вторник, 15 юни 2010 г.

ЦВЕТАНОВ :СЪДЪТ ПОЛУДЯ! ИМА УЧАСТНИЦИ НЯМА ПОРЪЧИТЕЛИ!

Вицепремиерът Цветан Цветанов отново показа, че не приема оправдателните присъди на братята Маргини, но не си позволи директна атака към съда. Цветанов се дистанцира обаче от разследването по Маргините и обеща различни резултати в съда срещу Наглите и Октопод.
Ден след като Софийският градски съд оправда братята Красимир и Николай Маринови-Маргините за подготовка на 3 убийства, вътрешният министър Цветан Цветанов продължава да търси логиката в оправдаването на сочените за поръчители и осъждането на помощниците.
Тази логика обаче не отвежда МВР-шефа към евентуални пропуски на прокуратурата.
"Вчерашната присъда беше с цел да се задоволят всички страни.
Да се покаже, че има осъдени лица за организирана престъпна група, да се покаже, че има осъден и посредник, този посредник нали е контактувал с организатора, а организаторът беше оправдан...? При положение, че има издадена осъдителна присъда за участниците и посредника, трябва значи да има логика и в поръчителството", заяви позицията си Цветанов. По думите му обаче, е въпрос на гледна точка твърдението, че обвиненията срещу Маргините не са доказани.
Цветанов направи коментара по време на посещение в централата на отряда за борба с тероризма. Там МВР-шефът и Бойко Борисов гледаха демонстрации на антитерористите.

Цветанов изрично подчерта, че не критикува съда, че съдебното решение не трябва да бъде коментирано и трябва да се изчака присъдата и на втората инстанция. Кога ще се случи тя обаче, изобщо не е ясно, след като само в градския съд делото престоя 4 години. Прокуратурата обаче със сигурност ще протестира присъдите - както оправдателните, така и осъдителните, които според обвинението са твърде ниски.
Първите резултати в съда срещу Маргините не са разколебали доверието на вътрешния министър към прокуратурата, стана ясно още от думите му.
Аз все пак мога да вярвам повече на прокуратурата, отколкото на всичко това, което се тиражира в публичното пространство. Все пак ние трябва да даваме един допълнителен мотив на служителите да работят и да неутрализираме тенденцията и последиците от всичко това, което го наблюдаваме в последните 20 години, повтори тезата си Цветанов и добави, че присъдите срещу Маргините няма да обезкуражат МВР и ще се работи със същия ентусиазъм и всеотдайност.
По този повод Цветанов припомни, че делото срещу бившите босове на СИК започна преди 5 г. и той няма как да го познава в детайли. Министърът обаче се зарече, че доказателствата срещу Наглите и Октопод, които вече познава в детайли, ще изглеждат по различн начин в съда.
Колкото до оценката на съдебната система, МВР шефът се застрахова и не пожела да влиза в поредна полемика и посочи Европейската комисия като оценител на съдилищата у нас.
Всичко това, което има като оценка за съдебната система е това, което фигурира в докладите на ЕК. Аз смятам, че това са едни обективни критерии за измерването на доверието в една институция, която и да е било. Така, че в тази посока не би трябвало пък аз да давам оценка за състоянието на съдебната система, уточни Цветанов.
Всъщност с визитата в щаба на антитерористите Цветанов уважи церемонията по честването на 30-годишнината от създаването на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).
На празника си, баретите се радваха на вниманието на премиера Бойко Борисов, заместник-главния прокурор Бойко Найденов и наблюдаващите делото "Маргини" шефове на градската прокуратура - Николай Кокинов и заместникът му Роман Василев. Гост на церемонията бе дори и американският посланик Джеймс Уорлик, който поздрави баретите за празника. Те пък от своя страна направиха традиционно шоу за публиката с демонстрация на залавяне на терористи, похитили автобус.

Няма коментари: