийството обаче протекло под контрола на главния прокурор до изтичането на мандата му през 2006 г. Следствието било прекратявано нееднократно - за последен път през септември 2008 г. заради неспособността на компетентните власти да идентифицират автора на убийствотo.

Няма коментари: