неделя, 8 август 2010 г.

СЕНЗАЦИОННОТО РАЗСЛЕДВАНЕ НА В-К ПАПАРАК И ПОДЗЕМНА МЕДИЯ ЗА АФЕРАТА "МАРИЯ МУРГИНА"!


Чували ли сте за парфюмът"Императорско величество Nо1"? Кристален флакон от 500 мили литра оригинал струва 195 000 евро. Производството на парфюма отнема една година и за създаването му са необходими около 200 различни съставки, сред които сандалово дърво от Индия, арабски жасмин, ванилия от Таити и сортове рози, които се отглеждат в България, Египет и Франция. Цената на парфюма е висока и заради флакона, чието тегло достига пет килограма, защото е изработен от тежък и скъп кристал. Капачето му е във формата на короната на кралица Виктория и на него има малък диамант. Парфюмът се предлага в два варианта - дамски и мъжки, които се продават на еднаква цена. Желаещите да имат най-скъпия парфюм в света могат да си купят и по-малкия флакон от 30 милилитра за 1950 евро, но и той, и петстотин милилитровият се продават само по интернет.
Едва ли сте чували… Това все пак не е масов продукт. Ако ви е интересно дали продавачите на скъпата миризма имат клиенти в китната и малка родина, не се изненадвайте но има. И компютърът от който е поръчан въпросният луксозен вип продукт е бил от централата на Националната агенция по приходите. Типично в стил „Вальо Топлото”, шефката на агенцията Мария Мургина е решила да се поглези и заделила от залакът си за да се почувства част от световният елит.
Нормално ли е обаче да пазаруваш подобни неща с държавна заплата, която има няма 2 000 лева?

Схемата!
Рекордни комисионни от кражба на ДДС!

От година в страната действат организирани престъпни фирми с покровителството на политици за източване на ДДС в особено големи размери. Експерти на РЗС са изчислили, че източваните от бюджета суми от ДДС варират от порядъка на около един милиард лева. И това е страшно за страна в условията на криза. Щетите са по-големи от годишната вноска в Европейският съюз.
Преди повече от седмица бе отнет достъпът на Мария Мургина като изпълнителен дириректор на НАП до класифицирана информация, но от РЗС поискаха тя не само да бъде отстранена от работа, но и уволнена от министъра на финансите. Схемите по които е ставало източването били покровителствени лично от нея и по неин строг контрол.
С най-много средства по ДДС е ощетен бюджетът от фирми, занимаващи се с фиктивен износ за страните от ОНД и Румъния. Специално място е отделено за фиктивния износ на алкохол. Изворът на минерална вода в Горна баня не би имал такъв дебит, какъвто алкохол фирмите са изнесли за няколко месеца. Втората схема касае фиктивни транзакции -при покупка на стока на ниска цена, която след това се продава на многократно завишена. Определени схеми за източване са реализирани и в строителството.
Живеем в криминална държава, управлявана от политическа мафия, казват информаторите ни без която безценна помощ нямаше да разберем доста от пикантните факти в този материал. Според информацията им Мургина отговаря за методическите указания в НАП, но методично е източвано ДДС-то, и методично са рекетирани фирми от данъчните, за да могат групировки и едри олигарси да източват средства от Държавния резерв. Буквално за известно време той бил управляван от госпожа Мургина. Това и дало повод тя да си позволява повече от скъпи чисто човешки удоволствия, като например:

Коледната и ваканция струваща 20 000 евро!

Нашите сътрудници близки до служители на националната агенция по приходите, разказват една история ,която ако не беше свързана с едно ужасяващо държавно престъпление, спокойно може да се нарече една съвременна реална приказка.
Държавата е Египет, хотелът е Four Seasons Hotel. Чартърът е бизнес класа, все пак пакетът е платен от офшорна фирма с офис в София. Черна лимузина чака българската държавна служителка Мария Мургина и нейният неофициален съпруг, бизнесмен с ключова роля в схемите и. Датата е 24.12.2008 година. Лимузината паркира пред шестзвездният хотел и услужливо пиколо посреща гостите от България най – учтиво. Багажът им вече е пристигнал в салона и по специален асансьор е качен в сто и четиридесет квадратовият им апартамент. Луксозната гледка, елитният начин на живот видимо не е нещо ново за въпросната двойка. Двамата прекарват десет незабравими дни в Египет. Фонтан от шоколад, египеска баня, вани с рози и мляко, джакузи с морски соли, тържестевин вечери, всеки ден огромен бюфет от плодове в стаята. Рум сървиз ежедневно, малък романтичен оркестър от цигулка ,чело и флейта в стаята. Масажи, коктейли, разходки с лимузина из Кайро и пирамидите. И всички удоволствия на мега лукса. И всичко това на държавни разноски. След всяко подобно пътешествие, на чаша „Давидоф експресо” , шефката събирала в офисът си най –верите си служители и дълго и сладко разказвала приказните си преживявания.

„Васил Божков паси да яде, пред Мургина…”

общо взето това е сравнението, което се използва в средите на агенцията относно благосъстоянието на шефката. Говори се за стотици хиляди левове комисионни, които буквално текли седмично в тайни сметки на Мургина в чужбина. Отделно от това фирми близки до нея, включае и тази на бизнесменът с който тя споделя леглото си, също трупали рекордни финансови активи в банки и ценни книжа извън граница. За сведение само една доза от луксозната компилация „Давидофф експресо” струва на доставни цени не по малко от пет лева. Това на доставни цени!
Ежедневно в офиса на шефката са се пиели по десетина – петнадесет кафета. Отделно всеки ден в близкият до сградата на агенцията елитен клуб – ресторант „ Шамбала” намиращ се на бул. "Дондуков" N: 38, /за сведение само адресът на НАП е „Дондуков” 52/, специално за екипът на Мургина и около дванадесет без десет е подготвяна маса с най – отбарните храни на завадението. Плащало се винаги кеш и от определен за целта човек, на който не се споменава името. Според свидетели от персонала на заведението, шефката не била претенциозен клиент, в повечето случаи залагала на традиционни български храни – салати, супи и готвени ястия. Сметката ежедневно не падала под четиристотин лева. Как ли се плащат повече от 8000 лева месечно за обеди?

Най печелившата и дейност е търговията с влияние…

Не само че си позволявала да толерирала определени фирми, които приоритетно да си получават ДДС, Мургина е направила и черен списък с фирми, които са чакали месеци наред за това, а някои от тях и повече от година. Данъчни са разпъвали чадър над олигарси, точили десетки милиони левове от хазната. За това както стана ясно са се плащали леди комисионни. Това било установено в седем териториални дирекции на НАП. В момента се водело досъдебно производство срещу неизвестен извършител за длъжностни престъпления. Проверяват се редица шефове на НАП включително Мургина. Мургина подаде оставка, а малко преди това ДАНС й отне достъпа до класифицирана информация. Премиерът Сергей Станишев призна, че това е причината за оставката й. В НАП действа порочна практика, усъвършенствана чрез т.нар. методически указания на Мария Мургина. Говори се дори че в ДАНС и прокуратурата има и друга, "семейна" разработка за източване на ДДС срещу Мургина. Тя касае фирма на мъжа, с когото тя живее, и сина й. Става въпрос за Владислав Христов и фирмите му "Рокон Трейд" и "Рокон - Изследователски център" АД,
Сигналите дошли от няколко уволнени служители на висок пост в териториални дирекции на агенцията. Наш репортер се свърза с един от уволнените - Недялко Киров, ексшеф на дирекцията в Бургас, който бе отстранен заради ревизия на футболния бос Христо Порточанов. Според Киров Мургина се опитвала да въздейства върху работата на подчинените му чрез указания и писма. В един от кабинетите на властта му казали в прав текст "Подай си молба за напускане, защото си неудобен". Друг пострадал от метлата на Мургина е Милена Цолчовска, която оглавяваше НАП в Силистра. Нейни колеги разказаха, че конфликтът с шефа на агенцията я докарал и до болница. Носи се слух дори че за пост в поверената и агенция, госпожата взимала доста параи в аванс и после процент от всички „благодарствени” пакети на служителите си от техни доволни клиенти.

Така незабелязано НАП се превръща в семейна фирма!

Един от стожерите след мама разбира се на семейният бизнес е Мартин Мургин, син на шефа на Националната агенция по приходите. При щателна проверка на животът, бизнесът и сътоянието му ч чиста съвест може да се каже че е взел на концесия държавният орган. Момчето има фирма, която дава данъчни консултации и извършва счетоводни и одиторски дейности. Това показва справка в системата ДАКСИ. Фирмата е "М-Бул", създадена е през 1992 г. от самата Мургина, но 6 г. по-късно е прехвърлена на сина й. Мария Мургина обаче не е длъжна да подаде декларация за този конфликт на интереси, тъй като в закона за НАП се изисква само да декларира своето участие във фирми, но не и това на близки роднини. Тя е подала декларация, от която става ясно, че не е едноличен търговец или съдружник в търговско дружество и не участва в управителен или контролен орган на юридическо лице. Декларациите за конфликт на интереси са задължителни само за държавните служители.
Мартин Мургин е едноличен собственик на фирма „М-Бул" от 1998 г. Той е на двадесет и осем години, завършил е финанси в УНСС и живее самостоятелно, като отделно домакинство от това на родителите си от 1997 г. Според справка към днешни дни, той е едноличен собстеник на жилище в елитният квартал на Лондон – Кингстинктън. Той се намира на юг и запад от Хайд Парк и е считан за един от луксозните квартали заедно с непосредствените си съседи Челси (от юг), Найтсбридж (от изток) и Нотинг Хил (от север). В него са разположени някои от основните туристически атракции на Лондон: Албърт Мемориал, Роял Албърт Хол, музеят „Виктория и Албърт“, музеят по естествена история, дворецът Кенсингтън, зала „Олимпия“. Главната артерия на квартала е Кенсингтън Хай стрийт с много магазини.
В административно отношение Кенсингтън е подрайон на община Кенсингтън и Челси, която е самостоятелна административна единица и избирателен район в рамките на Лондон. За него се знае че улиците му са частни и там се влиза само след официална покана. Единствените българи освен Марин, които могат да се похвалят със собственост там са Милен Велчев к.също близко лице до министерство на финансите, Иван Тодоров – Доктора, Косьо Самоковеца и подобни. Ежедневните харчове на момчето са прилични на млад арабски шейх. Почти всяка седмица е в чужбина, храни се в хотели от рода на „Шератон”, „Хилтън” и подобни. Кафето си го пие в около десет бялото кафе на МОЛ София в компанията на млади и сексапилни дами и добре облечени бизнесмени.

Черна шега ли е твърдението НАП ООД…

Една от публичните тайни около името на Мургина е че тя е тайният шеф на финасовото министерство. Контактите и с властта далеч надвишавали тази на Пламен Орешарски. Ето защо тя го водела за носа. От информация на сайта на ведомството за имотите на зам.-министрите и на шефовете на агенциите към МФ се разбира, че Мургина притежава 1/2 идеална част от парцел от 517 кв. м в Созопол, 1/2 от дворно място от 1700 кв. м в гр. Бяла, 1/2 идеална част от апартамент от 101 кв. м с гараж в София и още един от 96 кв. м пак в столицата, както и 1/5 от незастроен урегулиран имот.
Ведомството на Пламен Орешарски единствено не се съобразило с решението всички министри да опишат в отделни декларации пълното си имущество, както и това на своите съпруги и деца. Затова от информацията на сайта на МФ става ясно, че министър Орешарски има само един апартамент в София, а от декларацията му - че съпругата му има още три жилища. От зам.-министрите най-беден е Любомир Дацов, който няма нито жилище, нито кола, а само 117 000 лв. спестявания. Доста по-добре е Георги Кадиев с пет имота, два от които са апартаменти в София, декар земя в Шабла и къща в софийското с. Златица. Той има две коли и спестявания от 75 000 долара, 25 000 лв. и акции за 3000 долара. Нихат Зия е с апартаменти в София и Гоце Делчев, етаж от къща и спестявания, които почти покриват дълговете му. Но според наши партньори в югозападният град, зъболекарят от ДПС Зия, имал малък семеен хотел, доста повече имоти от споменатите а дъщеря му Сюзан Зия учи в престижен европейски университет чиято издръжка била не по малко от 5000 евро на месец. Димитър Ивановски и Кирил Ананиев са с по един апартамент в София и прилични банкови сметки. От информацията става ясно още, че шефът на митниците Асен Асенов има имоти благодарение на наследството на съпругата му.
Един сплотен и „беден” екип. Ръководен от една жена, превърнала се за няколко дни в емлема на българското данъчно законодателство. Абългаринът обеча да си плаща данъците… или поточно да им плаща сметките и разходите…?


София,едно разследване на
„Папарак” и „ъндърграунд-медия”

Няма коментари: