вторник, 10 август 2010 г.

ДЖИДЖИ БИЛ ПЪРВИЯТ БОС НА ТАКИ?


Застреляният прези около година Йордан Цонков-Джиджи бил легендарен касоразбивач, ментор на всички обирджии в София. Дори преди години той учил как се краде обявения за издирване като престъпен бос Таки, станало ясно по време на резследването на убийството му.
Джиджи е известен още и с това, че с част от спечелените от обири пари си купил и почти всички апартаменти на вход от блок в Люлин. В тези жилища живеели близки и роднини на крадеца. Кариерата на Цонков започнала още в края на осемдесетте години на миналия век. Първоначално той започнал да краде от домове, като постепенно се специализирал в отварянето на сейфове и от повече от досот е прочут като касоразбивач №1 у нас, разкриха запознати. В последните години Джиджи бил тартор на всички крадци в София. Той не само че ги познавал и обучавал, а и давал разрешение за всеки по-сериозен удар. Всяка информация за богат офис, който може да бъде опразнен, минавала първо през Цонков, който решавал кой и кога да извърши обира. Самият Джиджи участвал лично само при много едри случаи и когато смятал, че няма риск следите да доведат до него. Последно убитият бил арестуван от столични криминалисти през миналата година. Тогава полицаите събрали доказателства, че Цонков е участвал в обир на над 120 хил. лева в различна валута от каса в офис на фирма за мобилни технологии. След ареста му обаче съдът преценил, че няма нужда да го оставя зад решетките, и го пуснал под гаранция от 3 000 лева. Освен версията, че Джиджи е убит заради участие в отвличането на Киро Цигането, криминалисти проверяват и хипотезата, че касоразбивачът е разстрелян от по-млади обирджии, които искали да го изместят.
Според версия на колеги журналисти похитеният от Куцаров бандит Циганчето миналата година откраднал пари от приближени на Таки. Сумата била 1 200 000 лв. Ощипаните започнали да търсят парите си , но Циганчето се покрил. За главата му била издадена смъртна присъда. След като видял, че няма лесно да се отърве Циганчето пратил жена си да преговаря как може да върне парите и да запази живота си. Договорката била направена, след което Циганчето победоносно се появил в квартала. Предполага се, че той е мъртъв след отвличането му. Джиджи е проговорил пред ченгетата и е издал Пламен Куцаров. Той издал каква била ролята му в бандата за отвличания. Тъкмо на база на негови показания антимафиотите арестували Куцаров в сряда сутринта

Деси Монева
“ъндърграунд-медия”
desimoneva@mail.bg

Няма коментари: