събота, 20 ноември 2010 г.

ВЕСЕЛИН СТАМЕНОВ : КРАДЕ ЛИ ТУРЦИЯ ТОК ОТ БЪЛГАРИЯ?

Веселин СТАМЕНОВ
Токът ще поскъпне с 10%. Не – с 5%. А всъщност може и да поевтинее. Това беше объркващият дебат между енергийния регулатор, производители и търговците на ток за това колко трябва да струва електроенергията от 1 юли. Да, в един дебат е нормално да се сблъскат различни позиции. По-интересното тук е как само в рамките на месец бъдещата цена на тока стигна от драстично увеличаване до очаквано намаление. Подобни амплитуди показват само едно – нещо в ценообразуването е сгрешено.
Около обсъждането на антикризисните си мерки правителството даде да се разбере, че именно в начина на определяне на цените ще търси резерви за поевтиняване на тока. Възможните опции премиерът Бойко Борисов и министрите видяха в решаването на проблемите с дългосрочните договори за изкупуване на ток и в работата на ЕРП-ата.
Търговията с ток е сладка работа, след като близки до политиците се занимават с нея. Неуспелият кандидат на БСП за кмет на София Георги Кадиев лъсна в далавера с търговия на ток в края на миналата година. Фирмата на съпругата му Соня – „Енерджи съплай” ЕООД, е получила от ДКЕВР лиценз за износ на електричество, без да отговаря на законовите изисквания, като само за 2008 г. е калкулирала печалба от около 5 млн. лева.
Това разкрива в интервю бившият шеф на НСС и лидер на ДСБ – София, Атанас Атанасов. Според него Соня Кадиева е получила разрешителното заради връзките на съпруга си и протекциите над него от страна на Румен Овчаров. Лицензът е бил предоставен по времето, когато той беше министър на икономиката и енергетиката. Впоследствие „Енерджи съплай” сключва и две сделки за износ на ток за Сърбия и Турция – с АЕЦ „Козлодуй” и с ТЕЦ „Марица-изток”. Принципал и на двете дружества е икономическото министерство. „Румен Овчаров е откачил едно клонче от енергийната мафия и е казал – ей тук – да се храни Георги Кадиев”, обобщи Атанасов.
Потърсени за коментар от ДКЕВР отсякоха: „Енерджи съплай” има лицензия от 20 декември 2007 г. и към момента на издаването є дружеството е отговаряло на законовите изисквания.” Проверка в Търговския регистър и информационната система ДАКСИ обаче показа, че фирмата е регистрирана от съда на 30 октомври 2007 г. – само месец и половина преди енергийният регулатор да й предостави лиценза. Отделно според Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката разрешително се предоставя само ако са изпълнени три конкретни условия – банкова гаранция от 150 000 лева, регистрация в България и опит в сферата на енергетиката. Фирмата на Кадиева действително е регистрирана у нас. Съпругата на неуспелия кандидат за кмет е предоставила и документи, че разполага с нужната гаранция, като според Атанасов парите са дадени от дружеството на Георги Кадиев „Кадиев глобал”. Фирмата обаче не притежава нужния опит в сферата, тъй като е създадена само месец и половина преди това. Пак според наредбата, в случай че дружеството, искащо лиценз, е новоучредено, ДКЕВР е задължено „да изиска данни от него дали съдружниците или акционерите в него имат опит при извършване на подобна дейност”.
Собственик на „Енерджи съплай” ЕООД е Соня Кадиева. Тя е завършила международен туризъм във Варна и няма нищо общо с енергетиката освен добрите взаимоотношения на съпруга си с бившия енергиен министър Румен Овчаров.
Още по-любопитен е фактът, че учредителният акт на фирмата, който Соня Кадиева е предоставила на Търговския регистър, е от 4 март 2008 г. – три месеца след като дружеството е получило лиценза. Според специалисти по търговско право това най-вероятно се дължи на промени в седалището на дружеството или в собствеността му. Друг учредителен акт в търговските регистри обаче не фигурира. Самата Соня Кадиева отказва коментар на каквито и да било въпроси. В това число и как е получила лиценза, след като няма опит в сферата. „Не е нужно този въпрос да се раздухва.”
Проверката в офиса на фирмата „Енерджи съплай“ показва, че се помещава в апартамент с общо три бюра за също толкова служители. Отговор на въпроса как точно дружество с толкова скромен персонал е успяло да калкулира 5 млн. лева печалба не беше даден. На два адреса е регистрирана фирма „Енерджи съплай” според данните в ДАКСИ – ул. „Синчец” № 10 и ул. „6-ти септември” № 24. Проверка показа, че на първия никога не се е помещавало дружеството. На столичната ул. „6-ти септември” № 24, където е регистрирана и фирмата на съпруга й „Кадиев глобал”.
През пролетта на миналата година стана ясно, че България е една от 25-те страни от ЕС, срещу които Европейската комисия започва наказателна процедура заради пречки пред свободния пазар на ток. По принцип целта на либерализацията е производителите и търговците на ток да се конкурират в търсене на клиенти, а крайният потребител да печели от това. Практиката обаче буди и разочарования за клиентите.Според регистъра на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране лицензии за търговия с ток у нас имат 64 дружества. От тях обаче едва около 20 реално работят. Причината е, че заради кризата цените на тока на Балканите са паднали за година почти наполовина.Лидерът на ДСБ Иван Костов обяви преди време, че дава на прокурор трима бивши енергийни министри – Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров.Костов отказа подробности, но по-рано спомена, че страната ни е била ощетена от продажби на ток с около 300 млн. евро. От прокуратурата пък заявиха, че не проверяват бивши министри, а бивши шефове на НЕК за продажби на ток на чуждестранната компания ЕФТ в периода 2004-2007 г. Това е втора проверка. Предишната приключи с мнение, че няма нарушения. Новият сигнал е подаден от зам.-председателя на “Екогласност” Петър Троянски през 2007 г., а досъдебното производство е образувано през май миналата година.
Провалът на „Сделката на века”, както бившият премиер Иван Костов наричаше споразумението за износ на ток за Турция срещу строежа на „Горна Арда”, постави НЕК в трудно положение през 2003 г. Огромни количества енергия изведнъж се оказаха излишни. Вече нямаше кой да плати и договорената с Турция цена – 3,55 американски цента за квтч. Но НЕК все пак успя да продаде тока – 8,825 млрд. квтч, за респектиращата сума от близо 610 млн. лева.
Според Костов става дума за далавери за стотици милиони левове с които е ощетена държавата за сметка на югоизточната ни съседка. Сметките му в качеството на финансист доказват че Турция била толкова облагодетелствана от далаверата че на практика токът и излизал почти без пари. Иначе акано става въпрос зза реална кражба на държавата в която Турция има пряко участие. Първият сигнал е за незаконна търговия със скрап. При ремонта на ТЕЦ „Марица-изток 2” подменени инсталации са били препродавани за скрап чрез фирма посредник. Освен това в периода 2004-2007 г. мини „Марица-изток” са продавали на ТЕЦ-а въглища на завишени цени. Стойността им е била с 20 лв. по-висока от цената на свободния пазар. На практика въглищата са продавани с 30% по-скъпо, което е довело до непрекъснат скок на цената на тока от ТЕЦ. Това беше постоянен повод Милко Ковачев и Румен Овчаров да лобират за втора АЕЦ и да изтъкват, че ако „Белене” бъде построена, токът ще поевтинее. С мотива, че ядреното гориво било по-евтино от въглищата. В сигнала до прокуратурата е записано още, че клон „Ремонти” на ТЕЦ „Марица-изток 2”, създаден през 2003 г., е извършвал доставки без сключени договори. Така през 2006 г. сумата за ремонти в централата е надхвърлила с 8 млн. лв. предварително предвидените, а през 2007-а – с 2 млн. лв. Най-голямата далавера обаче е била осъществена чрез износа на ток за Гърция и Турция чрез посредническата фирма EFT AG. От нея държавата е ужилена с 316 млн. евро. Проверка в ДАКСИ сочи, че управляващи във фирмата са били Зоран Ивкович, Младен Стийович и покойният вече Димитър Калчев. Собственик се води „Холдингс АпС”, регистрирана в Дания. Сделката между НЕК и ЕFT е сключена през 2004 г. В следващите 3 г. са изнесени общо 8,8 млрд. квтч. Посредникът купувал тока от НЕК на по-ниски цени от тези на вътрешния пазар и го продавал двойно по-скъпо. Освен това EFT е избрана без конкурс. За да маскират незаконните си действия, от управата на НЕК уж били изпратили факсове до различни компании да изнасят ток, но никой не проявил интерес. Според прокуратурата обаче факсовете са пращани по-късно. Запитвания до фирмите кандидати за износ показали, че те никога не са били уведомявани, че има подобна оферта на НЕК.

Веселин СТАМЕНОВ

Няма коментари: