събота, 19 февруари 2011 г.

ДЕПУТАТ ОТ ДПС ВЛИЗА В ЗАТВОРА ЗАРАДИ КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ! Разследване на прокуратурата приключва със сериозно обвинение....

Купуването на гласове на избиратели е едно от трудните за доказване престъпление. За това говорят и конкретни случаи със задържани, които са правили предизборна агитация в едно село, например, но след това категорично отричат, да са предлагали пари. Сега редът за доказване на този вид престъпление е регламентиран в Наказателно-процесуалния кодекс, което дава основание на експертите да вярват, че въпросът вече не е толкова на законодателство, колкото на правоприлагане.
И тук нещата обаче удрят на камък, например ако си припомним, колко трудно България се справя с налагането на закона в практиката, каквито са и най-честите критики от Брюксел към София. А особено в България имаме нужда от спешно правоприлагане заради масовата практика за най-нагло купуване на гласове предимно в ромските квартали. Тази порочна практика междувременно се е превърнала в нещо като задължителна характеристика на всякакви вотове в България, и е крайно време тя да бъде пресечена. Опити в това отношение и преди са правени, най-малкото е заявявана политическа воля за това, и като че ли обаче нещата стигат само дотук. Ако приемем, че е налице законовата база, т.е. щом законът третира купуването на гласове като престъпление, значи е време, правоприлагащите органи да се задействат.
Ще рече, в деня на изборите органите на МВР и прокуратурата да се намесят, като попречат на търговията с гласове. Това е на теория. Как стоят обаче нещата в практиката? Реалистично ли е да очакваме това да се случи? Сега процедурата по доказване на този вид престъпление е много сложна, бавна и тромава. А оттук - и малко ефективна. Вече има информации, че по места се събират личните данни на хиляди избиратели с цел, те да бъдат вербувани за гласуване по указан отвън начин.
Говори се, че цената на един глас вървяла между 50 и 80 лева, че били активизирани определени участници в предизборната надпревара, включително криминогенния контингент, твърдят от инициативата „Не на купуването на гласове”. С промените в Наказателния кодекс преди години бяха криминализирани действията на тези, които купуват гласове. След това се предложи, с друга поправка да бъде криминализирано и действието на тези, които си продават гласа.
Съгласете се, че това е доста популистко, защото е утопия да очакваме, че в едно ромско гето, например, където са раздадени пари на калпак на няколко хиляди души, съответно ще бъдат образувани и няколко хиляди предварителни производства! Затова и следващата идея - продажбата на гласове да бъде третирана като административно-наказателно нарушение, което да се наказва с глоба до 500 лева.
Най-много досъдебни производства за купуване на гласове има в полза на „Лидер” и „Атака”, следвани от ДПС и НДСВ. Това съобщи след изборите през юли 2009 г. прокурор Емилия Пенева, която координираше щаба на ДАНС, МВР и прокуратурата срещу изборната търговия.
Четирите партии са следвани от Българска нова демокрация и РЗС. Данните за досъдебните производства са общи за изборите за европарламент и за национален парламент.
Пенева уточни, че в прокуратурата са получени общо 189 сигнала за купуване на гласове за абсолютно всички политически партии. Изключение правела Синята коалиция, за която има само няколко отделни случая.
За двата вота са образувани общо 68 досъдебни производства, като две трети от тях са срещу известен извършител. Разследващите са установили пет организирани престъпни групи, които са се занимавали с купуване на гласове в София, Плевен, Хасково, Сливен и Левски.
Известният с лозунгите си „Да спрем корупцията” лидер на РЗС Яне Янев падна под ударите на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика. Срещу Янев бе образувана преписка, съобщи ротационният председател на комисията Димо Гяуров. Проверката е по сигнал на народните представители от „Атака” Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Сигналът е за купуване на гласове, както и натиск върху народни представители да поемат финансови задължения, поясни през април Гяуров. В преписката се твърди, че лидерът на РЗС е купувал гласове чрез натиск върху депутати, карайки ги да подписват документи за финансови задължения. Става дума за запис на заповед за 100 000 лв. Според подадената информация голяма част от водачите на листи, бивши депутати, са били притискани да подписват такива документи. В края на миналата година обаче точно Сидеров беше обвинен, че депутатите от „Атака” са подписвали запис на заповеди, че му дължат по 150 000 евро.
По повод слуховете, че един от задържаните при операция „Наглите” - Антон Петров - Хамстера - е бил свързан с купуване на гласове в полза на РЗС, Яне Янев категорично заяви, че това не е вярно. Димитър Абаджиев от своя страна поясни, че първоначално вътрешният министър Цветан Цветанов е заявил, че Хамстерът имал връзки с Алексей Петров, а от там и с РЗС.  Това се доказва и с разследване траяло месеци но което приключва до седмици уличава настоящ депутат на Яне който е близък с Хамстера и е участвал пряко в пъклената схема по купуване на гласове, разбрахме от наши хора в националното обвинение. Очаква се срещу иначе водещият се за независим народен представител да има обвинение след това да му бъде поискан имунитетът и по всяка вероятност да бъде осъден. Същото чакало и настоящ депутат от ДПС, разбрахме още от информаторите ни. Изглежда новата власт се е заела сериозно да въведе ред в държавата защото отдела доста голям ресурс в борбата с организираната престъпност, коментират скандалните случая видни експерти. Според тях едно такова разследване траещо месеци свързано с купуването на гласове струва доста на страната ни, но само на тази цена ние можем да си откупим наименованието правова държава. Упоритостта на ГЕРБ е впечатляваща и според тях управляващите заслужават похвала за това.
През миналата година кметът на новозагорското село Баня Мурад Ибрям от ДПС бе осъден за купуване на гласове в полза на „Атака”. Парадоксалният казус е решен от Районния съд в Нова Загора. Ибрям се признал за виновен и след споразумение с прокуратурата получил наказание от 9 месеца пробация и глоба от 1300 лв. за това, че в деня на евро вота е плащал на хора, за да гласуват за определена политическа сила.
На 7 юни кметът агитирал предимно роми в центъра на селото да пуснат бюлетината за националистическата формация. Местните не могат да си обяснят поведението на депесаря, като се има предвид, че двете партии са радикални опоненти. Присъдата срещу Мурад Ибрям се основава на събраните доказателства. Според прокурора по делото Даниела Славчева има достатъчно данни за извършеното престъпление.
Десет хиляди лева и една година условно за купуване на гласове в полза на коалиция „Ред законност и справедливост“ постанови Районният съд в Пловдив за Иван Величков (57) от Аджисан махала. Присъдата е с тригодишен изпитателен срок, Величков няма право да заема и държавна служба. Намерена е тетрадка, в която пишело: „Ян. Янев, коалиция „Ред, законност и справедливост“ №11, като е сбъркан номерът на бюлетината“, коментира прокурорът Галина Андреева.
През февруари Централната избирателна комисия изпълни искането на Конституционния съд да преизчисли вота в 23 избирателни секции в Турция. Като рекапитулация ДПС губи един мандат за сметка на ГЕРБ и съответно има промени в персоналния състав на три други партии, които променят своите мандати по места.
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви решението на Конституционния съд, с което се обявява за незаконен изборът на трима депутати – Мариана Даракчиева („Синята коалиция”), Рушен Риза (ДПС) и Атанас Семов (РЗС).
Причината: незаконосъобразност на проведените избори в 23 избирателни секции в южната ни съседка, в които са подадени 18 358 гласа. На базата на тези гласове КС реши, че ДПС губи един мандат за сметка на ГЕРБ. Така ПГ на Борисов се увеличи на 117 души, а ДПС остана с 37 депутати. От партията на Ахмед Доган обявиха, че това е прецедент и ще съдят държавата в Страсбург.

София
Владо Симеонов

Няма коментари: