събота, 23 октомври 2010 г.

СКАНДАЛ! Ген. Атанасов с луксозен дом чрез компенсаторки

АтанасАТАНАСОВ
Атанас Атанасов, станал известен покрай разработката на службите срещу него "Гном", си купил прекрасен апартамент в дипломатически блок в баровския квартал "Изток" на столицата за дребни стотинки и компенсаторки.

През лятото на 2001 г. поне две медии - вестниците "Стандарт" и "Сега", публикуван информация, че ген. Атанас Атанасов, тогава шеф на Национална служба "Сигурност" при управлението на СДС, си е купил огромен апартамент от близо 180 кв. на престижната ул. "Фредерик-Жулио Кюри" в столицата. Поне половината от цената е платена с компенсаторки, твърдят изданията.

Четири години по-късно министърът на вътрешните работи от правителството на Симеон Сакскобургготски - Георги Петканов, потвърждава данните. "Атанасов е купил жилище с компенсаторки и е ощетил държавата поне със 108 000 лв.", съобщава МВР-министъра. По думите му човекът на Иван Костов е платил 7000 лв. за ведомствения апартамент.

Според публикациите от 2001 г. жилището е оценено от МВР по пазарни цени на 100 000 лв. Това прави по около 300 долара за квадратен метър. Данъчната му оценка обаче е 30 хил. лв. Експерти по недвижими имоти смятат, че в онзи момент жилището би трябвало да струва 120 хил. лв. при това с отстъпките за овехтяване и с предимството, че е ведомствен апартамент.

Къде тогава са отишли онези 113 хил. лв. разлика в цената? Бившият шеф на НСС признава, че е платил част от дома си в компенсаторни инструменти. Атанасов съобщава, че нищо не значещите хартийки са му излезли 10 хил. лв. Средната цена на една компенсаторка е 0,120-0,160 лв. Иначе казано за 1 лв. оценка на жилището биха били платени 12-16 стотинки.

Апартаментът в кв. "Изток" не е собственост на вътрешното ведомство, а на АДИС, наследница на БОДК - фирмата, която управлява дипломатическите имоти преди промените от 1990 г. Разрешение за сделката дава тогавашния вътрешен министър Емануил Йорданов. Обяснението на Атанасов е, че живял в баровския апартамент 3 години под наем.

Известно е, че преди да бъде харесан от Мавъра за контраразузнавач № 1, той е бил шеф на РДВР, Разград - от 1992 до 1995 г. Тогава майор Атанасов е изхвърлен от полицията от фамозния вътрешен министър на Жан Виденов - Любомир Начев. Гнома обаче не е натирен на улицата, а е назначен в резервния щат на МВР. След това пред медиите той разиграва познатата пиеса, че бил жертва политически натиск, а по-късно и на политическо уволнение. Това мигом фокусира върху него новите демократи и Стефан Софиянски го прави секретар на МВР в своя служебен кабинет.

Когато през 1997 г. контраразузнаването остава без шеф, след като директорът му Юлий Георгиев подава оставка, той е наложен от Богомил Бонев - вътрешен министър в кабинета на Иван Костов, за директор на НСС.

Това налага наскоро преселилия се в столицата Атанасов да се установи трайно в София. Тогава още е женен за първата си съпруга и има две деца. По-късно тя избира свободата - от Атанасов и от страната, и заминава в чужбина. Той обаче остава горд собственик на големия дом. Там преди няколко години Атанасов заведе новата си и много по-млада от него булка.

Няма коментари: