петък, 23 април 2010 г.

ДОКТОРИ УБИЙЦИ!


2-годишно момченце от Варна почина от сепсис, след като в продължение на 3 дни лекарите от две варненски болници не успяват да поставят точна диагноза.
Родителите обвиняват медиците в немарливост и нехайство. Варненската окръжна прокуратура образува досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост.
В неделя срещу понеделник малкият Данаил започва да повръща. След консултация личният лекар дава направление за болница. Родителите потърсили помощ в Спешния център на "Св. Марина", но оттам били препратени в "Св. Анна" с обяснението, че няма места.
Майката твърди, че там никой не е обърнал сериозно внимание на Дани. Лекар обяснил повръщането с никненето на зъбки. Едва след като състоянието на детето се влошило, медиците го насочват отново към университетската болница "Св. Марина".
Направени са две рентгенови снимки, но едва след втората детето е оперирано. Родителите са потресени от факта, че детето им е изнесено от операционната в одеяло и така е пренесено от 2-я до 5 -тия етаж. Бащата е трябвало да купува лекарство срещу температура. Изпълнителният директор на болница "Св. Марина" проф. Красимир Иванов заяви, че детето е имало вродена аномалия на червата, която се установява едва при поява на усложнения. Дефектът е лечим, но при поставяне на точна диагноза. Проф. Иванов заяви, че ако бъде установена небрежност или лекарска грешка, ще бъде безкомпромисен.

Не дали легло и носилка за 2-годишния Данаил след операцията, майка му го изнесла на ръце Възмутени от "грубото отношение на медицинския екип в болница "Света Марина" и липсата на адекватни и навременни действия" са родителите на 2-годишния Данаил, който почина след операция вчера. Детето е прието в тежко състояние през нощта, но първите изследвания са направени чак на следващата сутрин.Според bTV най-фрапиращите твърдения на родителите са:
Лекарите смятали да четат в интернет какво да правят
Операцията е направена твърде късно
След хирургическата интервенция майката изнася на ръце Данаил - без легло, без носилка, като той дори не е настанен в реанимация, а в обикновено детско отделение, където лежат други болни деца. Директорът на варненската болница "Света Марина" - професор Красимир Иванов, обяви, че ще се произнесе категорично след резултатите от аутопсията. Назначена е и вътрешна проверка в болницата - паралелно с тази на прокуратурата."Разпоредил съм аутопсия. Ако установя, че има длъжностни лица, нарушили устройство, дейността и правилника на "Св. Марина", ще упражня правомощията си на директор и виновните ще бъдат санкционирани", каза професор Иванов.Според лекарите от болницата най-вероятна причина за смъртта на Данаил е вродена аномалия "Мекелов дивертикул".Тя се среща в 1,5 до 2% от хората, като в повечето случаи се открива в детска възраст. При настъпили усложнения смъртността е до 12%, а при наличието на съпътстващи проблеми с червата животът на пазидента е "50 на 50".

1 коментар:

Анонимен каза...

Дано Бог ги "санкционира" ВСИЧКИ!!!