четвъртък, 18 ноември 2010 г.

ЯНЕ ПОЩАЛЬОНЪТ НА ТРАКТОРА!

Колаж " ПОЛИТИКА"
Голямо оживление настана на тихата софийска уличка „Арарат”. Откакто съдът пусна Алексей Петров-Трактора под домашен арест, мястото заприлича на Женския пазар. С тази разлика, че някои от посетителите предпочитат да останат незабелязани. Иначе, в обсъжданите теми разлика няма. Чепкат се всякакви въпроси – политиката и политиците, пенсиите, икономиката, даже националната сигурност.
Александър МихайловЯне Янев отива на килимчето на Трактора, следван от малкото си останали парламентаристи. В сряда, 10 ноември /дали датата е избрана случайно?/ на „Арарат” се изсипа цяла парламентарна група. Народните представители от партията в период на разпад „Ред, законност и сигурност”, начело с лидера си Яне Янев пристигна на спявка при Трактора. Янето, както винаги, със свитък листове в ръка. Не ги размаха пред репортерите. Големи тайни трябва да са били изписани върху тях.
За какво могат да си говорят неколцина парламентаристи с един арестант, обвинен в тежки престъпления, можем само да гадаем. Според Янето били обсъждали въпроси, свързани с националната сигурност, бюджета и банковата система. Надали. По-вероятно е тема на „заседанието” да е бил поредният компромат, с който свитата на Трактора ще се пробва да разчисти пътя му към властта. Трудна работа, но Янето от трудности не се плаши. Луд умора няма.
От известно време насам лидерът на РЗС шумно размахва пред медиите всевъзможни листове и папки, „уличаващи” политици от управляващата партия в неморалност, далавери и корупция. През ден, през два той изстрелва поредния халосен патрон по неслучайно избраните мишени, с ръждясала ловна пушка, която друг съвсем не безкористно е сложил в ръцете му. Поръчковите политици си приличат по стръвността, с която преследват набелязаните им от кукловодите мишени, но се различават в начина на действие. Такива като Яне Янев са просташки брутални, хвърлянето на кал е малката цел, голямата е да сеят непрекъснато недоверие към политическата класа.
На 6 септември 2003 г. лидерът на НС-БЗНС Яне Янев е арестуван в ресторант край Нова Загора, където вечерял със заместника си Минчо Минчев. Повод за задържането му е бойна димка, хвърлена в салона на бившия профсъюзен дом в Пловдив, където се провежда изнесено заседание на Националния съвет на СДС. След като димът се разнася, в залата са открити агитационни материали на НС-БЗНС с провокационно съдържание. Междувременно Яне поема политическата отговорност за деянието. По този повод тогавашният вътрешен министър Георги Петканов казва за него „Не го броя за политик, той е просто хулиган.”
Лидерът на партията менте, защото дори по име тя копира влиятелната по онова време коалиция БЗНС- Народен съюз, прекарва нощта в ареста, грозят го две години затвор, тъй като е обвинен по два члена от НПК и за възпрепятстване на масово събрание.
Но вместо да получи подобаващо наказание и приключи с политиката завинаги, Яне се измъква сух от аферата. Дори впоследствие си изкарва документи от прокуратурата, от които се вижда, че е невинен и няма нищо общо с този случай.
Тези, които потулват скандала, са същите, чиито поръчки Яне винаги е изпълнявал безпрекословно. Но имената на главния прокурор по това време Никола Филчев и агентът в НСС Алексей Петров остават скрити. Днес обаче няма съмнение, че те са дърпали конците на момчето за мръсни поръчки. За да видим матрицата, по която се действа, нека припомним думите на Яне, малко преди да бъде задържан:”Ние дадохме ясен политически знак и предупреждаваме всички политически мафиоти, че това е една малка репетиция. Ако сградата на СДС в Пловдив пушеше, то България гори, от това хората да мислят как биологически да оцелеят“. Цитирахме го неслучайно, а защото същият рефрен се повтаря и днес. Сякаш този политически Барон Мюнхаузен се е дръпнал за косите и пее една и съща песен, сменя само мишените.
Не по-малко интересна е политическата повратливост на Яне. В момента, в който се озова депутат от ОДС, забрави земеделското поприще и стана специалист по цепене на десницата. Това не му стигна и реши, че чрез партията си, по-известна като „Ред, законност и държавна сигурност“, може да се изявява като аграрконсерватор. Паралелно с това заработва на парче. Нека да припомним само кой в края на миналия парламент поиска да бъде вдигнат прага за коалиции, кой в началото на тази година провали импийчмънта на президента, а днес първи с чепка грозде припна да посети в дома му Трактора, пуснат от негови длъжници магистрати в домашен арест.
Тази му непоследователност, издаваща шум на финикийски знаци, няма начин да не му изиграе лоша шега. Защото той не можа да овладее една постоянна линия на политическо поведение, че да получи своя физиономия. Днес Яне няма възможност дори да шавне, без да е поискал разрешение от Трактора. Хванат е на къса верижка и ще бъде на нея, докато има нужда от него. Той ще е острието на всички, които могат да спасят Октопода.

Няма коментари: