събота, 12 февруари 2011 г.

ОБСТРЕЛВАХА КОЛАТА НА КОВАЧКИ ПО ВРЕМЕ НА ДВИЖЕНИЕ!

Христо КОВАЧКИ
Енергийният бос действително е преживял лек атентат, самият той отрича това.
Атентат срещу Христо Ковачки действително е имало, но охраната му разбира за това едва след самия инцидент. Колата е обстрелвана при опит за изпреварване. Първоначално бодигардовете чули само шум като от удар и помислили, че двете коли са се сблъскали при опита за изпреварване. Едва след като спрели автомобила, с който се движел енергийният бос, видели по капака му дупки от куршум. Това разкриват пред “ШОУ” източници от обкръжението на бизнесмена. Самият той отрича да е имало какъвто и да е опит за нападение и твърди, че това са просто поредните спекулации около името му. Независимо че отрича, Ковачки получава няколко предупреждения, че се готви убийството му. От две години той се движи със засилена охрана. Колите, които той кара, са бронирани в Германия. За неговата сигурност се грижат бивши барети. С по няколко бодигардове ходят съпругата му Деси и детето на олигарха.
Офисите на ул. “Индустриална”, където се намира империята на боса, също са със засилени мерки за сигурност. Преди да се стигне до кабинета на Ковачки,
трябва да се премине през няколко импровизирани КПП-та.Вратите на кабинета също са бронирани. Етажите, където се помещават офисите на бизнесмена, са опасани с камери и се следят денонощно. Постове има и около самата сграда, където е Ковачки. До колата на бизнесмена също пазят двама бодигардове – в случай че някой реши да сложи взрив.
До момента заплахите за живота на Ковачки се свързват предимно с бизнес отношенията му със Сретен Йосич. Както “ШОУ” писа, сърбинът е бесен, че енергийният бос не е спазил договорките си за взаимно сътрудничество.
Ковачки навлезе ударно на сръбския пазар преди около три години, когато в рамките на няколко месеца изкупи основните пакети от акциите на ключови сръбски промишлени предприятия. Независимо от усилията му бизнесът там не потръгна и се стигна до момент, в който работници от предприятията на Ковачки обявиха стачка и протестираха срещу управлението му. Сръбските медии също се присъединиха към критиките към Ковачки и обявиха, че Сретен Йосич е лобирал пред служители от Агенцията за приватизация в Белград, за да може партньорът му от България да се уреди с ключовите сделки. В замяна Ковачки е трябвало да осигури позиции на Сретен Йосич в енергийния сектор у нас. Апетитите на сръбския бос към този бранш датират още от времето когато той се е укривал у нас. В същия този период Йосич е правил опити чрез подставени лица да инвестира в закупуването на топлофикационно дружество.
Макар и Ковачки да отрича да има каквито и да е отношения със Сретен Йосич, двамата са забелязвани на няколко пъти по време на бизнес срещи в белградски ресторант. Срещата е увековечена и от сръбските медии. От обкръжението на бизнесмена официално твърдят, че критиките срещу него от сръбска страна
били насочени всъщност срещу управлението на премиера Бойко Борисов: “Това не се отнася само за г-н Ковачки, но и за всички български бизнесмени, правят опит за дискредитирането на страната като цяло”, убедени са хора, приближени до енергийния бос.
Източници на “ШОУ” обаче твърдят, че напоследък той понася няколко тежки удара. Освен че е под постоянна заплаха за убийство, той се раздели и с някои от най-близките си приятели.
Първият идва през 2008 г. с убийството на Борислав Георгиев - прокурист на "Атоменергоремонт". Той бе застрелян във входа на кооперацията, в която живее, в столичния квартал "Люлин". Самият Ковачки призна, че това е тежък удар и заяви, че ще направи всичко възможно да открие убийците. До днес обаче  престъплението се води неразкрито – както от полицията, така и от частните структури, наети от Христо Ковачки.
Самият Борислав Георгиев бе един от хората, на които Ковачки бе делегирал управлението на част от енергийния си бизнес в Сърбия. Именно заради това смъртта му се свързваше със Сретен Йосич като предупреждение от негова страна.
Следващият удар по енергийния бос дойде от Никифор Вангелов. Бизнесменът бе един от най-приближените му хора. Освен че е участва в управлението на повечето от фирмите му, той е и роднина – съпругата му е сестра на фолкпевицата Деси, за която е женен Ковачки.
Екстравагантният бос на “Миньор Перник” от доста време опитва да се дистанцира от партньора си. Двамата все по-рядко са забелязвани на съвместни прояви, засичат се единствено на роднински сбирки.
Източници на “ШОУ” твърдят още, че Вангелов се дразнел от начина, по който управлявал Ковачки. Според него колегата му се държал твърде надуто и дистанцирал хората от себе си. Факт е, че през годините енергийният бос на няколко пъти смени екипите от лични сътрудници. Други от пиар отдела му го напуснаха и предпочетоха да започнат работа за рекламни агенции.
Христо Ковачки: Не е имало опит за покушение срещу мен!
Макар и да говори охотно с медиите, енергийният бос в момента отказва да дава изявления с мотива, че предстои дело и ако говори на дадени “парливи” теми, това може да се отрази на предстоящия процес. Съветван е така от адвокатите си, които настояват да запази за момента мълчание както за бизнеса си, така и за отношенията си със Сретен Йосич.
Твърди, че има какво да разкаже, но след време, когато приключи делото му. Отрича да е имало каквото и да е нападение срещу него:

- Г-н Ковачки, на няколко места вече излезе информация, че е имало опит за убийството ви, вярно ли е това?- Не, в никакъв случай, работя си както преди, никой не се е опитвал да ме убие.

- Защо тогава се появи такава информация?- За мен непрекъснато се казват неверни неща, не мога да коментирам всичко.

- Твърди се още, че нападението срещу вас е поръчано от сърбина Сретен Йосич, който си отмъщавал за неизпълнени договорености?- Това е просто опит от страна на определени структури в Сърбия да дискредитират не само мен, но и българския бизнес като цяло, опитват се да провалят и премиера Бойко Борисов!

Мария НИКОЛАЕВА