четвъртък, 12 август 2010 г.

БАРЕТАТА ЛЪЖЕ ЧЕ Е БОЛЕН?



Петима лекари трябва лично да прегледат Златомир Иванов-Баретата, който се оплаква от стеснение на долните пикочни пътища.
Това нареди Софийският апелативен съд (САС), който отказа днес да се произнесе по искането за промяна на мярката за неотклонение на Златко Баретата.
Баретата е в ареста от началото на миналата година, когато бе задържан по обвинения за убийство и организиране на престъпна група за наркоразпространение. На 20 юли Софийският градски съд отказа да го пусне от ареста, но прие, че състоянието му наистина е тежко и трябва да се лекува в болница. Баретата и в момента е на лечение в "Токуда", но тепърва назначените експерти ще трябва да се произнесат пред съда за здравословното му състояние.
В днешното заседание се оказа, че само един от петимата лекари, изготвили петорната съдебно-медицинска експертиза, е прегледал лично Баретата.
Другите четирима експерти обясниха на съда, че те не са били допуснати от охраната в затвора да извършат прегледа.
Заключенията им в експертизата пък се базирали само на документацията за здравословното състояние на Иванов. За да извършат личен преглед, експертите поискаха една седмица и мярката на Баретата ще се гледа отново на 19 август.
Междувременно, САС намали паричната гаранция на най-малкия участник в групата на Златомир Иванов - ученикът Мартин Горески.
Той бе задържан в края на м.г. по две обвинения - за притежание на 3 пакетчета марихуана и участие в престъпната група на Баретата. На 29 декември Горески бе пуснат под домашен арест, а едва в края на юли съдът промени мярката му в парична гаранция от 3000 лева.
Адвокатите на Горески обаче искаха още по-лека мярка за ученика. По думите им, той няма собствени доходи и не може да си плати гаранцията. Ако не го направи пък, той отново трябва да остане под домашен арест. Затова защитниците поискаха гаранцията да бъде намалена поне на 300 лева. В крайна сметка обаче, съдиите я намалиха само 3 пъти и Горески ще трябва да плати 1000 лева.

Няма коментари: