петък, 11 февруари 2011 г.

СКАНДАЛ!!! БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ПРЕД ФАЛИТ

Армия
Армията на крачка от фалит бе установено в дните около Гергьвден. Такъв подарък получи за професионалния си празник родната отбрана, алармира военният министър ген. Аню Ангелов. Причината е дупка от 76 милиона лева, зейнала в бюджета на ведомството още от миналата година.  Заради кризисната ситуация ген. Ангелов е поискал среща с президента Георги Първанов. Той ще представи на държавния глава и доклад за финансовото състояние на българската армия и проблемите около модернизацията на армията. "Като върховен главнокомандващ, той трябва да бъде запознат. Абсолютно застрашена е текущата издръжка на Българската армия. Санкцията по отношение на "Юрокоптер" е страхотна", каза Ангелов. Внушителната сума е била изтеглена като неустойка по договора между министерството и френската фирма "Юрокоптер", с която имаме договор за доставка на 12 хеликоптера "Кугър" и шест "Пантера". Парите са част от внесения от нас депозит в размер на 240 млн. евро, поясни министър Ангелов. По силата на подписания договор при невъзможност на българската страна да плаща френската банка "Сосиете Женерал" автоматично изтегля 60% от стойността на всеки вертолет и на резервните части за него и ги предоставя на "Юрокоптер". По думите на Ангелов при сключването на сделката на държавата не е оставен никакъв механизъм за въздействие на този процес. Именно затова и изтеглянето на пари може да продължи. Да прекратим договора със "Сосиете Женерал", обаче е невъзможно заради предвидената 5% неустойка, категоричен беше военният министър. Той припомни, че общата стойност на сделката за вертолетите е 383 милиона евро, от които до момента сме изплатили 184 милиона евро. Въпреки железните клаузи по договора обаче финансовият министър Симеон Дянков и експерти от военното министерство ще търсят начин да развалят контракта с "Юрокоптер". По сделката ще тръгне и допълнително разследване. Оказа се, че предишният кабинет е искал още през първото тримесечие на миналата година авансови средства за плащане на хеликоптерите. До юли обаче вноските не са били направени. Разследващите органи ще проверяват къде са отишли тези пари, каза още министър Ангелов. Той разкри и друга дупка в бюджета на армията - в размер на 20 милиона лева за доставката на третия самолет "Спартан". Неговата стойност е двадесет милиона лева.

Тони ИВАНОВ

2 коментара:

Анонимен каза...

И защо Аню търси Президента,а не своя Премиер или Цветанов,или Дянков!Сетил се е дъртият тъпанар,че в БГ има и Главнокомандващ армията!

Анонимен каза...

тъпако, армията не се комамдва от премиер или вътрешен министър, а от върховния главнокомандващ! а това че върховният е бил зает с лов на архари , а не си гледа армията е друг въпрос! дъртия се е сетил точно навреме, а предишните мърляви министри кво са правили, освен да крадат и да продават парцелите на армията?!?!